In de Digiflyer 2025 van het Kenniscentrum Europa Decentraal (KED) staat een selectie van de Europese wetgeving die impact kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Verordening Interoperabel Europa, de Toegankelijkheidsrichtlijn en de AI-verordening (Artificiële Intelligentie).
Bekijk de Digiflyer 2025
Op de website van het KED staat de Digiflyer 2025 (link naar andere website) met een overzicht van Europese digitaliseringswetgeving.
Gerelateerd nieuws
Algoritmeregistratie in Nederland moet beter
Overheden en organisaties boeken te weinig voortgang met de registratie van de algoritme- en AI-systemen die zij gebruiken. Hierdoor is het voor burgers en klanten vaak niet duidelijk waarvoor en hoe overheden en organisaties AI en algoritmes gebruiken. Een compleet algoritmeregister is de basis voor transparantie, bescherming van grondrechten, uitlegbaarheid en controleerbaarheid bij de inzet van algoritmes en AI.
Data & Privacy
Hoe AI de structuur van organisaties hervormt
Kunstmatige intelligentie (AI) is al lang niet meer iets voor enkel de IT-afdeling binnen een organisatie: meer dan de helft van werkend Nederland zet AI in om hun eigen productiviteit te verhogen, zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek van het Amerikaanse softwarebedrijf Freshworks.
Digitale soevereiniteit is een politieke keuze
Onze samenleving digitaliseert in razend tempo. Van zorg en onderwijs tot belastingaangifte en communicatie: vrijwel alles verloopt tegenwoordig (deels) digitaal. Tegelijkertijd verliezen we als samenleving de grip op de technologie die dit mogelijk maakt.
Data & Privacy
Waarom je als General Counsel nú werk moet maken van een Fundamental Rights Impact Assessment (FRIA)
Welke ethische afwegingen maak je als General Counsel bij de inzet van AI? De FRIA (Fundamental Rights Impact Assessment) helpt om risico’s voor grondrechten vroegtijdig te signaleren. Lees waarom dit essentieel is en hoe het bijdraagt aan compliance, transparantie en vertrouwen.