Cybermisdaad wordt door de meeste bedrijven (66%) gezien als het grootste risico. Andere belangrijke risico’s zijn elektriciteitstekorten (55%) en extreme financiële risico’s (53%). Opvallend is dat ook de afnemende maatschappelijke betrokkenheid (38%) als een potentiële bedreiging wordt gezien.

Grotere bedrijven zijn zich meer bewust van de risico’s en nemen vaker maatregelen dan kleinere bedrijven. Dit komt mogelijk doordat grotere bedrijven meer middelen beschikbaar hebben, te maken hebben met meer regelgeving en de impact van de risico’s voor hen groter is.

De meest genomen maatregelen zijn het verhogen van de digitale veiligheid (51%) en het verminderen van de afhankelijkheid van individuele klanten of leveranciers (40%). Een vijfde van de bedrijven is actief bezig om hun strategische afhankelijkheid van andere landen, zowel binnen als buiten de EU, te verminderen. Dit doen zij bijvoorbeeld door de import te beperken of activiteiten naar Nederland te verplaatsen.

Het onderzoek benadrukt het belang van breed risicomanagement voor Nederlandse bedrijven. Een goede inschatting van de kans en de impact van verschillende risico’s, afgezet tegen de kosten van de maatregelen, is cruciaal. Hoewel veel bedrijven al stappen hebben ondernomen om hun weerbaarheid te vergroten, is er nog ruimte voor verbetering.

Lees hier het hele onderzoek van Rabobank

Gerelateerd nieuws

Werkgever verliest zaak: werknemer niet verantwoordelijk voor fraude van collega

In een recente rechtszaak heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten dat een werknemer van een autobedrijf niet aansprakelijk is voor fraude die door een collega is gepleegd. Het gaat om een zaak waarbij een schadecentrum, wat onderdeel is van werkgever, slachtoffer werd van fraude door de financieel directeur. Werkgever probeerde vervolgens een andere werknemer, die hoofd van de administratie was, verantwoordelijk te stellen voor de schade. In dit artikel van Elke Hofman-Bijvank (advocaat bij De Haij & van der Wende Advocaten) wordt besproken waarom de rechter tot dit oordeel kwam en welke lessen werkgevers hieruit kunnen trekken.

Klokkenluiderswet twee jaar van kracht: wat werkt en wat niet?

De Wet bescherming klokkenluiders (Wbk), sinds 18 februari 2023 van kracht ter implementatie van de Europese Klokkenluidersrichtlijn, is recent geëvalueerd in een invoeringstoets door Stichting SEO Economisch Onderzoek. Deze toets, in combinatie met de resultaten van de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) van TNO, biedt inzicht in de werking en impact van de wet in de praktijk.

DNB roept pensioenfondsen op tot betere inventarisatie en beheersing van ESG-risico’s

Environment, social en governance (ESG) is ook voor Nederlandse pensioenfondsen een belangrijk onderwerp. Pensioenfondsen zijn een factor van belang, gezien het gezamenlijk vermogen van circa EUR 1.687 miljard. Door gebruik te maken van ESG-criteria kunnen pensioenfondsen risico’s effectiever identificeren, meten en beheren. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in 2024 opnieuw een sectorbreed onderzoek gedaan naar de risico’s op het gebied van milieu, social en governance binnen de pensioensector. In dit onderzoek zijn diverse kernprocessen onderzocht, namelijk strategie, governance, risicobeheer en informatievoorziening. Naar aanleiding daarvan heeft DNB aangekondigd dat de Gids voor de beheersing van klimaat- en milieurisico’s zal worden geactualiseerd. De geactualiseerde Gids wordt tezamen met de toezichtaanpak voor 2025 gepubliceerd.

HRIF.EU roept financiële instellingen op: herzie nú – onder DORA – de risico’s en verlaat Amerikaanse clouds

Amsterdam, 22 Februari 2025 – Human Rights in Finance.EU (HRIF.EU) publiceert vandaag een open brief en strategische briefing, waarin Nederlandse – en Europese financiële instellingen worden aangespoord hun afhankelijkheid van Amerikaanse cloudproviders zoals Microsoft en AWS te herzien onder de eisen van de Digital Operational Resilience Act (DORA).

Data & Privacy