Betrouwbare en actuele data

Walter van Dijk, wethouder van de gemeente Zeist: 'Het maken van beleid, het nemen van besluiten en het verlenen van overheidsdiensten vraagt in toenemende mate om betrouwbare en actuele data. De groeiende behoefte aan data betekent dat we steeds meer gegevens met elkaar uitwisselen. Als overheid en bestuurders dragen wij de verantwoordelijkheid om de veiligheid en privacy van onze inwoners te waarborgen. Het rijksbreed vaststellen van de FSC-standaard is een belangrijke stap voorwaarts in de aanpak van complexe maatschappelijke vraagstukken.'

Koppelingen binnen het datalandschap 

Overheden hebben gegevens nodig om hun taken te kunnen uitvoeren. Deze gegevens worden zowel binnen als buiten de eigen organisatie verzameld. Om gegevens tussen organisaties en systemen te kunnen uitwisselen, zijn de afgelopen jaren veel datakoppelingen gerealiseerd. De manier waarop deze koppelingen zijn gelegd, is onvoldoende schaalbaar.

Edward van Gelderen, werkzaam als product owner bij VNG Realisatie legt uit: 'Het aantal koppelingen binnen het datalandschap zal de komende jaren exponentieel gaan stijgen. De vorige standaard liet veel ruimte voor eigen interpretatie over, waardoor koppelingen sterk van elkaar verschillen. Dat is niet wenselijk en met het oog op de enorme groei onbeheersbaar. Om onszelf werk en problemen in de toekomst te besparen, is dit bij uitstek hét moment voor standaardisering.'

FSC-standaard biedt een oplossing

De FSC-standaard biedt hier een oplossing voor. Van Gelderen: 'Met FSC kan eenvoudig en beheersbaar worden aangesloten op verschillende databronnen, en omgekeerd kunnen verschillende bronnen beschikbaar worden gemaakt voor grote aantallen gebruikers. Ook kunnen gemaakte afspraken over de gegevensuitwisseling technisch worden afgedwongen, en is de uitwisseling volledig transparant. Dat maakt het uitwisselen van gegevens veilig en beheersbaar, óók wanneer het aantal gegevensbronnen én gebruikers toeneemt.'

Deze nieuwe standaard helpt de overheid (en organisaties daarbuiten) om effectiever samen te werken. De standaard is ontwikkeld in opdracht van de VNG en faciliteert de common ground-principes 'eenmalig vastleggen, meervoudig gebruiken' en de toepassing van API-standaarden voor gegevensuitwisseling.

Gerelateerd nieuws

Yuri Bobbert wint prestigieuze leiderschapsprijs: ‘Europa moet innoveren, niet dereguleren’

Professor Dr. Yuri Bobbert won afgelopen maand de ISACA Leadership Award voor zijn “substantial impact as a serial entrepreneur, business executive and professor, excelling in both business and academia.” ISACA is wereldwijd de grootste gemeenschap van digitale specialisten en reikt de award jaarlijks uit aan leiders in dit digitale domein. Bobbert is de eerste Nederlander in ISACA’s 50 jarig bestaan die deze award in ontvangst mag nemen. Daarnaast is Bobbert professor aan de Antwerp Management School, waar hij studenten begeleidt om hun ideeën uit te werken naar tastbare oplossingen. PONT | Data & Privacy sprak hem over zijn nominatie, cybersecurity als maatschappelijke uitdaging en de regeldruk in Europa. Over dat laatste is de professor duidelijk, “Europa moet innoveren, niet dereguleren.”

Data & Privacy

Quantumtechnologie: onderzoeken, experimenteren en integreren

Quantumtechnologie lijkt misschien toekomstmuziek, maar is dichterbij dan ooit. Van razendsnelle berekeningen tot onkraakbare communicatie: deze revolutionaire technologie biedt ongekende mogelijkheden en fundamentele uitdagingen. Wat betekent dat voor de overheid en de maatschappij? En hoe kunnen we quantumtechnologie inzetten voor maatschappelijke vraagstukken?

Data & Privacy

Wat je moet weten over AI-geletterdheid

Sinds 2 februari 2025 verplicht de AI-verordening (overheids)organisaties werk te maken van AI-geletterdheid. Een belangrijke voorwaarde voor de verantwoorde inzet van AI is een toereikend kennisniveau bij medewerkers die met AI te maken krijgen. Maar wat houdt AI-geletterdheid precies in? En welke stappen kun je als organisatie nemen met het oog op deze verplichting?

Data & Privacy

Gemeenten heroverwegen inzet Microsoft Copilot

De gemeente Amsterdam stopt een pilot met de AI-toepassing ‘Microsoft Copilot’ vanwege privacyrisico’s. Uit een recente privacytoets van SLM Rijk blijkt dat Copilot vooralsnog niet compliant te gebruiken is. De VNG adviseert gemeenten om bewust de keuze te maken of de risico’s opwegen tegen de baten.

Data & Privacy