Betrouwbare en actuele data

Walter van Dijk, wethouder van de gemeente Zeist: 'Het maken van beleid, het nemen van besluiten en het verlenen van overheidsdiensten vraagt in toenemende mate om betrouwbare en actuele data. De groeiende behoefte aan data betekent dat we steeds meer gegevens met elkaar uitwisselen. Als overheid en bestuurders dragen wij de verantwoordelijkheid om de veiligheid en privacy van onze inwoners te waarborgen. Het rijksbreed vaststellen van de FSC-standaard is een belangrijke stap voorwaarts in de aanpak van complexe maatschappelijke vraagstukken.'

Koppelingen binnen het datalandschap 

Overheden hebben gegevens nodig om hun taken te kunnen uitvoeren. Deze gegevens worden zowel binnen als buiten de eigen organisatie verzameld. Om gegevens tussen organisaties en systemen te kunnen uitwisselen, zijn de afgelopen jaren veel datakoppelingen gerealiseerd. De manier waarop deze koppelingen zijn gelegd, is onvoldoende schaalbaar.

Edward van Gelderen, werkzaam als product owner bij VNG Realisatie legt uit: 'Het aantal koppelingen binnen het datalandschap zal de komende jaren exponentieel gaan stijgen. De vorige standaard liet veel ruimte voor eigen interpretatie over, waardoor koppelingen sterk van elkaar verschillen. Dat is niet wenselijk en met het oog op de enorme groei onbeheersbaar. Om onszelf werk en problemen in de toekomst te besparen, is dit bij uitstek hét moment voor standaardisering.'

FSC-standaard biedt een oplossing

De FSC-standaard biedt hier een oplossing voor. Van Gelderen: 'Met FSC kan eenvoudig en beheersbaar worden aangesloten op verschillende databronnen, en omgekeerd kunnen verschillende bronnen beschikbaar worden gemaakt voor grote aantallen gebruikers. Ook kunnen gemaakte afspraken over de gegevensuitwisseling technisch worden afgedwongen, en is de uitwisseling volledig transparant. Dat maakt het uitwisselen van gegevens veilig en beheersbaar, óók wanneer het aantal gegevensbronnen én gebruikers toeneemt.'

Deze nieuwe standaard helpt de overheid (en organisaties daarbuiten) om effectiever samen te werken. De standaard is ontwikkeld in opdracht van de VNG en faciliteert de common ground-principes 'eenmalig vastleggen, meervoudig gebruiken' en de toepassing van API-standaarden voor gegevensuitwisseling.

Gerelateerd nieuws

Waarom je als General Counsel nú werk moet maken van een Fundamental Rights Impact Assessment (FRIA)

Welke ethische afwegingen maak je als General Counsel bij de inzet van AI? De FRIA (Fundamental Rights Impact Assessment) helpt om risico’s voor grondrechten vroegtijdig te signaleren. Lees waarom dit essentieel is en hoe het bijdraagt aan compliance, transparantie en vertrouwen.

Van belofte naar beleid: hoe de EU desinformatie structureel wil aanpakken

Hieronder volgt het eerste deel van een tweedelige blogreeks, geschreven door Tijn Iserief, Consultant Privacy & Data Protection bij Lex Digitalis.

ChatGPT bij de bestuursrechter: hulpmiddel of hindernis?

AI-toepassingen zoals ChatGPT zijn de afgelopen jaren doorontwikkeld van een innovatie naar een gangbaar hulpmiddel. De technologie biedt ontelbare mogelijkheden. Een logisch gevolg daarvan is dat de technologie ook wordt toegepast door betrokkenen bij een juridische procedure. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: Afdeling) heeft een uitspraak gedaan over het gebruik van ChatGPT als hulpmiddel. Anne de Jong (advocaat bij Poelmann van den Broek) legt in deze blog uit dat vertrouwen op ChatGPT voor een deskundigenoordeel (vooralsnog) niet mogelijk is.

AI hard op weg om grootste energieverbruiker te worden

Het wereldwijde gebruik van kunstmatige intelligentie groeit razendsnel. Toch blijft het energieverbruik dat daarmee gepaard gaat grotendeels onzichtbaar. Onderzoek van datawetenschapper Alex de Vries-Gao wijst uit dat AI op weg is een van de grootste energieverbruikers in de digitale wereld te worden. Aan toezicht en transparantie ontbreekt het.