Tegelijkertijd willen we, in lijn met andere publieke reacties, nu al op hoofdlijnen onze reactie delen:

STOER dient een helder doel: het versnellen van de woningbouw en woningen betaalbaarder maken. Wij zien en voelen de urgentie en steunen dit initiatief als BNA. Goed dat er met een groot aantal partijen kritisch naar de huidige opzet is gekeken. Hier geven we essentiële aandachtspunten mee namens onze leden, op detailniveau reageren we op de gestelde deadline van 11 april via het online formulier.

De huidige voorstellen focussen sterk op het technische en bouwkundige aspect van versnelling en raken de fundamentele bouwkundige normen die tot nu toe garant stonden voor kwaliteit, leefbaarheid en duurzaamheid. Als wettelijke kwaliteitswaarborgen worden versoepeld, ontstaat het risico dat de gebouwde omgeving inboet aan waarde en woonkwaliteit. Wij kijken vooruit naar toekomstige behoeften en ontwikkelingen: daarbij is snelheid (van bouwen) gebaat bij duidelijkheid, en landelijke uniformiteit in regelgeving van belang met ruimte voor lokale invulling en keuzes.

De echte vertraging zit in complexe procedures, gebrekkige communicatie tussen partijen en onvoldoende kennis in het voortraject. Vrijwel alle succesvolle gebiedsontwikkelingen zijn door een hecht samenwerkend team gemaakt. Vanuit die achtergrond zijn wij van mening dat, naast goede ruimtelijke kaders en procedures, er meer focus op die cruciale samenwerking voorwaardelijk is voor versnelling.

De inzet van architecten als verbinder en kwaliteitsbewaker is onontbeerlijk vanaf de initiatieffase. Architecten hebben als enige speler in de bouwketen een integraal belang: ze willen náást dat een gebouw wordt gerealiseerd, het goed functioneert en een bijdrage levert aan de stad en de samenleving. Met hun kennis en ontwerpkracht zijn architecten in staat om de verbinding te leggen tussen alle partijen, zonder de focus op realisatie te verliezen. Geef architecten daarom een centrale rol, en de woningbouw versnelt, wordt efficiënter en kwalitatief beter!

Tot slot onderschrijven wij het advies om bezwaarprocedures te beperken, echter we wijzen op de voorkant van het proces. Zorg dat afwegingen eerder of beter gewogen worden gemaakt én dat slimmere (ontwerp-)oplossingen worden gestimuleerd. Zet in op betere participatie van alle belanghebbenden inclusief inwoners om weerstand en bezwaren achteraf te beperken. Ook hier kunnen architecten in belangrijke mate bijdragen aan het verminderen van bezwaren na vergunningverlening.

Gerelateerd nieuws

Zorg voor standaardisatie in het verduurzamen van de gebouwde omgeving

Op dit moment zijn er te veel conflicterende richtlijnen die de verduurzaming van de gebouwde omgeving vertragen en kostenverhogend werken. BouwendNederland pleit bij het ministerie van VRO voor een versnelde hervorming van het MPG-stelsel tot één Europees afgestemd systeem met als uitgangspunt de CO2-uitstoot van materiaal tot en met gebruiksfase. Woensdag vond het Kamerdebat over het klimaatakkoord en de verduurzaming van de gebouwde omgeving plaats.

Omgeving

Naast energielabel in de toekomst ook overstromingslabel, zeggen onderzoekers Erasmus Universiteit en TU Delft

Waterdichte luiken voor de ramen, afvoerputjes met terugstroombeveiling, vloeren die tegen nattigheid kunnen: als huiseigenaar kun je veel doen om de schade te beperken als het water komt. Maar de meeste Nederlanders niet geïnformeerd en niet voorbereid als het om overstromingsrisico’s gaat. Een team van Delftse en Rotterdamse wetenschappers wil daar verandering in brengen met een waterlabel voor woningen. ''We willen mensen niet bang maken, maar ze beter in staat stellen zichzelf en hun huis te beschermen.''

Klimaat

Waterschappen alert na recorddroge maand maart

Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.

Omgeving

Inpassing van de BOPA zonder risico?

Om een activiteit die in strijd is met de (beoordelings-)regels uit het omgevingsplan toch mogelijk te maken, kan onder de Omgevingswet gekozen worden voor een wijziging van het omgevingsplan of het verlenen van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (hierna: BOPA). In de praktijk wordt momenteel veelvuldig gekozen voor het verlenen van een BOPA in plaats van het wijzigen van het omgevingsplan. Dat komt omdat bij strijd met het omgevingsplan (veelal betreft het hier een strijdigheid met de oude bestemmingsplannen) de regels uit het tijdelijk deel niet kunnen worden gewijzigd; als een wijziging van de regels uit het tijdelijke deel nodig is, moeten alle regels voor de betrokken locatie opnieuw worden vastgesteld in het nieuwe deel van het omgevingsplan. Dat is niet altijd wenselijk. Gemeenten en initiatiefnemers moeten zich er echter van bewust zijn dat er ook een keerzijde is aan het werken met BOPA’s. De BOPA’s moeten namelijk (op den duur) worden ingepast in het omgevingsplan. Dat kan voor het bevoegd gezag niet alleen een behoorlijke exercitie zijn, maar ook betekenen dat de BOPA opnieuw tegen het licht wordt gehouden en tegen de inpassing van de BOPA in rechte door derden (weer) wordt opgekomen. Wanneer en hoe verleende BOPA’s moeten worden ingepast en wat de gevolgen van de inpassing kunnen zijn, lees je in dit blog.

Omgeving