Hittestress groeit, bestaande aanpak schiet tekort

Door klimaatverandering nemen hittegolven toe, blijven nachten warmer en hebben bewoners in steden steeds meer last van hittestress. Huizen moeten dus niet alleen goed geïsoleerd worden om energie te besparen, maar ook slimmer ontworpen zijn om koel te blijven. "Als je toch verduurzaamt, doe het dan meteen goed," zegt Guus Mulder van TKI Urban Energy. "Maak buitenzonwering bijvoorbeeld standaard onderdeel van het verduurzamingspakket."

Koeling van gebouwen is cruciaal door toenemende hitte

TKI Urban Energy en RVO vroegen Nieman Raadgevende Ingenieurs om te onderzoeken welke maatregelen nodig zijn om oververhitting en extra koelbehoefte in gebouwen te voorkomen. Het onderzoek combineert de nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI met gedetailleerde analyses van de warmteontwikkeling in en rondom gebouwen. Uit het onderzoek blijkt dat koeling cruciaal is door de toenemende hitte. En dat hier nog te weinig aandacht voor is bij het verduurzamen van gebouwen. Ook zijn de huidige normen die we gebruiken voor het ontwerpen en verduurzamen van gebouwen niet goed berekend op de hogere temperaturen die kunnen voorkomen in de zomer. Woningen die beter zijn geïsoleerd dan de isolatiestandaard hebben een kleinere koelbehoefte. Maar zelfs dan moeten aanvullende warmtewerende maatregelen genomen worden. Anders wordt het simpelweg te warm in deze woningen, en dat is slecht voor de gezondheid van de bewoners. Ook verduurzaamde woningen kunnen dus te heet worden.

Buitenzonwering helpt enorm

Eén van de conclusies uit het onderzoek is dat woningen zonder buitenzonwering twee tot drie keer meer energie nodig hebben voor koeling dan woningen met buitenzonwering. Dit is een basismaatregel om oververhitting in woningen door hogere buitentemperaturen te verminderen. Daarnaast kun je de buitenruimte verkoelen met bijvoorbeeld schaduw van bomen. Beide maatregelen vormen de basis voor het koelen van woningen: ze staan op de eerste trappen van de ‘ladder van koeling’.

Ladder van koeling

De ladder van koeling laat zien welke maatregelen er mogelijk zijn op vier niveaus: koele omgeving (bijvoorbeeld schaduw door groen), warmte weren (bijvoorbeeld zonwering), passief koelen (bijvoorbeeld ramen tegenover elkaar openzetten), actief koelen (bijvoorbeeld airco’s). De eerste drie niveaus zijn niet voor alle gebouwen voldoende. Soms is het onvermijdelijk om daarnaast ook nog actief te koelen. Airco’s kunnen de binnentemperatuur zowel overdag als ’s nachts flink verlagen. Maar ze werken ook contraproductief omdat ze de buitentemperatuur rond de woning verder verhogen. Dat is vooral onwenselijk op plekken die al sterk opwarmen door het hitte-eilandeffect. Ook gebruiken airco’s veel energie. Vooral ’s avonds en ‘s nachts is dit een probleem als er geen stroom is van zonnepanelen.

Oproep om bouwregels aan te passen

De onderzoekers doen de aanbeveling om klimaatadaptatie altijd mee te nemen bij het verduurzamen van gebouwen. Mulder: “Verder zijn de huidige standaarden en methodes waarmee we gebouwen verduurzamen niet berekend op de opwarming die we nu al meemaken, en zeker niet op toekomstige opwarming.” De onderzoekers pleiten er daarom voor om warmtewerende maatregelen in bouwregelgeving op te nemen, met aandacht voor nachttemperaturen die door het stedelijk hitte-eilandeffect significant kunnen stijgen. Ook moet de klimaatreferentie in de bouwregelgeving worden geactualiseerd om beter in te spelen op de toekomstige uitdagingen van hittestress en koelbehoefte.

Voor meer verdieping PONT | Omgeving , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Zorgen over de activiteiten van de AIVD met betrekking tot criminele ondermijning van de democratische rechtsorde

De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hebben zorgen over de activiteiten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) met betrekking tot het onderwerp criminele ondermijning van de democratische rechtsorde.

Data & Privacy

Waterschappen alert na recorddroge maand maart

Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.

Omgeving

Verbetering van het elektriciteitsnet van de EU vereist krachtige inspanningen

Om de energieonafhankelijkheid van de EU te vergroten en klimaatverandering tegen te gaan, is een gemoderniseerd elektriciteitsnet nodig waarin meer hernieuwbare energie kan worden geïntegreerd en dat kan worden aangepast aan de toenemende elektrificatie. Om dit te bereiken moet de EU haar inspanningen opvoeren, zo blijkt uit een nieuwe analyse van de elektriciteitsnetten in de EU door de Europese Rekenkamer.

Klimaat

Nieuwe kabinetsplannen: topambtenaren moeten nauwer verbonden zijn met de maatschappij

Topambtenaren die samen de Algemene Bestuursdienst (ABD) vormen, spelen een cruciale rol in de dagelijkse sturing van de belangrijke uitdagingen waar Nederland voor staat. In het regeerprogramma is aangegeven dat er een hervormingsagenda voor versobering van het ABD-stelsel zal worden opgesteld. In het werk van topambtenaren zal het constant betrekken van het burgerperspectief en dat van de uitvoering meer centraal komen te staan. Ook wordt het rechtsstatelijk besef en ambtelijk vakmanschap vergroot.