Doelen drinkwaterbesparing
Vorig jaar juni werd het Nationaal Plan van aanpak drinkwaterbesparing gepubliceerd. Het plan bevat een concreet drinkwaterbesparingsdoel voor consumenten en grootverbruikers. De drinkwatersector staat achter het plan en werkt samen met alle partners aan de uitvoering ervan. Het hoofddoel van het plan is te komen tot een gebruik van maximaal 100 liter drinkwater per persoon per dag in 2035. Grootverbruikers moeten hun drinkwatergebruik met 20% verminderen. De afspraak is om het plan elke paar jaar te actualiseren.
Rekenkamer: besparing komt traag op gang
De Algemene Rekenkamer stelt dat het onzeker is of de – op zichzelf – heldere doelen worden gehaald, dat maatregelen traag op gang komen en dat onvoldoende inzicht bestaat in de effectiviteit. Tussendoelen kunnen helpen. De Rekenkamer beveelt de minister aan om het gevoel van urgentie bij burgers en bedrijven te vergroten, zodat gedragsverandering wordt gestimuleerd.
Inzet drinkwatersector
Vewin onderschrijft dat het waterbewustzijn groter moet worden. Drinkwaterbedrijven zetten zich actief in om bewust gebruik van watergebruik te stimuleren bij huishoudens en bedrijven. Ze richten zich op campagnes over bewust omgaan met drinkwater, vooral tijdens de zomerperiode. Momenteel wordt onder leiding van het ministerie van IenW een landelijke campagne voorbereid om het waterbewustzijn van Nederlanders te verhogen. Het stimuleren van waterbesparend gedrag hoort daarbij. Gedragsverandering realiseren kost echter tijd en herhaalde aandacht.
De drinkwaterbedrijven zetten ook langs andere weg in op drinkwaterbesparing. Met grootzakelijke afnemers bespreken zij, onder andere op basis van waterscans, of en waarvoor zij water van drinkwaterkwaliteit nodig hebben en waarvoor andere oplossingen mogelijk kunnen zijn. Het uitgangspunt hierbij is ‘het juiste water voor het juiste gebruik’.
Drinkwaterbedrijven voeren ook onderzoeken en pilots uit en participeren in innovatieve projecten om te onderzoeken hoe drinkwater bespaard kan worden. Denk hierbij aan technische vernieuwingen, gebruik van hemelwater of hergebruik van water, in combinatie met andere middelen.
Daarnaast verlagen de drinkwaterbedrijven waar mogelijk de productie- en distributieverliezen. Ook zetten zij smart assetmanagement in om processen verder te verbeteren en lekkages sneller op te sporen en te voorkomen.
Meer beschikbare bronnen noodzakelijk
Het verzekeren van de leveringszekerheid van drinkwater vraagt, naast de inzet op bewust gebruik van drinkwater, vooral om tijdige beschikbaarheid en benutbaarheid van nieuwe bronnen. Begin 2025 is daarvoor het Actieprogramma Beschikbaarheid drinkwaterbronnen 2023-2030 gepresenteerd. In de praktijk hebben drinkwaterbedrijven moeite om tijdig vergunningen te verkrijgen voor uitbreiding van hun productiecapaciteit. De grootste knelpunten hierbij zijn complexe, langdurige vergunningprocedures en concurrerende belangen in de leefomgeving.
Gerelateerd nieuws
Waterbewustzijn in Nederland moet omhoog
Initiatiefrapport Europees Parlement voor Water Resilience Strategy
Omgeving
Klimaatplannen steden vaak inconsistent: onderzoek toont tegenwerking bij aanpak klimaatrisico’s
Klimaat