Behoefte aan ondersteuning

Uit onderzoek van de VNG 'Cloudgebruik en -ondersteuning gemeenten' blijkt dat gemeenten behoefte hebben aan ondersteuning bij hun transitie naar de cloud. Het GGI-Cloud Expertisecentrum (Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur) helpt gemeenten op verschillende manieren.

DPIA’s beschikbaar voor Microsoft 365, Azure, AWS en Google

CISO’s, functionarissen gegevensbescherming en cloud-implementatieteams van gemeenten kunnen gebruikmaken van generieke DPIA’s voor clouddiensten van Microsoft, Amazon AWS en Google cloud. Het cloudexpertisecentrum van de VNG heeft handreikingen opgesteld waarin wordt toegelicht wat een generieke DPIA inhoudt en volgens welke stappen gemeenten deze kunnen hergebruiken.

Privacy en Microsoft 365

Op de website van het GGI-Cloud Expertisecentrum (Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur) vindt u ook handige hulpmiddelen om Windows 10/11 en Microsoft 365 zo privacyvriendelijk mogelijk in te stellen. In een handleiding worden deze keuzemogelijkheden afzonderlijk en stapsgewijs behandeld, met screenshots, zodat beheerders die eenvoudig op een goede manier kunnen instellen. In de toekomst volgen daarnaast gemeentelijke securitybaselines voor public clouddiensten van AWS, Google en Oracle en bieden we diverse trainingsmodules aan.

BIO-compliance controle Microsoft 365 en Azure

Tot slot werkt het expertisecentrum samen met de Informatiebeveiligingsdienst (IBD), het rijk en met leveranciers aan het ontwikkelen van onafhankelijk gevalideerde hulpmiddelen. Hiermee kunnen gemeenten controleren in hoeverre hun inrichting van Azure en Microsoft 365 aan de relevante technische eisen van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) voldoen. Organisaties moeten procesmatige controles uitvoeren om tot een volledig dekkende BIO-compliance te komen.

Gerelateerd nieuws

Overheid verruimt standpunt inzet generatieve AI

Het kabinet heeft nieuwe spelregels afgesproken met gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties over het gebruik van generatieve AI. Ambtenaren krijgen meer ruimte om generatieve AI te gebruiken in hun werk. Bijvoorbeeld om vergunningsaanvragen te versnellen, vragen van burgers en ondernemers sneller te beantwoorden of om efficiënter besluiten te nemen. Hierbij moeten zij zich wel aan voorwaarden houden, die in een nieuwe handreiking staan.

Data & Privacy

Inzichten en succesfactoren van proeftuinen met het Digitaal Meedoen Pakket

Onderzoekers van het Centrum voor Digitale Inclusie hebben onderzocht hoe financieel kwetsbare mensen in Nederland meer kunnen deelnemen aan de digitale samenleving. Door middel van een proeftuin onder 100 deelnemers is gekeken naar toegang tot de digitale wereld voor groepen die geen of beperkt internet hebben. Het onderzoeksrapport laat de noodzaak zien van toegang tot het internet en digitale middelen om aangesloten te blijven bij de maatschappij. De resultaten bieden concrete aanbevelingen voor overheden, beleidsmakers en organisaties om toegang tot de digitale wereld in Nederland verder te verbeteren.

Zorg & Sociaal

Naast kansen ook veel risico’s bij AI op het gebied van corruptie

Artificiële Intelligence (AI) wordt met de dag slimmer, en de afgelopen jaren wordt AI dan ook steeds meer gebruikt. Hiermee groeien echter ook de risico’s op misbruik en corruptie. Experts van Transparency International waarschuwen dat AI op verschillende manieren voor corruptie gebruikt kan worden. Daarnaast zouden sommige eigenschappen van AI corruptie ook nog eens aanlokkelijker maken. Wetgeving om misbruik tegen te gaan en corruptie te voorkomen is dan ook hard nodig.

Overheid laat burger verdwalen in de jungle van gegevensverwerking

Wat kun je als burger doen wanneer de overheid je persoonsgegevens gebruikt en daarmee besluiten neemt waar je het niet mee eens bent? Fatma Çapkurt promoveerde op een onderzoek hiernaar. Burgers moeten verwerking van hun gegevens beter kunnen beoordelen.