De CTIVD is van oordeel dat een wettelijke grondslag voor deze specifieke samenwerkingen ontbreekt.

De CTIVD betwist niet dat een noodzaak kan bestaan voor deze publiek-private samenwerkingen. Het probleem zit erin dat de afzonderlijke bepalingen uit de Wiv 2017 die zijn gekozen als grondslag onvoldoende waarborgen bieden. In het kader van deze publiek-private samenwerkingen in het cyberdomein vindt het ontvangen en verstrekken van gegevens op regelmatige basis plaats en dienen die daarom in onderlinge samenhang te worden beschouwd. Er bestaan aanzienlijke risico’s bij dit type samenwerkingen en bij de partijen met wie wordt samengewerkt. Zo dienen deze partijen andere belangen dan nationale veiligheid en ontbreekt toezicht op wat deze private partijen met de verkregen gegevens doen. Daarom vindt de CTIVD het van groot belang dat wordt voorzien in een regeling die recht doet aan deze samenwerkingen met daarin de juiste waarborgen. De afzonderlijke bepalingen van artikel 39 en artikel 62 Wiv 2017 voorzien hier niet in.

De enige mogelijkheid op grond van de huidige wet is gelegen in het opstellen van een Algemene Maatregel van Bestuur op grond van artikel 96 Wiv 2017. Hoewel wij de diensten en de ministers hier al sinds december 2023 op wijzen, is dit tot op heden nog niet gerealiseerd. De diensten en ministers wijzen het onrechtmatigheidsoordeel van de CTIVD af en vinden dat de gekozen grondslag wel volstaat. Vanwege deze zorgwekkende situatie heeft de CTIVD besloten deze situatie onder de aandacht van de Tweede Kamer te brengen.

De CTIVD heeft tegelijkertijd ook een gerubriceerde brief over dit onderwerp aan de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) van de Tweede Kamer gestuurd.

De ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Defensie hebben een gezamenlijke reactie op de brief van de CTIVD naar de Tweede Kamer gezonden.

Documenten

Brief CTIVD vz TK inzake publiek-private samenwerking

Voor meer verdieping PONT | Data & Privacy , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Zorgen over de activiteiten van de AIVD met betrekking tot criminele ondermijning van de democratische rechtsorde

De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hebben zorgen over de activiteiten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) met betrekking tot het onderwerp criminele ondermijning van de democratische rechtsorde.

Data & Privacy

Waterschappen alert na recorddroge maand maart

Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.

Omgeving

Verbetering van het elektriciteitsnet van de EU vereist krachtige inspanningen

Om de energieonafhankelijkheid van de EU te vergroten en klimaatverandering tegen te gaan, is een gemoderniseerd elektriciteitsnet nodig waarin meer hernieuwbare energie kan worden geïntegreerd en dat kan worden aangepast aan de toenemende elektrificatie. Om dit te bereiken moet de EU haar inspanningen opvoeren, zo blijkt uit een nieuwe analyse van de elektriciteitsnetten in de EU door de Europese Rekenkamer.

Klimaat

Nieuwe kabinetsplannen: topambtenaren moeten nauwer verbonden zijn met de maatschappij

Topambtenaren die samen de Algemene Bestuursdienst (ABD) vormen, spelen een cruciale rol in de dagelijkse sturing van de belangrijke uitdagingen waar Nederland voor staat. In het regeerprogramma is aangegeven dat er een hervormingsagenda voor versobering van het ABD-stelsel zal worden opgesteld. In het werk van topambtenaren zal het constant betrekken van het burgerperspectief en dat van de uitvoering meer centraal komen te staan. Ook wordt het rechtsstatelijk besef en ambtelijk vakmanschap vergroot.