Duurzaamheid meetbaar maken

Om de duurzaamheidsdoelen te concretiseren, kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de GPR-methode. GPR is een instrument dat duurzaamheid in bouwprojecten meetbaar en bespreekbaar maakt. Het is ontwikkeld vanuit het idee dat de problematiek in onze ruimtelijke omgeving vraagt om een andere aanpak.

De GPR-methode biedt iedere gemeente veel kansen om woningbouw te verbinden met sociale duurzaamheid en welzijn binnen een buurt of wijk. Het beoordeelt projecten op vijf thema's:

  1. Energie: energiezuinigheid en hernieuwbare energiebronnen

  2. Milieu: impact op het milieu (bijvoorbeeld CO2-uitstoot en materiaalgebruik)

  3. Gezondheid luchtkwaliteit, geluidsniveaus en comfort voor bewoners

  4. Gebruikskwaliteit: toegankelijkheid, flexibiliteit en leefbaarheid

  5. Toekomstwaarde: flexibiliteit en onderhoud op lange termijn

  6. In een interview met Stichting W/E adviseurs geeft Gert Jan Reil (projectleider gemeente Hardenberg) aan hoe zo’n methode kan helpen in de procesontwikkeling: “..doordat het containerbegrip ‘duurzaamheid’ meetbaar en bespreekbaar wordt. Doordat de GPR-methode inzicht geeft hoe en op welke manieren bepaalde maatregelen effect hebben op het cijfer van een bepaald thema kan direct met verschillende afdelingen binnen de gemeente geschakeld worden over welke gevolgen dit eventueel heeft. De consequenties van duurzaamheidsmaatregelen worden veel beter bespreekbaar.”

    Met de gemeente Hardenberg werkten we samen aan een project waarbij deze tool centraal stond. De meerwaarde van deze tool is groot; het maakt duurzaamheid meetbaar. Met de tool heb je  knoppen om aan te draaien die verder gaan dan alleen winst en grondopbrengst. Het helpt om welzijn, gezondheid, milieu en duurzaamheid mee te laten tellen in de balans. Bovendien kan je je plan vergelijken met andere woonwijken.

    Woonwijk langs  de ‘groene en gezonde maatlat’

    We ontwikkelden samen met de gemeente Hardenberg een innovatieve woonwijk die duurzaamheid en leefkwaliteit centraal stelt. Het plan omvat 130 woningen met een focus op betaalbaarheid, divers woningaanbod en toekomstbestendigheid.

    Wat dit project uniek maakt, is de integrale benadering van de gemeente, waarin ruimtelijke kwaliteit, programmatische invulling en duurzaamheid leidend zijn in plaats van de grondexploitatie. Deze aanpak heeft geresulteerd in een wijk waar gezondheid en ecologische balans hand in hand gaan.

    De gemeente Hardenberg loopt hierin voorop. Zij maken naast de GPR-methode gebruik van de 'groene en gezonde maatlat', een eigen initiatief van de gemeenteraad van Hardenberg. Deze maatlat dient als richtlijn om biodiversiteit, klimaatbestendigheid en gezondheid structureel mee te nemen in de gemeentelijke gebiedsontwikkeling. Het doel is om:

    • Wijken te ontwerpen die sociale cohesie en ontmoeting stimuleren;

    • Bewegingsruimte en toegankelijkheid te optimaliseren voor wandelen en fietsen (de auto laten staan), volgens het STOP-principe;

    • Klimaatadaptieve maatregelen te implementeren, zoals schaduw tegen hittestress, groene daken en waterberging (voor natte en droge periodes);

    • Een groene wijk te maken met bestaand en nieuw groen, want het is wetenschappelijk bewezen dat dit een positief effect heeft op (mentale) gezondheid;

    De ware waarde van wonen: tijd om het anders te doen

    Slagharen-Noord bewijst dat een andere aanpak loont. Door maatschappelijke waarde voorop te stellen, ontstaat een wijk waarin gezondheid, duurzaamheid en leefbaarheid hand in hand gaan. Dit project laat zien dat woonwijken meer kunnen zijn dan een stapel stenen; ze vormen de basis voor een gezonde en verbonden samenleving. Nu is het moment de ware waarde van wonen centraal te stellen, en woningbouw niet alleen financieel maar vooral maatschappelijk rendabel te maken.

Voor meer verdieping PONT | Omgeving , opent in nieuw tabblad

Over de auteurs

  • Nelleke Linthorst

    Nelleke Linthorst is consultant planner (MA MSc) bij BügelHajema Adviseurs.

Gerelateerd nieuws

Zorgen over de activiteiten van de AIVD met betrekking tot criminele ondermijning van de democratische rechtsorde

De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hebben zorgen over de activiteiten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) met betrekking tot het onderwerp criminele ondermijning van de democratische rechtsorde.

Data & Privacy

Waterschappen alert na recorddroge maand maart

Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.

Omgeving

Verbetering van het elektriciteitsnet van de EU vereist krachtige inspanningen

Om de energieonafhankelijkheid van de EU te vergroten en klimaatverandering tegen te gaan, is een gemoderniseerd elektriciteitsnet nodig waarin meer hernieuwbare energie kan worden geïntegreerd en dat kan worden aangepast aan de toenemende elektrificatie. Om dit te bereiken moet de EU haar inspanningen opvoeren, zo blijkt uit een nieuwe analyse van de elektriciteitsnetten in de EU door de Europese Rekenkamer.

Klimaat

Nieuwe kabinetsplannen: topambtenaren moeten nauwer verbonden zijn met de maatschappij

Topambtenaren die samen de Algemene Bestuursdienst (ABD) vormen, spelen een cruciale rol in de dagelijkse sturing van de belangrijke uitdagingen waar Nederland voor staat. In het regeerprogramma is aangegeven dat er een hervormingsagenda voor versobering van het ABD-stelsel zal worden opgesteld. In het werk van topambtenaren zal het constant betrekken van het burgerperspectief en dat van de uitvoering meer centraal komen te staan. Ook wordt het rechtsstatelijk besef en ambtelijk vakmanschap vergroot.