Complexe digitale wereld brengt nieuwe risico’s met zich mee


Tegelijkertijd zorgen deze ontwikkelingen en de snelheid waarmee deze elkaar opvolgen voor een complexe digitale wereld, waarin risicobeheersing snel complex en onoverzichtelijk wordt. Ook digitale dreigingen evolueren zich steeds sneller tot digitaal complexe en hoog geavanceerde dreigingen, die voor een enkel persoon of kleine groep niet bij te benen zijn. Zeker met de komst van AI, gebaseerd op complexe en vaak ondoorgrondelijke algoritmen, geven we een bepaalde mate van autonomie aan systemen. Dit vraagt om zorgvuldigheid: het begint bij een goed begrip van technologie, hoe deze in elkaar steekt en verantwoordelijk is in te zetten, maar ook met aandacht van de mogelijke risico’s. 

Generatieverschillen

Hierbij speelt ook een belangrijk generatieaspect mee. Hier speelt ook een belangrijk generatieaspect mee. Generatie X groeide op zonder computers en internet, terwijl generatie Y en Z niet anders kennen. Deze verschillen zijn aanzienlijk; denk bijvoorbeeld aan de beschikbaarheid van informatie. Voor generatie X was informatie voornamelijk te vinden in bibliotheken, terwijl jongere generaties online toegang hebben tot vrijwel alle informatie en direct kunnen communiceren en delen. Het is daarom logisch dat er in het verleden veel minder aandacht was voor alle voornoemde IT ontwikkelingen. Eenvoudigweg omdat deze nog niet bestonden of breed werden toegepast.    

De rol van het onderwijs in cybersecurity voor de jeugd

Ondertussen zijn we met generatie Alpha (geboren tussen 2016 en 2030) aanbeland bij een generatie waarin schermen, internet en mobiele technologieën vanzelfsprekend zijn. Het is daarom essentieel om meer aandacht te besteden aan dit onderwerp, en vooral ook alle risico’s die daar aan kleven. Hoewel er al diverse initiatieven zijn op dit gebied, zoals Cyberbrein, Hackshield en CCV, is dit nog geen vast onderdeel van het schoolcurriculum. 

BDO’s bijdrage aan bewustwording van cyberrisico’s

Als vader van drie schoolgaande kinderen, zowel op de basisschool als het middelbaar onderwijs, is het verbazingwekkend hoe weinig structurele aandacht er aan dit onderwerp wordt gegeven. Daarom is elke vorm van aandacht voor IT, de digitalisering van de maatschappij en de vele verschillende onderwerpen zoals netwerken, cloud computing, AI en quantum computing zeer welkom. Daar dragen we vanuit BDO graag ons steentje aan bij en maken we tijd vrij voor onze mensen om daar aan bij te dragen. Zo heeft Ouissal, Ethical Hacker bij BDO, in de afleveringen van "Je Online Schaduw" helder uitgelegd hoe eenvoudig het is om gevoelige informatie over personen te vinden, die mogelijk misbruikt kan worden. Zie hieronder de afleveringen als onderdeel van een breder initiatief van Clickwise.

Over de auteurs

  • Kees Plas

    Kees Plas is Partner Advisory bij BDO Digital. Kees heeft jarenlange ervaring op het gebied van technologie implementaties, Cloud diensten, Managed Cyber en Security en Risk vraagstukken over een breed klantensegment. Kees heeft een achtergrond bij internationale technologie bedrijven en zijn focus vanuit zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau is met name op profit organisaties gericht.

Gerelateerd nieuws

Algoritmeregistratie in Nederland moet beter

Overheden en organisaties boeken te weinig voortgang met de registratie van de algoritme- en AI-systemen die zij gebruiken. Hierdoor is het voor burgers en klanten vaak niet duidelijk waarvoor en hoe overheden en organisaties AI en algoritmes gebruiken. Een compleet algoritmeregister is de basis voor transparantie, bescherming van grondrechten, uitlegbaarheid en controleerbaarheid bij de inzet van algoritmes en AI.

Data & Privacy

Hoe AI de structuur van organisaties hervormt

Kunstmatige intelligentie (AI) is al lang niet meer iets voor enkel de IT-afdeling binnen een organisatie: meer dan de helft van werkend Nederland zet AI in om hun eigen productiviteit te verhogen, zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek van het Amerikaanse softwarebedrijf Freshworks.

Digitale soevereiniteit is een politieke keuze

Onze samenleving digitaliseert in razend tempo. Van zorg en onderwijs tot belastingaangifte en communicatie: vrijwel alles verloopt tegenwoordig (deels) digitaal. Tegelijkertijd verliezen we als samenleving de grip op de technologie die dit mogelijk maakt.

Data & Privacy

Waarom je als General Counsel nú werk moet maken van een Fundamental Rights Impact Assessment (FRIA)

Welke ethische afwegingen maak je als General Counsel bij de inzet van AI? De FRIA (Fundamental Rights Impact Assessment) helpt om risico’s voor grondrechten vroegtijdig te signaleren. Lees waarom dit essentieel is en hoe het bijdraagt aan compliance, transparantie en vertrouwen.