Experts voorspellen dat quantumcomputers (zeer geavanceerde computers) rond 2030 in staat zullen zijn om de huidige versleuteling te kraken. Om organisaties te helpen hun data nu al te beschermen tegen deze toekomstige dreigingen, heeft TNO een gratis online tool ontwikkeld: de PQChoiceAssistant(link naar andere website). De tool geeft advies op maat en is in het Nederlands en Engels beschikbaar.

Het PQC-migratie handboek

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en TNO hebben samen een vernieuwd handboek(link naar andere website) voor quantumveilige cryptografie uitgebracht. Dit uitgebreide document bevat de nieuwste inzichten en praktische richtlijnen om risico’s van quantumcomputers aan te pakken. Het is een update van het handboek uit maart 2023, met herzieningen op basis van recente ontwikkelingen en toevoegingen van nieuw materiaal. Het handboek helpt CIO’s, CTO’s en CISO’s in overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen om tijdig over te stappen naar quantumveilige cryptografie.

Waarom dit belangrijk is

Met de komst van een krachtige quantumcomputer zal de meeste cryptografie niet meer veilig zijn. Dat betekent dat onze data en communicatie niet meer beschermd zijn. De nodige veranderingen zijn complex en omvangrijk. Daarom is het belangrijk dat alle (rijks)organisaties en IT-leveranciers nu al beginnen met de voorbereidingen. Meer informatie over het handboek staat op de website van de AIVD(link naar andere website). Bekijk ook de PQChoiceAssistant(link naar andere website).

In het dossier Quantumveilige cryptografie ontdek je meer over quantum, hoe je je voorbereidt, veelgestelde vragen en handige linkjes.

Gerelateerd nieuws

Waarom je als General Counsel nú werk moet maken van een Fundamental Rights Impact Assessment (FRIA)

Welke ethische afwegingen maak je als General Counsel bij de inzet van AI? De FRIA (Fundamental Rights Impact Assessment) helpt om risico’s voor grondrechten vroegtijdig te signaleren. Lees waarom dit essentieel is en hoe het bijdraagt aan compliance, transparantie en vertrouwen.

Van belofte naar beleid: hoe de EU desinformatie structureel wil aanpakken

Hieronder volgt het eerste deel van een tweedelige blogreeks, geschreven door Tijn Iserief, Consultant Privacy & Data Protection bij Lex Digitalis.

ChatGPT bij de bestuursrechter: hulpmiddel of hindernis?

AI-toepassingen zoals ChatGPT zijn de afgelopen jaren doorontwikkeld van een innovatie naar een gangbaar hulpmiddel. De technologie biedt ontelbare mogelijkheden. Een logisch gevolg daarvan is dat de technologie ook wordt toegepast door betrokkenen bij een juridische procedure. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: Afdeling) heeft een uitspraak gedaan over het gebruik van ChatGPT als hulpmiddel. Anne de Jong (advocaat bij Poelmann van den Broek) legt in deze blog uit dat vertrouwen op ChatGPT voor een deskundigenoordeel (vooralsnog) niet mogelijk is.

AI hard op weg om grootste energieverbruiker te worden

Het wereldwijde gebruik van kunstmatige intelligentie groeit razendsnel. Toch blijft het energieverbruik dat daarmee gepaard gaat grotendeels onzichtbaar. Onderzoek van datawetenschapper Alex de Vries-Gao wijst uit dat AI op weg is een van de grootste energieverbruikers in de digitale wereld te worden. Aan toezicht en transparantie ontbreekt het.