Duurzaam digitaal

Stel je een wereld voor waarin technologie niet alleen slimmer, maar ook groener wordt. Dat is precies waar de podcast ‘Duurzaam Digitaal(link naar andere website)‘ over gaat. Hoe kan IT bijdragen aan een betere wereld? Wat kunnen bedrijven doen om hun digitale voetafdruk te verkleinen? En welke innovaties liggen op de horizon? Verrassende door inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen die je helpen om zelf duurzamer digitaal te denken.

AI

Duik in de wereld van kunstmatige intelligentie! Snoek op Zolder(link naar andere website) is een tweewekelijkse wetenschapspodcast van het Nationaal Innovatie Centrum Artificial Intelligence en de Nederlandse AI Coalitie. In aflevering 38 komen actuele ontwikkelingen rondom de Europese AI-Act aan bod en het rapport Global Index on Responsible AI 2024 wordt besproken.

Interbestuurlijk samenwerken

Het leerprogramma Ambtenaar van nu komen urgente thema’s langs. In aflevering 4 worden de succesfactoren van interbestuurlijke samenwerkingen onderzocht, met een focus op het programma ‘Ruimte voor de Rivier’. Experts bespreken hoe gezamenlijke visievorming en nauwe samenwerking tussen overheden bijdragen aan effectieve uitvoering van complexe projecten. Beluister deze aflevering op Spotify(link naar andere website).

De Crowdstrike-storing

In de podcastserie Enter(link naar andere website) ontrafelt Het Nationaal Cyber Security Centrum in 5 korte afleveringen een specifieke cybercrisis. De nieuwste reeks gaat over de Crowdstrike-storing. Hier hoor je van NCSC’ers en cyberexperts hoe ze hebben gehandeld en wat ze van deze crisis hebben geleerd.

Oude systemen

In deze aflevering(link naar andere website) van de podcastserie van het Adviescollege ICT-toetsing staat de vernieuwing van ICT-systemen bij het UWV centraal. Sander van Amerongen spreekt met René Steenvoorden (UWV) en Arie van Deursen (TU Delft) over het balanceren tussen continuïteit en innovatie bij het vervangen van soms 40 jaar oude systemen. Verrassende inzichten over hoe ICT kan dienen als springplank voor toekomstbestendig beleid.

CIO Rijk

Art de Blaauw trad op 1 juni 2024 aan als directeur CIO Rijk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij kreeg te maken met 3 grote cyberincidenten, wat de urgentie van digitale weerbaarheid binnen de Rijksoverheid benadrukte. Hoe ervaarde hij dit en wat komt eraan? Bekijk of beluister de vodcast van I-talk op YouTube.(link naar andere website)

Privacy in de moderne praktijk

Het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) maakte een podcastserie(link naar andere website) over 3 praktijkvoorbeelden van PET-toepassingen binnen de overheid. Bedoeld om privacy professionals, beleidmakers, dataspecialisten en ook bestuurders te inspireren om deze moderne technologieën zelf serieus te gaan onderzoeken.

Meer ontdekken?

Op digitaleoverheid.nl vind je in het Podcast ABC nog meer interessante podcasts rondom het thema digitalisering. Veel luisterplezier deze winterdagen!

Gerelateerd nieuws

Waarom je als General Counsel nú werk moet maken van een Fundamental Rights Impact Assessment (FRIA)

Welke ethische afwegingen maak je als General Counsel bij de inzet van AI? De FRIA (Fundamental Rights Impact Assessment) helpt om risico’s voor grondrechten vroegtijdig te signaleren. Lees waarom dit essentieel is en hoe het bijdraagt aan compliance, transparantie en vertrouwen.

Van belofte naar beleid: hoe de EU desinformatie structureel wil aanpakken

Hieronder volgt het eerste deel van een tweedelige blogreeks, geschreven door Tijn Iserief, Consultant Privacy & Data Protection bij Lex Digitalis.

ChatGPT bij de bestuursrechter: hulpmiddel of hindernis?

AI-toepassingen zoals ChatGPT zijn de afgelopen jaren doorontwikkeld van een innovatie naar een gangbaar hulpmiddel. De technologie biedt ontelbare mogelijkheden. Een logisch gevolg daarvan is dat de technologie ook wordt toegepast door betrokkenen bij een juridische procedure. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: Afdeling) heeft een uitspraak gedaan over het gebruik van ChatGPT als hulpmiddel. Anne de Jong (advocaat bij Poelmann van den Broek) legt in deze blog uit dat vertrouwen op ChatGPT voor een deskundigenoordeel (vooralsnog) niet mogelijk is.

AI hard op weg om grootste energieverbruiker te worden

Het wereldwijde gebruik van kunstmatige intelligentie groeit razendsnel. Toch blijft het energieverbruik dat daarmee gepaard gaat grotendeels onzichtbaar. Onderzoek van datawetenschapper Alex de Vries-Gao wijst uit dat AI op weg is een van de grootste energieverbruikers in de digitale wereld te worden. Aan toezicht en transparantie ontbreekt het.