Te doorlopen stappen

Als een werkgever vermoedt dat een werknemer betrokken is bij frauduleuze activiteiten is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen. Begin ten eerste met het verzamelen van bewijs. Het heeft geen zin een werknemer te betichten van fraude als je dit als werkgever niet hard kan maken. Vervolgens is het belangrijk om in gesprek te gaan met de werknemer in kwestie om die te confronteren met het vermoeden. Dit gesprek moet open en eerlijk zijn en bij voorkeur wordt de werknemer uitgenodigd op kantoor.

Afhankelijk van de uitkomst van dit gesprek kan een werkgever verschillende maatregelen overwegen. Dit kan variëren van een officiële waarschuwing tot in het ergste geval een ontslag op staande voet. Hierbij is het van belang om de juiste afweging te maken aangezien een verkeerde beslissing aanzienlijke nadelige financiële gevolgen kan hebben.

De schade

Indien een werkgever vervolgens de werknemer aansprakelijk wil stellen is het van belang om te onthouden dat opzet of bewuste roekeloosheid hiervoor noodzakelijk is. Een van beide bewijzen kan voor een werkgever een behoorlijk lastige opgave zijn.

Preventie

Het is altijd, maar ook zeker in het geval van fraude, het beste om te voorkomen in plaats van te genezen. Dit begint met het versterken van de integriteitscultuur binnen het bedrijf waarbij heldere richtlijnen en controlesystemen essentieel zijn. Overweeg bijvoorbeeld ook om referenties na te trekken bij nieuwe medewerkers of standaard een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen.

Tot slot, elke situatie is uniek. Wat werkt voor het ene bedrijf, kan voor het andere minder effectief zijn. Blijf alert en voorbereid, en onthoud: in de strijd tegen fraude is kennis van de wet onmisbaar. Bij vermoedens van fraude door een werknemer is het zaak tijdig juridisch advies in te winnen.

Over de auteurs

  • Tim van Riel

    Het was vanaf jongs af aan duidelijk dat Tim advocaat wilde worden en gedurende zijn studie werd de passie voor het arbeidsrecht echt aangewakkerd. Deze passie voor het vakgebied en het willen bijstaan van cliënten in het woud van juridische regelgeving heeft ertoe geleid dat Tim in 2024 de master arbeidsrecht aan de Universiteit Leiden heeft volbracht. De diploma’s Fiscaal Recht en Rechtsgeleerdheid had Tim behaald aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vrijwel direct na het afronden van de master is Tim begonnen bij De Haij & Van der Wende als juridisch medewerker met de intentie om in 2025 te beginnen met de Beroepsopleiding. Binnen De Haij & Van der Wende Advocaten focust Tim zich op het Arbeidsrecht.

Gerelateerd nieuws

‘Duurzaamheid gaat verder dan wet- en regelgeving: het is een strategische én economische kans’

De recent aangekondigde ESG Omnibus biedt versoepeling en uitstel van de duurzaamheidsrapportage. Volgens Femke Helgers, Director ESG & Sustainability Strategy bij PwC, is dit een belangrijke kans om duurzaamheid stevig in de bedrijfsstrategie te verankeren. In plaats van lui achterover hangen, zou dit een gelegenheid moeten zijn om duurzaamheid proactief te integreren als strategisch fundament.

Plottwist in de zzp-discussie: biedt het initiatiefvoorstel Zelfstandigenwet de oplossing?

Op 3 april jl. hebben Tweede Kamerleden van VVD, D66, CDA en SGP gezamenlijk het initiatiefvoorstel Zelfstandigenwet ter pre-consultatie aangeboden. Dit initiatiefwetsvoorstel wijkt af van de kaders en meeste uitgangspunten die we tot nu toe in de jurisprudentie hebben gezien, die de basis vormen voor het huidige wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR). De initiatiefnemers hopen met dit wetsvoorstel een einde te maken aan de impasse ten aanzien van de vraag wanneer iemand als zelfstandige werkzaamheden mag verrichten.

Voortgangsbrief Wet open overheid: de knelpunten van de wet en een blik vooruit

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) geeft in haar voortgangsbrief over de Wet open overheid (Woo) aan dat de Woo op verschillende onderdelen knelt. In haar brief bespreekt zij welke maatregelen het kabinet heeft genomen of zal nemen. In deze blog bespreken wij op hoofdlijnen de ontwikkelingen en wat er de aankomende tijd voor de Woo op de planning staat en hoe actieve openbaarmaking van informatie dit jaar wordt uitgebreid.

Data & Privacy

Nieuwe kabinetsplannen: topambtenaren moeten nauwer verbonden zijn met de maatschappij

Topambtenaren die samen de Algemene Bestuursdienst (ABD) vormen, spelen een cruciale rol in de dagelijkse sturing van de belangrijke uitdagingen waar Nederland voor staat. In het regeerprogramma is aangegeven dat er een hervormingsagenda voor versobering van het ABD-stelsel zal worden opgesteld. In het werk van topambtenaren zal het constant betrekken van het burgerperspectief en dat van de uitvoering meer centraal komen te staan. Ook wordt het rechtsstatelijk besef en ambtelijk vakmanschap vergroot.