Nieuwe woningen

Drenthe staat voor een flinke woningbouwopgave: tot 2030 moeten er 16.200 nieuwe woningen worden gebouwd. Deze ambitie is vastgelegd in de drie regionale woondeals die eerder met het Rijk zijn gesloten en opgenomen in de Drentse Woonagenda 2024-2028. De vraag naar woningen blijft echter groter dan het aanbod, waardoor starters, doorstromers en senioren moeite hebben om een geschikt huis te vinden. De Drentse Versnellingstafel is opgericht om de bouwproductie te versnellen en obstakels weg te nemen.

Samen knelpunten oplossen

Gedeputeerde Yvonne Turenhout benadrukt het belang van het initiatief: "We kunnen het ons niet veroorloven dat woningbouwprojecten vastlopen door regels, procedures of gebrek aan samenwerking. Met de Drentse Versnellingstafel pakken we knelpunten gericht aan, zodat meer Drenten sneller een passende woning kunnen vinden."

Over de Versnellingstafel

De Drentse Versnellingstafel helpt woningbouwprojecten die vastlopen door knelpunten aan te pakken, zoals complexe vergunningsprocedures, financieringsvraagstukken of samenwerking tussen partijen. Dit vraaggestuurde platform biedt gemeenten, woningcorporaties, bouwers, ontwikkelaars en beleggers de mogelijkheid om individueel of gezamenlijk projecten in te brengen.

Onder leiding van onafhankelijk voorzitter Riek Siertsema wordt in vertrouwelijkheid gewerkt aan concrete oplossingen. Wanneer knelpunten landelijke wet- en regelgeving raken, kan de Drentse Versnellingstafel deze opschalen naar de landelijke Versnellingstafel.

Voorzitter Riek Siertsema benadrukt het belang van samenwerking: "We brengen partijen bij elkaar om vastgelopen woningbouwprojecten weer in beweging te krijgen. Maar de Versnellingstafel is meer dan dat: het is ook een plek waar ervaringen worden uitgewisseld en waar we van elkaar leren, zodat we knelpunten in de toekomst kunnen voorkomen."

Voor wie?

De Versnellingstafel staat open voor gemeenten, woningcorporaties, bouwers, ontwikkelaars en beleggers met woningbouwprojecten die vastlopen.

Voor meer verdieping PONT | Omgeving , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Zorgen over de activiteiten van de AIVD met betrekking tot criminele ondermijning van de democratische rechtsorde

De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hebben zorgen over de activiteiten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) met betrekking tot het onderwerp criminele ondermijning van de democratische rechtsorde.

Data & Privacy

Waterschappen alert na recorddroge maand maart

Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.

Omgeving

Verbetering van het elektriciteitsnet van de EU vereist krachtige inspanningen

Om de energieonafhankelijkheid van de EU te vergroten en klimaatverandering tegen te gaan, is een gemoderniseerd elektriciteitsnet nodig waarin meer hernieuwbare energie kan worden geïntegreerd en dat kan worden aangepast aan de toenemende elektrificatie. Om dit te bereiken moet de EU haar inspanningen opvoeren, zo blijkt uit een nieuwe analyse van de elektriciteitsnetten in de EU door de Europese Rekenkamer.

Klimaat

Nieuwe kabinetsplannen: topambtenaren moeten nauwer verbonden zijn met de maatschappij

Topambtenaren die samen de Algemene Bestuursdienst (ABD) vormen, spelen een cruciale rol in de dagelijkse sturing van de belangrijke uitdagingen waar Nederland voor staat. In het regeerprogramma is aangegeven dat er een hervormingsagenda voor versobering van het ABD-stelsel zal worden opgesteld. In het werk van topambtenaren zal het constant betrekken van het burgerperspectief en dat van de uitvoering meer centraal komen te staan. Ook wordt het rechtsstatelijk besef en ambtelijk vakmanschap vergroot.