De helft van de jongvolwassenen (51%) ervaart de eigen mentale gezondheid als (zeer) goed, 35% als matig en 14% ervaart deze als (zeer) slecht. Jongeren die moeite hebben met rondkomen, alleenwonenden en 21- tot en met 25-jarigen ervaren minder vaak een goede mentale gezondheid.

Stress en prestatiedruk

Ruim twee op de vijf jongvolwassenen voelen zich vaak gestrest. Dit komt vooral door stress van studie/school en werk/bijbaan. Daarnaast ervaart ruim de helft van de jongvolwassenen regelmatig prestatiedruk. Ook maken veel jongvolwassenen zich zorgen over maatschappelijke thema's, met name over de woningmarkt en stijgende prijzen. Minder dan de helft van de jongvolwassenen heeft veel vertrouwen in de eigen toekomst, 15% heeft weinig tot geen vertrouwen.

 Lichte verbetering ten opzichte van 2022

Sinds de meting in 2022 lijkt er lichte verbetering te zijn op een aantal vlakken van mentale gezondheid, waaronder eenzaamheid, geluk, tevredenheid over het eigen leven en zich beperkt voelen door psychische klachten. Ondanks deze lichte verbeteringen valt er nog veel winst te behalen en blijft de mentale gezondheid van jongvolwassenen aandacht nodig hebben.

Voor meer verdieping PONT | Zorg & Sociaal , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Zorgen over de activiteiten van de AIVD met betrekking tot criminele ondermijning van de democratische rechtsorde

De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hebben zorgen over de activiteiten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) met betrekking tot het onderwerp criminele ondermijning van de democratische rechtsorde.

Data & Privacy

Waterschappen alert na recorddroge maand maart

Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.

Omgeving

Verbetering van het elektriciteitsnet van de EU vereist krachtige inspanningen

Om de energieonafhankelijkheid van de EU te vergroten en klimaatverandering tegen te gaan, is een gemoderniseerd elektriciteitsnet nodig waarin meer hernieuwbare energie kan worden geïntegreerd en dat kan worden aangepast aan de toenemende elektrificatie. Om dit te bereiken moet de EU haar inspanningen opvoeren, zo blijkt uit een nieuwe analyse van de elektriciteitsnetten in de EU door de Europese Rekenkamer.

Klimaat

Nieuwe kabinetsplannen: topambtenaren moeten nauwer verbonden zijn met de maatschappij

Topambtenaren die samen de Algemene Bestuursdienst (ABD) vormen, spelen een cruciale rol in de dagelijkse sturing van de belangrijke uitdagingen waar Nederland voor staat. In het regeerprogramma is aangegeven dat er een hervormingsagenda voor versobering van het ABD-stelsel zal worden opgesteld. In het werk van topambtenaren zal het constant betrekken van het burgerperspectief en dat van de uitvoering meer centraal komen te staan. Ook wordt het rechtsstatelijk besef en ambtelijk vakmanschap vergroot.