Betrouwbare en actuele data

Walter van Dijk, wethouder van de gemeente Zeist: 'Het maken van beleid, het nemen van besluiten en het verlenen van overheidsdiensten vraagt in toenemende mate om betrouwbare en actuele data. De groeiende behoefte aan data betekent dat we steeds meer gegevens met elkaar uitwisselen. Als overheid en bestuurders dragen wij de verantwoordelijkheid om de veiligheid en privacy van onze inwoners te waarborgen. Het rijksbreed vaststellen van de FSC-standaard is een belangrijke stap voorwaarts in de aanpak van complexe maatschappelijke vraagstukken.'

Koppelingen binnen het datalandschap 

Overheden hebben gegevens nodig om hun taken te kunnen uitvoeren. Deze gegevens worden zowel binnen als buiten de eigen organisatie verzameld. Om gegevens tussen organisaties en systemen te kunnen uitwisselen, zijn de afgelopen jaren veel datakoppelingen gerealiseerd. De manier waarop deze koppelingen zijn gelegd, is onvoldoende schaalbaar.

Edward van Gelderen, werkzaam als product owner bij VNG Realisatie legt uit: 'Het aantal koppelingen binnen het datalandschap zal de komende jaren exponentieel gaan stijgen. De vorige standaard liet veel ruimte voor eigen interpretatie over, waardoor koppelingen sterk van elkaar verschillen. Dat is niet wenselijk en met het oog op de enorme groei onbeheersbaar. Om onszelf werk en problemen in de toekomst te besparen, is dit bij uitstek hét moment voor standaardisering.'

FSC-standaard biedt een oplossing

De FSC-standaard biedt hier een oplossing voor. Van Gelderen: 'Met FSC kan eenvoudig en beheersbaar worden aangesloten op verschillende databronnen, en omgekeerd kunnen verschillende bronnen beschikbaar worden gemaakt voor grote aantallen gebruikers. Ook kunnen gemaakte afspraken over de gegevensuitwisseling technisch worden afgedwongen, en is de uitwisseling volledig transparant. Dat maakt het uitwisselen van gegevens veilig en beheersbaar, óók wanneer het aantal gegevensbronnen én gebruikers toeneemt.'

Deze nieuwe standaard helpt de overheid (en organisaties daarbuiten) om effectiever samen te werken. De standaard is ontwikkeld in opdracht van de VNG en faciliteert de common ground-principes 'eenmalig vastleggen, meervoudig gebruiken' en de toepassing van API-standaarden voor gegevensuitwisseling.

Gerelateerd nieuws

Algoritmeregistratie in Nederland moet beter

Overheden en organisaties boeken te weinig voortgang met de registratie van de algoritme- en AI-systemen die zij gebruiken. Hierdoor is het voor burgers en klanten vaak niet duidelijk waarvoor en hoe overheden en organisaties AI en algoritmes gebruiken. Een compleet algoritmeregister is de basis voor transparantie, bescherming van grondrechten, uitlegbaarheid en controleerbaarheid bij de inzet van algoritmes en AI.

Data & Privacy

Hoe AI de structuur van organisaties hervormt

Kunstmatige intelligentie (AI) is al lang niet meer iets voor enkel de IT-afdeling binnen een organisatie: meer dan de helft van werkend Nederland zet AI in om hun eigen productiviteit te verhogen, zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek van het Amerikaanse softwarebedrijf Freshworks.

Digitale soevereiniteit is een politieke keuze

Onze samenleving digitaliseert in razend tempo. Van zorg en onderwijs tot belastingaangifte en communicatie: vrijwel alles verloopt tegenwoordig (deels) digitaal. Tegelijkertijd verliezen we als samenleving de grip op de technologie die dit mogelijk maakt.

Data & Privacy

Waarom je als General Counsel nú werk moet maken van een Fundamental Rights Impact Assessment (FRIA)

Welke ethische afwegingen maak je als General Counsel bij de inzet van AI? De FRIA (Fundamental Rights Impact Assessment) helpt om risico’s voor grondrechten vroegtijdig te signaleren. Lees waarom dit essentieel is en hoe het bijdraagt aan compliance, transparantie en vertrouwen.