In het klimaatakkoord is afgesproken dat de hele gebouwde omgeving in 2050 aardgasvrij is, en dat in 2030 1,5 miljoen bestaande woningen en gebouwen zijn verduurzaamd. Deze opgave gaat verder dan alleen het reduceren van CO2 in de gebruiksfase van een gebouw. Ook het bouwproces en het materiaalgebruik veroorzaken CO2-uitstoot. Deze integrale kijk op het verminderen van de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving wordt Whole Life Carbon-aanpak genoemd. Deze benadering moet volgens ons de basis zijn voor de hervorming naar eenduidige en uniforme richtlijnen voor de verduurzamingsopgave.  

Onze belangrijkste aandachtspunten

De punten waarvoor we bij VRO aandacht vragen zijn:

  • Zorg voor voorspelbare én uniforme wet- en regelgeving voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving, op basis van de whole life carbon-aanpak. Nu zijn er te veel conflicterende richtlijnen, zoals MPG-normen en BENG-eisen die elkaar tegenspreken.

  • Zorg voor behoud van kennis en uitvoeringscapaciteit voor de aanleg van warmtenetten. Warmtenetten zijn een zeer kansrijke route om de CO2-uistoot van de gebouwde omgeving te laten dalen, meer duidelijkheid is nodig.

  • Stimuleer netbewuste bouwmethoden om netcongestie tegen te gaan. Samen met andere partijen ontwikkelden we hiervoor heldere ontwerpprincipes: Ontwerpprincipes netbewuste nieuwbouw beschikbaar

  • Versnel onderzoek naar de brede toepasbaarheid van eDNA in sloop- en renovatieprojecten om te voorkomen dat isolatieprojecten vaak en langdurig moeten worden stilgelegd in geval van beschermde diersoorten. Meer informatie hierover vind je in deze podcast.

  • Voorkom lokale en regionale eisen bovenop landelijke regelgeving. 

Meer weten?

Lees de position paper.

Bron: BouwendNederland

Over de auteurs

  • Jarin van der Zande

    Jarin van der Zande is adviseur markt & overheid Regio Oost bij BouwendNederland

Gerelateerd nieuws

BNA over STOER: kwaliteit versnelt woningbouw

Op 2 april werd het conceptadvies STOER gepresenteerd door minister Mona Keijzer. Dit advies, opgesteld door een externe adviesgroep, bevat voorstellen om overbodige regelgeving te verminderen, met als doel de woningbouw te versnellen. Momenteel werkt een team aan een uitgebreide, inhoudelijke reactie op het STOER-conceptadvies. Met input van leden en in afstemming met andere partijen uit de ontwerpwereld en de bouwkolom, brengen we een eigenstandige visie in. Hiermee maken we ons sterk voor de rol en positie van de architect. Want juist bij versnelling van processen is kwaliteitsborging van het allergrootse belang!

Omgeving

Naast energielabel in de toekomst ook overstromingslabel, zeggen onderzoekers Erasmus Universiteit en TU Delft

Waterdichte luiken voor de ramen, afvoerputjes met terugstroombeveiling, vloeren die tegen nattigheid kunnen: als huiseigenaar kun je veel doen om de schade te beperken als het water komt. Maar de meeste Nederlanders niet geïnformeerd en niet voorbereid als het om overstromingsrisico’s gaat. Een team van Delftse en Rotterdamse wetenschappers wil daar verandering in brengen met een waterlabel voor woningen. ''We willen mensen niet bang maken, maar ze beter in staat stellen zichzelf en hun huis te beschermen.''

Klimaat

Waterschappen alert na recorddroge maand maart

Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.

Omgeving

Inpassing van de BOPA zonder risico?

Om een activiteit die in strijd is met de (beoordelings-)regels uit het omgevingsplan toch mogelijk te maken, kan onder de Omgevingswet gekozen worden voor een wijziging van het omgevingsplan of het verlenen van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (hierna: BOPA). In de praktijk wordt momenteel veelvuldig gekozen voor het verlenen van een BOPA in plaats van het wijzigen van het omgevingsplan. Dat komt omdat bij strijd met het omgevingsplan (veelal betreft het hier een strijdigheid met de oude bestemmingsplannen) de regels uit het tijdelijk deel niet kunnen worden gewijzigd; als een wijziging van de regels uit het tijdelijke deel nodig is, moeten alle regels voor de betrokken locatie opnieuw worden vastgesteld in het nieuwe deel van het omgevingsplan. Dat is niet altijd wenselijk. Gemeenten en initiatiefnemers moeten zich er echter van bewust zijn dat er ook een keerzijde is aan het werken met BOPA’s. De BOPA’s moeten namelijk (op den duur) worden ingepast in het omgevingsplan. Dat kan voor het bevoegd gezag niet alleen een behoorlijke exercitie zijn, maar ook betekenen dat de BOPA opnieuw tegen het licht wordt gehouden en tegen de inpassing van de BOPA in rechte door derden (weer) wordt opgekomen. Wanneer en hoe verleende BOPA’s moeten worden ingepast en wat de gevolgen van de inpassing kunnen zijn, lees je in dit blog.

Omgeving