In het klimaatakkoord is afgesproken dat de hele gebouwde omgeving in 2050 aardgasvrij is, en dat in 2030 1,5 miljoen bestaande woningen en gebouwen zijn verduurzaamd. Deze opgave gaat verder dan alleen het reduceren van CO2 in de gebruiksfase van een gebouw. Ook het bouwproces en het materiaalgebruik veroorzaken CO2-uitstoot. Deze integrale kijk op het verminderen van de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving wordt Whole Life Carbon-aanpak genoemd. Deze benadering moet volgens ons de basis zijn voor de hervorming naar eenduidige en uniforme richtlijnen voor de verduurzamingsopgave.
Onze belangrijkste aandachtspunten
De punten waarvoor we bij VRO aandacht vragen zijn:
Zorg voor voorspelbare én uniforme wet- en regelgeving voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving, op basis van de whole life carbon-aanpak. Nu zijn er te veel conflicterende richtlijnen, zoals MPG-normen en BENG-eisen die elkaar tegenspreken.
Zorg voor behoud van kennis en uitvoeringscapaciteit voor de aanleg van warmtenetten. Warmtenetten zijn een zeer kansrijke route om de CO2-uistoot van de gebouwde omgeving te laten dalen, meer duidelijkheid is nodig.
Stimuleer netbewuste bouwmethoden om netcongestie tegen te gaan. Samen met andere partijen ontwikkelden we hiervoor heldere ontwerpprincipes: Ontwerpprincipes netbewuste nieuwbouw beschikbaar
Versnel onderzoek naar de brede toepasbaarheid van eDNA in sloop- en renovatieprojecten om te voorkomen dat isolatieprojecten vaak en langdurig moeten worden stilgelegd in geval van beschermde diersoorten. Meer informatie hierover vind je in deze podcast.
Voorkom lokale en regionale eisen bovenop landelijke regelgeving.
Meer weten?
Bron: BouwendNederland
Over de auteurs
Gerelateerd nieuws
BNA over STOER: kwaliteit versnelt woningbouw
Omgeving
Naast energielabel in de toekomst ook overstromingslabel, zeggen onderzoekers Erasmus Universiteit en TU Delft
Klimaat
Waterschappen alert na recorddroge maand maart
Omgeving
Inpassing van de BOPA zonder risico?
Omgeving