AI-toepassingen zoals chatbots, zoekmachines en vertaaltools worden steeds vaker gebruikt door bedrijven en consumenten. Om zulke systemen mogelijk te maken, draaien duizenden krachtige chips die enorme hoeveelheden rekenkracht leveren. Die zijn nodig om AI-modellen eerst te trainen, en daarna telkens opnieuw in te zetten. Vooral dat laatste, het gebruik van een model, ook wel ‘inference’ genoemd, gebeurt dagelijks op gigantische schaal. Volgens De Vries-Gao, werkzaam bij Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM), wordt het totale energieverbruik van AI daardoor fors onderschat.

In zijn onderzoek, dat verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Joule, laat De Vries-Gao zien dat er een groot gebrek is aan transparantie. Grote technologiebedrijven zoals Google, Microsoft en OpenAI geven nauwelijks inzicht in het energieverbruik van hun AI-systemen. Google publiceerde in 2022 nog dat AI verantwoordelijk was voor 10 tot 15 procent van het totale energieverbruik, maar sindsdien zijn er geen nieuwe cijfers gedeeld. De Europese AI Act verplicht bedrijven om energiegebruik te rapporteren, maar alleen voor de trainingsfase van AI-modellen. Het daadwerkelijke gebruik, dat juist het grootste deel van het verbruik veroorzaakt, valt buiten die verplichting.

Omdat harde cijfers ontbreken, analyseerde De Vries-Gao de hoeveelheid stroom die deze AI-acceleratormodules verbruiken. Grote chipfabrikanten zoals NVIDIA en AMD leverden in 2023 en 2024 meer dan vijf miljoen van deze grafische kaarten waar AI op draait. Op basis van de wereldwijde productiecapaciteit van deze chips en kennis van de gebruikte modules, schat hij het realistische stroomverbruik van alleen de modules op 3 tot 5,2 gigawatt. Voor volledige AI systemen die deze modules gebruiken, samen met de koeling die hiervoor nodig is in datacentra, kan het totale energieverbruik oplopen tot wel 9,4 gigawatt. Ter vergelijking: dat is het volledige stroomverbruik van Nederland. Met de verwachte verdubbeling van de productiecapaciteit in 2025 kan dat verbruik zelfs stijgen tot 23 gigawatt, wat AI zou maken tot een van de grootste energieverbruikers binnen de digitale infrastructuur wereldwijd.

Zonder betere regels of verplichte rapportage blijft het vrijwel onmogelijk om goed zicht te krijgen op het werkelijke energieverbruik van AI. Volgens De Vries-Gao botst de snelle groei van deze technologie met andere maatschappelijke ambities, zoals het behalen van klimaatdoelen en het terugdringen van het totale energieverbruik. Hij pleit daarom voor meer openheid, zodat overheden effectief beleid kunnen maken dat de ontwikkeling van AI in lijn brengt met duurzaamheid. Gebeurt dat niet, dan dreigt AI zich onzichtbaar te ontwikkelen tot een ongecontroleerde bron van energieverbruik en CO₂-uitstoot.

Bron: VU Amsterdam

Gerelateerd nieuws

Mag je een VOG bewaren? Dit zegt de AVG over het verwerken van Verklaringen Omtrent het Gedrag

Veel organisaties vragen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) van een sollicitant, werknemer of vrijwilliger. Maar mag je een VOG ook bewaren? Mike Tiernagan werkt bij adviesbureau L2P en geeft antwoorden op vragen over de verantwoorde omgang met een VOG.

‘Vrijheid van meningsuiting’ voor chatbots: een gevaarlijke ontwikkeling

Recent spande de moeder van een kwetsbare jongere in de Verenigde Staten een rechtszaak aan tegen Character.AI vanwege de rol die een van hun chatbots speelde in de suïcidale gedachten van hun zoon. Character.AI beroept zich op haar beurt op ‘vrijheid van meningsuiting’. Een zorgwekkend keerpunt in het debat over de verantwoordelijkheid van tech-bedrijven in het beschermen van het welzijn van zijn gebruikers. In deze blog vertelt Nastasia Griffioen, onderzoeker en coördinator van het Expertisecentrum Digitalisering en Welzijn, waarom.

Zorg & Sociaal

AI-geletterdheid in de organisatie: van strategie naar praktijk

Vanaf 2 februari 2025 moeten organisaties zorgen dat hun werknemers AI-geletterd zijn. Dit is een verplichting vanuit de AI Act. In de wet staat niet beschreven welke maatregelen er precies genomen moeten worden. De mate van kennis hangt af van de wijze waarop AI binnen de organisatie wordt toegepast. In dit artikel geeft compliance-specialist DMCC, gespecialiseerd in privacy en klantcontact, handvatten om hiermee een start te maken.

AIVD waarschuwt voor geavanceerde cyberaanvallen via 'zwakke' plekken

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt in haar jaarverslag over 2024 voor een toename van geavanceerde cyberdreigingen tegen Nederland. Zowel statelijke actoren als criminele netwerken vormen een groeiend risico voor de nationale veiligheid, economie en democratie.