Uit de impasse

Als gevolg van de stikstofproblematiek loopt de uitvoering van diverse grote maatschappelijke opgaven al jaren steeds meer vast. De recente rechterlijke uitspraken over intern salderen en de Greenpeace-zaak hebben ertoe geleid dat vergunningverlening op grote schaal stilvalt. Reden voor de VNG om samen met het IPO en UvW de ministeriële commissie om oplossingen te vragen die land uit stikstofimpasse haalt. 

Uitgangspunten korte termijn

Gemeenten hebben concrete stappen van het kabinet en de Tweede Kamer nodig om hun taken en bevoegdheden goed uit te kunnen voeren. De inzet van de Ministeriële Commissie Economie en Natuurherstel moet bij het kortetermijn- en middellangetermijnspoor de onderstaande uitgangspunten meenemen:

  • Werk acute oplossingen uit voor de vergunningverlening, waaronder een maatregelpakket dat op landelijk niveau direct de stikstofuitstoot vermindert.

  • Maak helder hoeveel stikstofuitstoot wordt verminderd met deze landelijke maatregelen.

  • Breng in kaart hoeveel reductie er al heeft plaatsgevonden.

  • Werk zo snel mogelijk aan een juridisch geborgde drempelwaarde mét compenserende emissiereducerende maatregelen.

  • Zorg zo snel mogelijk voor standvastig beleid voor oplossingen op het boerenerf.

Uiteindelijk moet op lange termijn een robuuste aanpak komen die standhoudt in rechtszalen, waarbij oog is voor uitvoerbaarheid, voldoende middelen en capaciteit, en een houdbaar perspectief. Een aanpak die zorgt voor genoeg emissiereductie, zodat een drempelwaarde mogelijk is, waardoor vergunningverlening weer mogelijk wordt en de natuur weer kan herstellen.

Uitgangspunten middellange termijn

Naast de korte termijn moet ook gestart worden met het uitwerken van een gebiedsgerichte aanpak die bijdraagt aan het creëren van ruimte voor vergunningverlening en natuurherstel op de middellange termijn. Daarvoor heeft de VNG de volgende uitgangspunten meegegeven:

  • Geef heldere emissiedoelen mee aan gebieden met een aanvullende opgave en zorg voor voldoende middelen.

  • Zet in op een geborgde, integrale, gebiedsgerichte aanpak en neem hier andere doelstellingen in mee om afwenteling op andere opgaven te voorkomen.

  • Kom met een landelijke aanpak voor vergunningen die met terugwerkende kracht worden geraakt door de Rendac-uitspraak.

  • Ontzorg gemeenten met beperkte sturingsmogelijkheden om zelf stikstofuitstoot te verminderen.

  • Kom met een uitvoeringsplan en heb oog voor de uitdagingen waar de gemeentelijke sector voor staat vanwege tekort aan middelen.

Voor meer verdieping PONT | Omgeving , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Zorgen over de activiteiten van de AIVD met betrekking tot criminele ondermijning van de democratische rechtsorde

De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hebben zorgen over de activiteiten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) met betrekking tot het onderwerp criminele ondermijning van de democratische rechtsorde.

Data & Privacy

Waterschappen alert na recorddroge maand maart

Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.

Omgeving

Verbetering van het elektriciteitsnet van de EU vereist krachtige inspanningen

Om de energieonafhankelijkheid van de EU te vergroten en klimaatverandering tegen te gaan, is een gemoderniseerd elektriciteitsnet nodig waarin meer hernieuwbare energie kan worden geïntegreerd en dat kan worden aangepast aan de toenemende elektrificatie. Om dit te bereiken moet de EU haar inspanningen opvoeren, zo blijkt uit een nieuwe analyse van de elektriciteitsnetten in de EU door de Europese Rekenkamer.

Klimaat

Nieuwe kabinetsplannen: topambtenaren moeten nauwer verbonden zijn met de maatschappij

Topambtenaren die samen de Algemene Bestuursdienst (ABD) vormen, spelen een cruciale rol in de dagelijkse sturing van de belangrijke uitdagingen waar Nederland voor staat. In het regeerprogramma is aangegeven dat er een hervormingsagenda voor versobering van het ABD-stelsel zal worden opgesteld. In het werk van topambtenaren zal het constant betrekken van het burgerperspectief en dat van de uitvoering meer centraal komen te staan. Ook wordt het rechtsstatelijk besef en ambtelijk vakmanschap vergroot.