Waterweerbaarheid op Europese agenda

Na de Europese verkiezingen van juni 2024 werd relatief snel duidelijk dat waterweerbaarheid hoog op de Europese agenda staat. Zo werd commissaris Jessika Roswall opgedragen om met een Water Resilience Strategy en een klimaatadaptatieplan te komen. In dit initiatiefrapport stelt het Europees Parlement zijn positie ten aanzien van de strategie vast. Luzette Kroon, bestuurslid internationaal van de Unie van Waterschappen: “Op 7 mei is dit rapport in de plenaire zitting in ruime meerderheid vastgesteld, met 470 stemmen voor, 81 tegen en 92 onthoudingen. De waterschappen zijn blij met de aandacht vanuit het Europees Parlement voor deze urgente thematiek. We zien onze inbreng nadrukkelijk terug in het resultaat. We hadden wel meer ambitie verwacht op het gebied van waterkwaliteit en PFAS. Waterweerbaarheid gaat namelijk over kwaliteit én kwantiteit. Dit blijven we agenderen in Europa.”

Initiatiefrapport waterweerbaarheid

De waterschappen signaleren toenemende uitdagingen als gevolg van extremer weer, waaronder overstromingen en droogte. In het rapport stelt het Europees Parlement dat grensoverschrijdende samenwerking versterkt moet worden om deze waterproblemen gezamenlijk aan te pakken. Ook wordt benadrukt dat benedenstroomse gebieden afhankelijk zijn van bovenstrooms waterbeheer. Daarnaast wordt het belang van (cyber)veiligheid voor waterbedrijven en -beheerders erkend.

Meer ambitie nodig op het gebied van waterkwaliteit

Op het gebied van waterkwaliteit benoemt het Parlement de urgentie om de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water uiterlijk in 2027 te realiseren. Ook wordt opgeroepen om vervuiling primair aan de bron aan te pakken. In dat kader is het teleurstellend dat het Europees Parlement oproept om de impact van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid binnen de in januari vastgestelde richtlijn stedelijk afvalwater nogmaals te beoordelen. Europese waterorganisaties hebben recent in een brief benadrukt dat de richtlijn een zorgvuldig afgewogen compromis is en dat dit van groot belang is voor de Europese waterkwaliteit. Ook op PFAS kiest het Europees Parlement volgens de waterschappen te weinig ambitie, waarbij men initieel het gebruik van PFAS in consumentenproducten wil uitfaseren en ruimte laat voor uitzonderingen. De Unie van Waterschappen pleit voor een volledig verbod op PFAS om zo mens en milieu te beschermen.

Oog voor het belang van klimaatadaptatie en grensoverschrijdende samenwerking

Het is belangrijk dat het Europees Parlement in het initiatiefrapport aandacht heeft voor klimaatadaptatie en grensoverschrijdende samenwerking. Zo benoemt men dat het onwenselijk is als overstromingsrisico en droogte afgewenteld worden op benedenstroomse gebieden, dat er meer moet gebeuren aan klimaatadaptatie en dat samenwerking over grenzen verankerd moet worden. Ook op het gebied van klimaatadaptatie worden zowel het belang van preventie als crisismanagement en het build-back-better principe benoemd. De publicatie van de Water Resilience Strategy verschijnt naar verwachting op 4 juni.

Lees hier de inbreng van de waterschappen met betrekking tot het Water Resilience Strategy

Lees hier meer over het initiatiefrapport van het Europees Parlement

Gerelateerd nieuws

Klimaatplannen steden vaak inconsistent: onderzoek toont tegenwerking bij aanpak klimaatrisico’s

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat bijna 70% van de klimaataanpassingsplannen in Europese steden enorme inconsistenties bevat. Dit beperkt de effectiviteit van de aanpak van de toenemende klimaatrisico's ernstig. "Nu Europa twee keer zo snel opwarmt als andere continenten, vormt deze 'aanpassingskloof' een steeds grotere bedreiging voor de 75% Europeanen die in steden wonen", zegt UT-onderzoeker en hoofdauteur Diana Reckien.

Klimaat

De leefomgeving als juridische uitdaging: een trend die niet te negeren is

De juridische wereld is in beweging. Klimaatverandering, stikstofproblematiek, woningnood en de energietransitie brengen urgente juridische uitdagingen met zich mee. Door de groeiende complexiteit van deze thema’s is een sectoraal juridische benadering niet langer toereikend en is een bredere blik en nauwere samenwerking tussen verschillende disciplines nodig. Op die manier kunnen we de uitdagingen op het gebied van de leefomgeving het hoofd bieden en bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit is geen tijdelijke trend, maar een structurele ontwikkeling.

Waarom woningbouw alleen slaagt met samenhang en visie

Ons advies aan de commissie STOER riep veel reacties op — ook bij ons. We zien opvallend veel gelijkluidende geluiden. Tijd om samen te werken. Daarom deze reactie. Vanuit onze ervaring, met oog voor de geschiedenis, en met de blik vooruit. Geen polemiek, maar perspectief. We geloven dat woningbouw alleen slaagt als we het verbinden met ruimtelijke kwaliteit en visie. Regie boven regels!

STOER tegen woningnood: minder regels, meer ruimte om te bouwen

De woningnood in Nederland is groot; in 2024 ontbraken er naar schatting 401.000 woningen. De adviesgroep STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) zal op verzoek van de minister van VROM voorstellen doen voor het aanpassen, schrappen en uniformeren van regelgeving om woningbouw te versnellen, kosten te verlagen en meer woningen te realiseren. Op 24 april 2025 heeft de adviesgroep hun eerste rapport aangeboden aan de minister. Het rapport bevat aanbevelingen om de woningbouw te verstellen, hieronder een overzicht.