Wat is de rol van de gemeenteraad bij de verantwoorde inzet van algoritmes en AI?

“Als gemeenteraad hebben we een kaderstellende en controlerende rol. Dat betekent dat we in principe niet gaan over welke algoritmes de gemeente wel of niet gebruikt, we stellen randvoorwaarden aan wat de gemeente ermee mag. Bijvoorbeeld transparant zijn over de algoritmes die we gebruiken. In onze gemeenteraad zitten toevallig een paar mensen die wat meer weten over verantwoord gebruik van algoritmes. We zijn dus alert op wat we als gemeente precies aan het doen zijn.”

Waarom diende je de motie in?

“Ik ben naast raadslid informatiemanager bij een onderwijsinstelling. Je ziet het gebruik van algoritmes en AI groeien. Daar moet je wel wat mee, de impact daarvan moet je niet onderschatten.” Het is niet het onderwerp dat het meest top of mind is in de gemeenteraad, vertelt Lindeboom. “Het bewustzijn van ‘we moeten niet de machine laten beslissen’ is vrij hoog, van alles wat daarna komt is niet iedereen zich bewust. Ik en de mensen die de motie steunden, vinden het in ieder geval belangrijk genoeg om het te adresseren en dat te blijven doen.”

Waarom is het belangrijk om aan te sluiten op het algoritmeregister?

“We zijn met z’n allen aan het uitvinden wat dit soort toepassingen voor gevolgen hebben. De term ‘algoritmes’ is natuurlijk al vrij oud, maar de steeds verdere toepassing van AI en andere slimme systemen gaat heel snel. We willen daar op de een of andere manier grip op houden, zodat we het kunnen blijven uitleggen. Dan is iets als een algoritmeregister heel belangrijk. Dat wordt alsmaar weer bevestigd door verschillende incidenten.” Lindeboom gaat verder: “Ik denk dat dit vrij laaghangend fruit is. Ik heb niet de illusie dat honderden burgers van Hilversum erop zitten te wachten en regelmatig checken of er al algoritmes van Hilversum instaan. Daar gaat het niet om. Het gaat erom dat als er iets gebeurt, je achteraf kunt uitleggen wat er aan de hand was. Het is een stap in een reeks van stappen, een groeipad waar we met z’n allen door moeten.”

Hoe ging de behandeling tijdens de raadsvergadering?

“Bij de behandeling van de motie was de repliek uit het college: ‘Wat is dan eigenlijk een algoritme? Ze zitten in veel van onze software waarvan we het niet eens weten.’ Daarmee gaven ze eigenlijk steeds meer argumenten om het wél te doen.” De motie werd met 2/3e van de stemmen aangenomen. Er was weinig discussie over. Niet verrassend, vindt Lindeboom. “Het is een beslissing die niet zoveel geld kost en waarvan de impact te overzien is. Je kunt vrij makkelijk met de motie instemmen zonder dat je later terug hoort: ‘Wat heb je nou besloten?’”

Wat raad je andere raadsleden aan?

“Ik raad raadsleden van andere gemeenten die het onderwerp ‘transparantie van algoritmes en AI’ willen aankaarten aan ook een motie in te dienen. Ze kunnen gebruik maken van onze motie(link naar andere website) en deze aanpassen hoe ze willen.”

Heeft de gemeente Hilversum al algoritmes gepubliceerd in het landelijke algoritmeregister?

“Nee, nog niet. De zomervakantie is voorbij, tijd om weer eens vragen te stellen over de voortgang. De motie is vorig jaar juni aangenomen. Op 29 februari dit jaar kregen we een brief van het college dat ze 4 algoritmes willen registreren, maar dat ze daar eerst nog met het Stadspanel Data over wilden praten. Dat is een aantal inwoners dat ons adviseert hoe we met data moeten gaan. Op 7 maart hebben we daar een advies over gekregen. Dat advies kwam in het kort op het volgende neer: ‘Vooral doen.’ En: ‘Misschien moet je naast een privacy officer ook aan een ethiek officer denken.’ Dat vind ik een interessante suggestie.”

Gerelateerd nieuws

College oordeelt over seksuele intimidatie zaken: werkgevers schieten tekort

Werkgevers zijn wettelijk verplicht beleid te voeren dat seksuele intimidatie voorkomt en duidelijke meldprocedures biedt. Toch blijken veel organisaties te worstelen met hoe zij meldingen moeten behandelen. Recent oordeelde het College over zaken bij de Politieacademie en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waaruit blijkt dat deze instellingen onvoldoende maatregelen hadden getroffen om seksuele intimidatie te voorkomen en adequaat op meldingen te reageren.

Zorg & Sociaal

In beeld: Vertraging woningbouw door juridische procedures

De woningbouwopgave is enorm. Het liefst willen we dat de woningbouwplannen die vandaag bedacht worden er morgen staan om het woningtekort zo snel mogelijk opgelost te krijgen. Het ministerie van VRO werkt daarom via het Plan van aanpak versnellen processen en procedures woningbouw aan het structureel sneller bouwen, zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen.

Omgeving

Wagenings onderzoekscollectief werkt doelsturing voor milieuemissies verder uit

Het nieuwe kabinet wil het vakmanschap van boeren weer centraal stellen bij het halen de wettelijke doelen voor stikstof, broeikasgassen en grondwaterkwaliteit. De boeren mogen zelf bedenken hoe ze deze doelen halen, de overheid beperkt zich tot ‘doelsturing’. De Wageningse onderzoekers Wim de Vries, Gerard Ros, Roel Jongeneel en Martin van Ittersum hebben deze doelsturing verder uitgewerkt in een boekje.

Klimaat

Onderzoek naar de inzet van reviews na moord en doodslag in huiselijke kring

Huiselijk geweld is een ingrijpend probleem in Nederland, met jaarlijkse fatale gevolgen. De impact gaat verder dan alleen de slachtoffers zelf en raakt ook nabestaanden en de samenleving als geheel. Momenteel ontbreekt het echter aan een gestructureerde manier om fatale gevallen systematisch te evalueren en hiervan te leren.

Zorg & Sociaal