Er komen veel vragen die een beroep doen op de ruimte. Denk aan het bouwen van woningen en bedrijven of de aanleg van natuur. Omdat de ruimte in Groningen beperkt is, vraagt dit om duidelijke keuzes van de provincie voor de lange termijn. Uitgangspunt hierbij is dat er veel mogelijk is, maar niet overal. 

Een omgevingsvisie is niet een document dat je in een aantal weken maakt. Gemeenten en andere stakeholders hebben hier samen met ons lang aan gewerkt. Een mooi proces wat de samenwerking onderling heeft verstevigd met als resultaat een Omgevingsvisie van ons allemaal.  

Wonen

We werken aan een aantrekkelijke, gezonde en bereikbare woon- en leefomgeving. Dat betekent dat we onderzoeken waar we huizen kunnen bouwen of bestaande huizen slopen en herbouwen. Daarbij kijken we ook hoe we de straat of wijk kunnen verbeteren. Gemeenten krijgen meer ruimte voor wonen in het buitengebied. Dit kan bijvoorbeeld door huizen aan de rand van een dorp of stad te bouwen, een boerderij om te bouwen tot appartementen of een tweede woning op een erf. Hierdoor komen er meer woningen, karakteristieke panden blijven behouden en leegstand wordt voorkomen. 

Bedrijven

We willen de economie stimuleren, onder andere door bestaande gebouwen te verduurzamen en bedrijventerreinen voor te bereiden op de wensen van de toekomst. We kiezen voor vijf locaties waar hele grote bedrijven een plek kunnen krijgen. Dat zijn bedrijven met een oppervlakte van meer dan 10 hectare. 

Landbouw, natuur en landschap 

Groningen blijft een landbouwprovincie. Bij economische ontwikkelingen kijken we hoe we landbouw kunnen combineren met natuur, ons karakteristieke Groninger landschap en recreatie. Bij grote ruimtelijke plannen willen we tegelijkertijd investeren in het landschap. 

Volgende stappen

Als Provinciale Staten een besluit hebben genomen over de Omgevingsvisie, wordt het document ter inzage gelegd. Groningers hebben dan zes weken de tijd om te reageren op de inhoud. De reacties die worden ontvangen nemen we, waar mogelijk, mee in het uiteindelijke document. Naar verwachting stellen Provinciale Staten de definitieve versie van de Omgevingsvisie in de tweede helft van dit jaar vast. 

Lees hier de concept-omgevingsvisie

Voor meer verdieping PONT | Omgeving , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Zorgen over de activiteiten van de AIVD met betrekking tot criminele ondermijning van de democratische rechtsorde

De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hebben zorgen over de activiteiten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) met betrekking tot het onderwerp criminele ondermijning van de democratische rechtsorde.

Data & Privacy

Waterschappen alert na recorddroge maand maart

Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.

Omgeving

Verbetering van het elektriciteitsnet van de EU vereist krachtige inspanningen

Om de energieonafhankelijkheid van de EU te vergroten en klimaatverandering tegen te gaan, is een gemoderniseerd elektriciteitsnet nodig waarin meer hernieuwbare energie kan worden geïntegreerd en dat kan worden aangepast aan de toenemende elektrificatie. Om dit te bereiken moet de EU haar inspanningen opvoeren, zo blijkt uit een nieuwe analyse van de elektriciteitsnetten in de EU door de Europese Rekenkamer.

Klimaat

Nieuwe kabinetsplannen: topambtenaren moeten nauwer verbonden zijn met de maatschappij

Topambtenaren die samen de Algemene Bestuursdienst (ABD) vormen, spelen een cruciale rol in de dagelijkse sturing van de belangrijke uitdagingen waar Nederland voor staat. In het regeerprogramma is aangegeven dat er een hervormingsagenda voor versobering van het ABD-stelsel zal worden opgesteld. In het werk van topambtenaren zal het constant betrekken van het burgerperspectief en dat van de uitvoering meer centraal komen te staan. Ook wordt het rechtsstatelijk besef en ambtelijk vakmanschap vergroot.