De kracht van gestandaardiseerde data

In de stedelijke ontwikkeling en het beheer van infrastructuur wordt dagelijks gewerkt met verschillende databronnen. Of het nu gaat om de staat van de wegen of het onderhoud van groenvoorzieningen, de informatie wordt vaak op verschillende manieren opgeslagen en gedeeld. Dit zorgt voor versnippering, inefficiëntie en onduidelijkheid, wat gemeentelijke besluitvorming bemoeilijkt.

Verschillende organisaties werken onder leiding van de CROW samen aan het creëren van meer samenhang en het eenduidig vastleggen van deze data. Het doel is om te komen tot geharmoniseerde standaarden, zodat iedereen op dezelfde manier data opslaat en met dezelfde informatie kan werken. Dit maakt samenwerking gemakkelijker, sneller en effectiever.

Betere en betrouwbare data

Binnen de openbare ruime wordt data door verschillende partijen, met elk hun eigen systemen en standaarden opgeslagen en beheerd. Dit leidt tot inconsistenties, inefficiëntie en hogere kosten. Door data te harmoniseren kunnen deze problemen worden opgelost. Dit levert betere en betrouwbare data op. Daarnaast stelt gestandaardiseerde data partijen in staat om met dezelfde informatie te werken, wat leidt tot betere samenwerking, snellere besluitvorming en een vermindering van fouten. Betrouwbare data gaan gemeenten helpen bij het oplossen van de bouw -en beheeropgaven in de fysieke leefomgeving.

De businesscase

Het onderzoek dat door CROW is uitgevoerd toont aan dat de voordelen van gestandaardiseerde data al snel opwegen tegen de investeringskosten. De businesscase 'Integraal assetmanagement en informatiseren openbare ruimte' laat zien dat gestandaardiseerde data niet alleen kosten bespaart, maar ook toekomstige investeringen vergemakkelijkt. Wanneer wordt gekozen om 80% van de verwachte baten pas na 3 jaar in te laten gaan voor een middelgrote gemeente, dan laat de business case een terugverdientijd (cumulatief saldo) van circa 7 jaar zien. Vanaf dat moment lopen de baten (bespaarde kosten) snel op.

De 2 belangrijkste genoemde voordelen zijn:

  1. Verwachte kostenbesparingen bij de snel groeiende werklast voor assetmanagement.

  2. Besparingen op de toenemende ICT- en informatiemanagementkosten.

  3. Lange termijn voordelen

    Op de lange termijn zorgt gestandaardiseerde data voor duurzaam budgetbeheer en verbeterde samenwerking op het gebied van het beheren van de openbare ruimte. Gemeenten kunnen beter en effectiever beperkte budgetten aanwenden door integraal assetmanagement en integraal informatiseren. 

    Alle betrokken partijen in de keten, denk aan gemeentelijke overheden en marktpartijen (zoals adviesbureaus en softwareleveranciers) profiteren van de geharmoniseerde werkwijzen en standaarden. Het stimuleert innovatie doordat nieuwe technologieën en methoden sneller kunnen worden geïmplementeerd. Hierdoor wordt de sector als geheel wendbaarder en is het beter voorbereid op toekomstige uitdagingen.

    Rekenmodel voor gemeenten

    Gemeenten kunnen nu ook zelf de voordelen van gestandaardiseerde data berekenen. Hiervoor is als onderdeel van de business case een speciaal rekenmodel ontwikkeld, dat door alle gemeenten eenvoudig kan worden gebruikt. Dit model helpt gemeenten niet alleen om de kosten en baten in kaart te brengen maar ook om de strategische waarde van datastandaarden voor de toekomst in te zien. Ga zelf aan de slag met het rekenmodel voor gemeenten (www.crow.nl).

Gerelateerd nieuws

De Artificial Intelligence ACT, waarom is dat voor mij van belang?

De AI-Act heeft ten doel om de ontwikkeling van AI, met name ook door start ups, te promoten en tegelijkertijd de gevaarlijke aspecten daarvan voor de grondrechten en vrijheden van de burgers van de EU te beteugelen. Remmen en gas geven tegelijk: we zullen zien hoe dat afloopt! De AI Act is een Verordening van de EU die aanvullend is op de andere Verordeningen van de EU, zoals de AVG, de Digital Services Act etc. De AI Act richt zich onder andere op de aanbieders van AI-systemen, de gebruiksverantwoordelijke, met ander woorden degene die het AI-systeem inzet en de betrokken personen. De vraag is wat de AI Act toevoegt naast bijvoorbeeld de AVG.

3e rapport Digital Decade: AI-verordening gepubliceerd

Op 2 februari 2025 worden de eerste verplichtingen uit de Europese AI-verordening van kracht. Gemeenten moeten dan voldoen aan algemene bepalingen, verbodsbepalingen en verplichtingen rondom AI-geletterdheid. Met een uitvoeringsanalyse onderzoekt de VNG wat de impact op de gemeentelijke uitvoering wordt.

Data & Privacy

Digitale toegankelijkheid schiet tekort voor mensen met een beperking: overheid moet extra stappen zetten

Voor mensen met een beperking is het zelfstandig digitaal regelen van overheidszaken, zorg, onderwijs en bankzaken nog steeds vaak moeilijk of zelfs onmogelijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld informatie niet tot zich nemen omdat er bij filmpjes geen ondertiteling is, een formulier niet invullen omdat een site niet zonder muis te gebruiken is en geen afspraak maken met hun zorgverlener omdat een patiëntenomgeving niet toegankelijk is.

Data & Privacy

College wordt grondrechtentoezichthouder Artificiële Intelligentie

Het College voor de Rechten van de Mens (het College) is vastgesteld als een grondrechtenautoriteit Artificiële Intelligentie (AI).

Data & Privacy