Hoeveel van de bestaande woningen en complexen zijn geschikt(er) te maken? De ladder van geschiktheid en de koppeling met uniforme zorgdefinities helpen bij het krijgen van dat inzicht en het nemen van beslissingen.

Ladder van geschiktheid

Omdat de wonen-met-zorg-definities vanuit de woningmarktonderzoeken en de definities van Woonconcept niet naadloos op elkaar sloten, en omdat de hoge supergeschikt-standaard door de vereiste rolstoelgeschiktheid niet altijd haalbaar is, ontwikkelde Van Ittersum de ladder van geschiktheid. De ladder helpt ook om binnen de sector dezelfde taal te spreken als het gaat om zorggeschikte woningen.

Schakeringen van zorggeschiktheid

De ladder van geschiktheid biedt een kader voor assetmanagement om samen met collega’s afwegingen te maken en beslissingen te nemen. 

De ladder bestaat uit 6 treden, elk met eigen fysieke toegankelijkheidskenmerken (rolstoel- of rollatorgeschikt), de ligging ten opzichte van voorzieningen en de aanwezigheid van faciliteiten als zorg en welzijn. Iedere trede benoemt wat er aan maatregelen en beleid kan worden toegepast en hoe de treden zich verhouden tot de definities van ‘toegankelijk en geclusterd wonen’. 

Pilot met 16 complexen

Van Ittersum: ‘Op dit moment bereiden we een pilot voor. Een onafhankelijke certificatie instelling gaat 16 complexen bezoeken, inventariseren en aangeven wat de mogelijkheden zijn  om ze zorggeschikt(er) te maken. We streven naar toename van het niveau trede 4 en 6 van de ladder, maar er zijn ook complexen waar we  blij zijn met verbetering van de geschiktheid op trede 3 en 5.’ Medio volgend jaar volgt een zorgcomplexsessie met betrokken collega’s over de fysieke randvoorwaarden, de kosten-baten en welke gevolgen de opgave heeft voor de toewijzing en instroom. 

Vooruitlopend op de uitkomsten van de inventarisatie, voorziet Van Ittersum al enige obstakels in de opgave. Zoals gebrek aan ruimte of eigen grond voor de stalling van scootmobielen. Ook zal een  deel van de woningen en complexen niet 100% geschikt zijn voor bewoners met een rollator, laat staan een rolstoel. Er zullen echter altijd  wel  mogelijkheden zijn om de geschiktheid te verbeteren. 

Ook de gemeente speelt een rol in het zorggeschikt wonen van ouderen. Collega Bastiaan Prickartz, assetmanager: ‘We zijn bijvoorbeeld  in gesprek met de gemeente Hoogeveen over de geformuleerde opgave in de woonzorgvisie en de ambitie om woonzorgzones te laten ontstaan: we zetten in op prettige woningen voor deze doelgroep waar rekening wordt gehouden met omgeving en voorzieningen, en eventueel zorg.’ 

Partners in wonen en zorg

Maar niet alleen de gemeente en andere corporaties zijn een partner in het woonzorg-domein. De derde partner is zorg en welzijn. ‘ Wanneer contracten met zorg- en welzijnsorganisaties aflopen, gaan we in gesprek. Want de woning is het fysieke component, maar om langer thuis te kunnen wonen is veel meer nodig. Wat kan ieder betekenen in de opgave? En waar liggen welke risico’s en verantwoordelijkheden?’  

‘Het is een dynamisch proces,’ vertelt Van Ittersum. ‘We voeren jaarlijks een check uit: wat is nodig, wat hebben we en welke opgave ligt er (nog)? En iedere keer blijkt weer dat er meer nodig is dan eerder gedacht.’ Prickartz: ‘En daarbij stellen we ons iedere keer de vraag: hoe helpen we de bewoners van de toekomst?‘

Voor meer verdieping PONT | Omgeving , opent in nieuw tabblad

Over de auteurs

  • Nora van de Water

    Nora van de Water adviseur Sectorenontwikkeling bij Aedes: "Als adviseur Sectorontwikkeling Leefbare wijken en doelgroepen ondersteun ik corporaties bij het huisvesten van mensen met behoefte aan extra ondersteuning of zorg. Dat doe ik onder andere door leden en stakeholders samen te brengen, gezamenlijk nieuwe woonconcepten te ontwikkelen, best practices te delen en het landelijk Netwerk Wonen & Zorg te coördineren."

Gerelateerd nieuws

Zorgen over de activiteiten van de AIVD met betrekking tot criminele ondermijning van de democratische rechtsorde

De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hebben zorgen over de activiteiten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) met betrekking tot het onderwerp criminele ondermijning van de democratische rechtsorde.

Data & Privacy

Waterschappen alert na recorddroge maand maart

Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.

Omgeving

Verbetering van het elektriciteitsnet van de EU vereist krachtige inspanningen

Om de energieonafhankelijkheid van de EU te vergroten en klimaatverandering tegen te gaan, is een gemoderniseerd elektriciteitsnet nodig waarin meer hernieuwbare energie kan worden geïntegreerd en dat kan worden aangepast aan de toenemende elektrificatie. Om dit te bereiken moet de EU haar inspanningen opvoeren, zo blijkt uit een nieuwe analyse van de elektriciteitsnetten in de EU door de Europese Rekenkamer.

Klimaat

Nieuwe kabinetsplannen: topambtenaren moeten nauwer verbonden zijn met de maatschappij

Topambtenaren die samen de Algemene Bestuursdienst (ABD) vormen, spelen een cruciale rol in de dagelijkse sturing van de belangrijke uitdagingen waar Nederland voor staat. In het regeerprogramma is aangegeven dat er een hervormingsagenda voor versobering van het ABD-stelsel zal worden opgesteld. In het werk van topambtenaren zal het constant betrekken van het burgerperspectief en dat van de uitvoering meer centraal komen te staan. Ook wordt het rechtsstatelijk besef en ambtelijk vakmanschap vergroot.