De Monitor VN-verdrag handicap 2024 over digitale toegankelijkheid en dienstverlening laat zien dat op het gebied van digitale toegankelijkheid nog belangrijke stappen nodig zijn. Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het bieden van gebruiksvriendelijke en toegankelijke digitale diensten voor hun inwoners.
Samen werken aan digitale toegankelijkheid
De uitdaging van digitale toegankelijkheid is niet nieuw. Sinds het Besluit digitale toegankelijkheid van kracht is, werken overheidsinstanties, waaronder gemeenten, hard aan het voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1). Het merendeel van de gemeentelijke websites heeft inmiddels een B- of C-status in het Dashboard DigiToegankelijk, wat betekent dat er een plan is om toegankelijkheid verder te verbeteren. Hoewel slechts een klein percentage de A-status heeft bereikt, blijft de vooruitgang positief.
Toegang voor vertegenwoordigers: aandacht voor kwetsbare groepen
Een ander belangrijk thema in de monitor is de toegang tot digitale diensten voor wettelijk vertegenwoordigers. Voor veel mensen met een beperking, zoals jongeren met een meervoudige beperking die achttien worden, of ouderen met dementie, is digitale ondersteuning door ouders of verzorgers cruciaal. Het programma DigiD Machtigen biedt een vrijwillige oplossing, maar wordt nog niet overal breed toegepast, vooral omdat het technisch complex kan zijn om in gemeentelijke processen te integreren.
Beschikbare ondersteuning voor publieke dienstverleners
De rijksoverheid heeft toegezegd de toegang voor wettelijk vertegenwoordigers verder te verbeteren. Hierbij is eind 2025 het doel om alle publieke dienstverleners beter te ondersteunen in de implementatie van oplossingen. Met ondersteuning van het ministerie van BZK en het Aanjaagteam Digitale Toegankelijkheid van de VNG zijn er tools, handreikingen en netwerken beschikbaar om de ontwikkeling te versnellen. Gemeenten kunnen verder ondersteuning krijgen van het Dashboard DigiToegankelijk en het steunpunt Digitoegankelijk dat concrete handvatten biedt.
Een gezamenlijke route naar inclusiviteit
Gemeenten werken samen aan een toegankelijke digitale overheid. Met gebruikmaking van de beschikbare hulpmiddelen en elkaars expertise zetten zij belangrijke stappen richting digitale dienstverlening die voor iedereen toegankelijk is.
Gerelateerd nieuws
Meerderheid werknemers wil dat werkgever actief bijdraagt aan duurzaamheid
Toezicht en sanctiebevoegdheid verwacht vanaf eind 2026
Nederland wil met 8 landen EU-regels digitale economie vereenvoudigen
Data & Privacy
GGI-Cloud Expertisecentrum helpt gemeentelijke transitie
Data & Privacy