Marc van Caldenberg, gedeputeerde:‘Vanuit het beleidskader Samen Leven en Bestaanszekerheid zet de provincie in op krachtige gemeenschappen in wijken en dorpen vanuit een gebiedsgerichte aanpak. De inzet is om integraal en langjarig impact te maken om de leefbaarheid verder te verbeteren. Ik ben trots dat we in al die Limburgse gebieden afspraken gaan maken die écht gaan bijdragen aan het welzijn van heel veel Limburgers. In totaal investeren we in dit kader 12 miljoen euro in initiatieven en projecten die ten goede komen aan een samenleving waarin iedereen elkaar kan ontmoeten en meedoen’.

Na een uitgebreide analyse inclusief gespreksrondes is er de afgelopen periode toegewerkt naar een intentieovereenkomst tussen de Provincie Limburg en acht gemeenten. In elk van de grote steden in Limburg (Maastricht, Heerlen, Venlo, Sittard-Geleen en Roermond) is een prioritaire wijk geselecteerd. Dat geldt ook voor de gemeente Kerkrade, en de dorpen Vaals en Beesel. De eerste intentieovereenkomst is op donderdag 10 april in Maastricht ondertekend.

De komende maanden wordt de onderlinge samenwerking verder uitgewerkt door het maken van uitvoeringsplannen. Het idee is om vervolgens te komen tot een gezamenlijke visie en doelstelling, inclusief afspraken over taken en verantwoordelijkheden. De acties in de wijken en dorpen sluiten zoveel mogelijk aan bij al bestaande gebiedsgerichte samenwerkingen waar naast overheidspartijen ook al partijen uit de zorg, het onderwijs, sport, huisvesting en arbeidsmarkt actief zijn.

Lerend netwerk

De Provincie Limburg is verder nog in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken om zogenaamde ‘best practices’ in de provincie Limburg te kunnen toepassen in de opbouw van een lerend netwerk. Daarmee kan de Limburgse aanpak met recht een voorbeeld worden voor andere gebieden in Nederland.

Voor meer verdieping PONT | Zorg & Sociaal , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Inspraak burgers: mensen zijn niet verwend – ze willen duidelijkheid

Wat heb je eraan om burgers te vragen naar hun mening over klimaat, zorg of migratie? Meer dan vaak wordt gedacht – want mensen zijn wél bereid verder te kijken dan hun eigenbelang, als je het goed aanpakt, schrijft SCP-directeur Karen van Oudenhoven in deze column.

Overheid verruimt standpunt inzet generatieve AI

Het kabinet heeft nieuwe spelregels afgesproken met gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties over het gebruik van generatieve AI. Ambtenaren krijgen meer ruimte om generatieve AI te gebruiken in hun werk. Bijvoorbeeld om vergunningsaanvragen te versnellen, vragen van burgers en ondernemers sneller te beantwoorden of om efficiënter besluiten te nemen. Hierbij moeten zij zich wel aan voorwaarden houden, die in een nieuwe handreiking staan.

Data & Privacy

Beschermde regio’s bouwen minder

In regio’s met veel gebiedsbescherming reageert de woningbouw minder sterk op een toenemende vraag naar woningen. Hierdoor neemt het tekort aan woningen toe, waardoor de woningmarkt minder betaalbaar en minder toegankelijk wordt voor veel mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Omgeving

De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben.