Duurzaam digitaal

Stel je een wereld voor waarin technologie niet alleen slimmer, maar ook groener wordt. Dat is precies waar de podcast ‘Duurzaam Digitaal(link naar andere website)‘ over gaat. Hoe kan IT bijdragen aan een betere wereld? Wat kunnen bedrijven doen om hun digitale voetafdruk te verkleinen? En welke innovaties liggen op de horizon? Verrassende door inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen die je helpen om zelf duurzamer digitaal te denken.

AI

Duik in de wereld van kunstmatige intelligentie! Snoek op Zolder(link naar andere website) is een tweewekelijkse wetenschapspodcast van het Nationaal Innovatie Centrum Artificial Intelligence en de Nederlandse AI Coalitie. In aflevering 38 komen actuele ontwikkelingen rondom de Europese AI-Act aan bod en het rapport Global Index on Responsible AI 2024 wordt besproken.

Interbestuurlijk samenwerken

Het leerprogramma Ambtenaar van nu komen urgente thema’s langs. In aflevering 4 worden de succesfactoren van interbestuurlijke samenwerkingen onderzocht, met een focus op het programma ‘Ruimte voor de Rivier’. Experts bespreken hoe gezamenlijke visievorming en nauwe samenwerking tussen overheden bijdragen aan effectieve uitvoering van complexe projecten. Beluister deze aflevering op Spotify(link naar andere website).

De Crowdstrike-storing

In de podcastserie Enter(link naar andere website) ontrafelt Het Nationaal Cyber Security Centrum in 5 korte afleveringen een specifieke cybercrisis. De nieuwste reeks gaat over de Crowdstrike-storing. Hier hoor je van NCSC’ers en cyberexperts hoe ze hebben gehandeld en wat ze van deze crisis hebben geleerd.

Oude systemen

In deze aflevering(link naar andere website) van de podcastserie van het Adviescollege ICT-toetsing staat de vernieuwing van ICT-systemen bij het UWV centraal. Sander van Amerongen spreekt met René Steenvoorden (UWV) en Arie van Deursen (TU Delft) over het balanceren tussen continuïteit en innovatie bij het vervangen van soms 40 jaar oude systemen. Verrassende inzichten over hoe ICT kan dienen als springplank voor toekomstbestendig beleid.

CIO Rijk

Art de Blaauw trad op 1 juni 2024 aan als directeur CIO Rijk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij kreeg te maken met 3 grote cyberincidenten, wat de urgentie van digitale weerbaarheid binnen de Rijksoverheid benadrukte. Hoe ervaarde hij dit en wat komt eraan? Bekijk of beluister de vodcast van I-talk op YouTube.(link naar andere website)

Privacy in de moderne praktijk

Het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) maakte een podcastserie(link naar andere website) over 3 praktijkvoorbeelden van PET-toepassingen binnen de overheid. Bedoeld om privacy professionals, beleidmakers, dataspecialisten en ook bestuurders te inspireren om deze moderne technologieën zelf serieus te gaan onderzoeken.

Meer ontdekken?

Op digitaleoverheid.nl vind je in het Podcast ABC nog meer interessante podcasts rondom het thema digitalisering. Veel luisterplezier deze winterdagen!

Gerelateerd nieuws

De Artificial Intelligence ACT, waarom is dat voor mij van belang?

De AI-Act heeft ten doel om de ontwikkeling van AI, met name ook door start ups, te promoten en tegelijkertijd de gevaarlijke aspecten daarvan voor de grondrechten en vrijheden van de burgers van de EU te beteugelen. Remmen en gas geven tegelijk: we zullen zien hoe dat afloopt! De AI Act is een Verordening van de EU die aanvullend is op de andere Verordeningen van de EU, zoals de AVG, de Digital Services Act etc. De AI Act richt zich onder andere op de aanbieders van AI-systemen, de gebruiksverantwoordelijke, met ander woorden degene die het AI-systeem inzet en de betrokken personen. De vraag is wat de AI Act toevoegt naast bijvoorbeeld de AVG.

3e rapport Digital Decade: AI-verordening gepubliceerd

Op 2 februari 2025 worden de eerste verplichtingen uit de Europese AI-verordening van kracht. Gemeenten moeten dan voldoen aan algemene bepalingen, verbodsbepalingen en verplichtingen rondom AI-geletterdheid. Met een uitvoeringsanalyse onderzoekt de VNG wat de impact op de gemeentelijke uitvoering wordt.

Data & Privacy

Digitale toegankelijkheid schiet tekort voor mensen met een beperking: overheid moet extra stappen zetten

Voor mensen met een beperking is het zelfstandig digitaal regelen van overheidszaken, zorg, onderwijs en bankzaken nog steeds vaak moeilijk of zelfs onmogelijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld informatie niet tot zich nemen omdat er bij filmpjes geen ondertiteling is, een formulier niet invullen omdat een site niet zonder muis te gebruiken is en geen afspraak maken met hun zorgverlener omdat een patiëntenomgeving niet toegankelijk is.

Data & Privacy

College wordt grondrechtentoezichthouder Artificiële Intelligentie

Het College voor de Rechten van de Mens (het College) is vastgesteld als een grondrechtenautoriteit Artificiële Intelligentie (AI).

Data & Privacy