Op de belangrijkste doorgaande vaarroutes geldt een uitzondering.

Aangepast besluit door inspraak

U kon eerder reageren op de plannen voor een uitstootvrije zone in het centrumgebied. We kregen 1.033 reacties binnen en hebben een paar dingen aangepast:

  • De deadline voor het doorvaartvignet is verschoven van 1 oktober 2024 naar 1 april 2025. Dit verlengt de overgangsperiode voor doorvaartvignethouders met een jaar, tot 1 januari 2028.

  • Er komt een milieukorting van 35 procent op het binnenhavengeldvignet van 1 januari 2025 tot 1 januari 2026.

Wat is de uitstootvrije zone?

De uitstootvrije zone geldt voor pleziervaartuigen. Dat zijn vaartuigen die voor niet-bedrijfsmatige recreatie worden gebruikt (dus geen varende woonschepen). Vanaf 1 april 2025 mogen alleen vaartuigen met een elektrische, waterstof- of handmatige aandrijving de zone betreden. Hybride boten zijn welkom, zolang ze uitstootvrij varen.

Het volledige centrumgebied van Amsterdam valt onder de uitstootvrije zone. Dat betekent het gebied binnen én inclusief de Singelgracht.

Waarom een uitstootvrije zone?

De vieze lucht in de stad is ongezond voor Amsterdammers. Daarom werken we aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Uitstootvrije zones leveren hier een bijdrage aan. Ook verminderen we met een overstap naar uitstootvrij vervoer de CO₂ -uitstoot en geluidsoverlast in de stad.

Overgangsregelingen

Heeft u al een vignet vóór 1 april 2025? Dan mag u nog even door. Er is namelijk een overgangsregeling voor bestaande pleziervaartuigen die vóór de ingangsdatum van de uitstootvrije zone een vignet hebben aangeschaft:

  • Binnenhavengeldvignet (BHG): Vaartuigen met een geldig BHG-vignet, aangeschaft vóór 1 april 2025, mogen tot 1 januari 2030 blijven varen, mits jaarlijks het binnenhavengeld wordt betaald.

  • Doorvaartvignet: Voor vaartuigen met een doorvaartvignet, aangeschaft vóór 1 april 2025, geldt de overgangsregeling tot uiterlijk 1 januari 2028. De overgangsregeling is gelijk aan de duur van het vignet, dus bijvoorbeeld tot 31 december 2027 voor een vignet dat op 1 maart 2025 is aangeschaft.

Nog geen vignet

Heeft u nog geen vignet? Zorg dan dat u deze vóór 1 april aanschaft. Alleen dan komt u in aanmerking voor de overgangsregelingen. Dit geldt ook voor vaartuigen die van eigenaar wisselen. De nieuwe eigenaar moet voor 1 april een nieuw vignet aanschaffen.

Varend erfgoed

Boten die in het FVEN-register staan, mogen tot 1 januari 2030 blijven varen. Een FVEN-pas is voldoende. U hoeft geen aparte ontheffing aan te vragen.

Ondersteuning voor jachthavens

Ook voor jachthavens is er hulp. We bieden een gratis E-haven-analyse aan om inzicht te krijgen in de huidige en toekomstige walstroombehoefte, en de mogelijkheden om laadvoorzieningen voor elektrische vaartuigen te moderniseren binnen het bestaande energiecontract.

Bezwaar maken

Het besluit is vastgesteld op 4 februari 2025. Bent u het niet eens met dit besluit? U kunt als belanghebbende binnen 6 weken na de bekendmaking bezwaar maken.

Meer weten

Wilt u meer weten over de uitstootvrije zone, het definitieve besluit, of hoe u bezwaar kunt maken? Kijk dan op Inspraak invoering uitstootvrije zone pleziervaartuigen vanaf 1 januari 2025.

Kaart van de uitstootvrije zone voor pleziervaartuigen in het centrumgebied van Amsterdam (Bron: Gemeente Amsterdam)

Voor meer verdieping PONT | Klimaat , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Inspraak burgers: mensen zijn niet verwend – ze willen duidelijkheid

Wat heb je eraan om burgers te vragen naar hun mening over klimaat, zorg of migratie? Meer dan vaak wordt gedacht – want mensen zijn wél bereid verder te kijken dan hun eigenbelang, als je het goed aanpakt, schrijft SCP-directeur Karen van Oudenhoven in deze column.

Overheid verruimt standpunt inzet generatieve AI

Het kabinet heeft nieuwe spelregels afgesproken met gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties over het gebruik van generatieve AI. Ambtenaren krijgen meer ruimte om generatieve AI te gebruiken in hun werk. Bijvoorbeeld om vergunningsaanvragen te versnellen, vragen van burgers en ondernemers sneller te beantwoorden of om efficiënter besluiten te nemen. Hierbij moeten zij zich wel aan voorwaarden houden, die in een nieuwe handreiking staan.

Data & Privacy

Beschermde regio’s bouwen minder

In regio’s met veel gebiedsbescherming reageert de woningbouw minder sterk op een toenemende vraag naar woningen. Hierdoor neemt het tekort aan woningen toe, waardoor de woningmarkt minder betaalbaar en minder toegankelijk wordt voor veel mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Omgeving

De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben.