Bij alle nieuwbouw hebben 6 op de 7 gemeenten afgelopen jaren minder dan 30% sociale huurwoningen gebouwd. Ondertussen betalen huurders te hoge huurstijgingen voor nieuwbouw die niet komt.

Ook hebben 23 gemeenten de afgelopen 3,5 jaar geen enkele sociale huurwoning toegevoegd. Dit blijkt uit onderzoek van de Woonbond over de periode 2020 tot en met de eerste helft van 2024. Bij gemeenten waar al relatief veel sociale huurwoningen staan, lag het aandeel sociale huur in de nieuwbouw ook hoger. Terwijl bij gemeenten met minder dan 10% sociale huurwoningen slechts gemiddeld 5% van alle nieuwbouw uit sociale huur bestond.

Stok achter de deur voor nieuwbouw sociale huur

‘De resultaten tonen aan dat de landelijke politiek moet zorgen dat gemeenten ook echt sociale huurwoningen inplannen’, zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels woensdag in het Algemeen Dagblad. De Woonbond pleit daarom voor snelle invoering van de ‘Wet versterking regie op de volkshuisvesting’. Hierdoor moeten gemeenten namelijk van alle nieuwbouwwoningen minstens 30% sociale huur bouwen. Dit is nodig om de achterstand in te halen en de wachtlijsten te verkorten.

Nieuwbouwbeloftes gebroken, wel huurstijging

Voor sociale huurders dreigt er in 2025 een maximale huurverhoging van 5%. Dit percentage is zo hoog omdat nieuwbouw van sociale huurwoningen niet gesubsidieerd wordt en volledig uit huuropbrengsten bekostigd moet worden. Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Nu betalen sociale huurders voor het oplossen van de wooncrisis. Waardoor de huren te hard stijgen. Tegelijkertijd worden de beloofde nieuwbouwcijfers veelal niet gehaald.’

De minister moet zorgen dat sociale huurwoningen betaalbaar blijven én dat de sociale huursector eindelijk weer groeit.

‘Voorkom huurexplosie, investeer in volkshuisvesting’

De Woonbond vindt dat investeren in volkshuisvesting een maatschappelijke kwestie is en niet alleen voor rekening mag komen van sociale huurders. De Kamer debatteert binnenkort over de jaarlijkse huurverhoging. Het is nog onbekend wanneer de Kamer de Wet versterking regie op de volkshuisvesting behandelt. Winkels: ‘We roepen de Kamer op een huurexplosie te voorkomen én te investeren in volkshuisvesting. Zorg dus dat gemeenten ook echt sociale huurwoningen inplannen. Voor dat laatste is de regiewet nodig én moet die strenger.’ 

Gerelateerd nieuws

Waarom woningbouw alleen slaagt met samenhang en visie

Ons advies aan de commissie STOER riep veel reacties op — ook bij ons. We zien opvallend veel gelijkluidende geluiden. Tijd om samen te werken. Daarom deze reactie. Vanuit onze ervaring, met oog voor de geschiedenis, en met de blik vooruit. Geen polemiek, maar perspectief. We geloven dat woningbouw alleen slaagt als we het verbinden met ruimtelijke kwaliteit en visie. Regie boven regels!

De leefomgeving als juridische uitdaging: een trend die niet te negeren is

Samenwerken vereist om duurzame oplossingen te bereiken De juridische wereld is in beweging. Klimaatverandering, stikstofproblematiek, woningnood en de energietransitie brengen urgente juridische uitdagingen met zich mee. Door de groeiende complexiteit van deze thema’s is een sectoraal juridische benadering niet langer toereikend en is een bredere blik en nauwere samenwerking tussen verschillende disciplines nodig. Op die manier kunnen we de uitdagingen op het gebied van de leefomgeving het hoofd bieden en bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit is geen tijdelijke trend, maar een structurele ontwikkeling.

STOER tegen woningnood: minder regels, meer ruimte om te bouwen

De woningnood in Nederland is groot; in 2024 ontbraken er naar schatting 401.000 woningen. De adviesgroep STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) zal op verzoek van de minister van VROM voorstellen doen voor het aanpassen, schrappen en uniformeren van regelgeving om woningbouw te versnellen, kosten te verlagen en meer woningen te realiseren. Op 24 april 2025 heeft de adviesgroep hun eerste rapport aangeboden aan de minister. Het rapport bevat aanbevelingen om de woningbouw te verstellen, hieronder een overzicht.

Gebruik van AI-modellen in vastgoedsector: Kans of risico voor privacy?

Beschik jij al over de vaardigheid van ‘prompten’? In deze blog legt Alexandra Boot uit waarom ‘prompt engineering’ niet langer mag ontbreken op je cv. Ontdek hoe AI de sector transformeert en welke risico’s en kansen daarbij horen.

Omgeving