Experts voorspellen dat quantumcomputers (zeer geavanceerde computers) rond 2030 in staat zullen zijn om de huidige versleuteling te kraken. Om organisaties te helpen hun data nu al te beschermen tegen deze toekomstige dreigingen, heeft TNO een gratis online tool ontwikkeld: de PQChoiceAssistant(link naar andere website). De tool geeft advies op maat en is in het Nederlands en Engels beschikbaar.

Het PQC-migratie handboek

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en TNO hebben samen een vernieuwd handboek(link naar andere website) voor quantumveilige cryptografie uitgebracht. Dit uitgebreide document bevat de nieuwste inzichten en praktische richtlijnen om risico’s van quantumcomputers aan te pakken. Het is een update van het handboek uit maart 2023, met herzieningen op basis van recente ontwikkelingen en toevoegingen van nieuw materiaal. Het handboek helpt CIO’s, CTO’s en CISO’s in overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen om tijdig over te stappen naar quantumveilige cryptografie.

Waarom dit belangrijk is

Met de komst van een krachtige quantumcomputer zal de meeste cryptografie niet meer veilig zijn. Dat betekent dat onze data en communicatie niet meer beschermd zijn. De nodige veranderingen zijn complex en omvangrijk. Daarom is het belangrijk dat alle (rijks)organisaties en IT-leveranciers nu al beginnen met de voorbereidingen. Meer informatie over het handboek staat op de website van de AIVD(link naar andere website). Bekijk ook de PQChoiceAssistant(link naar andere website).

In het dossier Quantumveilige cryptografie ontdek je meer over quantum, hoe je je voorbereidt, veelgestelde vragen en handige linkjes.

Gerelateerd nieuws

De Artificial Intelligence ACT, waarom is dat voor mij van belang?

De AI-Act heeft ten doel om de ontwikkeling van AI, met name ook door start ups, te promoten en tegelijkertijd de gevaarlijke aspecten daarvan voor de grondrechten en vrijheden van de burgers van de EU te beteugelen. Remmen en gas geven tegelijk: we zullen zien hoe dat afloopt! De AI Act is een Verordening van de EU die aanvullend is op de andere Verordeningen van de EU, zoals de AVG, de Digital Services Act etc. De AI Act richt zich onder andere op de aanbieders van AI-systemen, de gebruiksverantwoordelijke, met ander woorden degene die het AI-systeem inzet en de betrokken personen. De vraag is wat de AI Act toevoegt naast bijvoorbeeld de AVG.

3e rapport Digital Decade: AI-verordening gepubliceerd

Op 2 februari 2025 worden de eerste verplichtingen uit de Europese AI-verordening van kracht. Gemeenten moeten dan voldoen aan algemene bepalingen, verbodsbepalingen en verplichtingen rondom AI-geletterdheid. Met een uitvoeringsanalyse onderzoekt de VNG wat de impact op de gemeentelijke uitvoering wordt.

Data & Privacy

Digitale toegankelijkheid schiet tekort voor mensen met een beperking: overheid moet extra stappen zetten

Voor mensen met een beperking is het zelfstandig digitaal regelen van overheidszaken, zorg, onderwijs en bankzaken nog steeds vaak moeilijk of zelfs onmogelijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld informatie niet tot zich nemen omdat er bij filmpjes geen ondertiteling is, een formulier niet invullen omdat een site niet zonder muis te gebruiken is en geen afspraak maken met hun zorgverlener omdat een patiëntenomgeving niet toegankelijk is.

Data & Privacy

College wordt grondrechtentoezichthouder Artificiële Intelligentie

Het College voor de Rechten van de Mens (het College) is vastgesteld als een grondrechtenautoriteit Artificiële Intelligentie (AI).

Data & Privacy