Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft op grond van de gehanteerde Body Mass Index (BMI) overgewicht, 16 procent heeft obesitas. Zonder ingrijpen stijgen die percentages de komende jaren verder door. Overgewicht is een groeiend maatschappelijk probleem, dat de gezondheid en kwaliteit van leven van miljoenen Nederlanders raakt en jaarlijks miljarden kost aan onder andere zorg, ziekteverzuim en een lagere arbeidsproductiviteit. Een effectieve en samenhangende aanpak is daarom sociaal én economisch urgent, aldus de ondernemersorganisaties. Zij constateren dat beleid tot nu toe versnipperd is en roepen Kamer en kabinet op tot actie.

Gezonde scholen

VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten voor een integrale landelijke overgewichtsstrategie, gebaseerd op voorkomen, samenwerking, nieuwe behandelopties en investeren. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en technologische innovaties bieden uitzicht op verandering. Zo is inmiddels bekend dat bewegen en gezonde voeding op scholen een groot effect hebben op overgewicht bij kinderen. De ondernemersorganisaties pleiten daarom voor investeringen in gezonde scholen als onderdeel van die nationale strategie.

Onderliggende oorzaken

Ook moet overgewicht in de zorg worden behandeld als een chronische aandoening, waarbij de nadruk ligt op de onderliggende oorzaken, in plaats van alleen de lichamelijke gevolgen bestrijden zoals nu vaak gebeurt. Werkgevers kunnen een bijdrage leveren met bijvoorbeeld fietsbeleid, gezonde bedrijfsrestaurants en leefstijlprogramma’s voor medewerkers. De overheid kan dit stimuleren door gezondheidsbevorderende interventies niet langer als loon in natura te belasten en door de werkkostenregeling te verruimen.

Eerder heeft ook de SER geadviseerd dat gezondheid niet uitsluitend een individuele verantwoordelijkheid is, maar vooral ook een collectieve opgave die vraagt om samenhangend, langdurig beleid.

Onderdeel van die strategie moeten onder meer investeringen zijn in gezonde scholen – meer beweging en gezonde lunches – om over overgewicht bij kinderen tegen te gaan. Ook moet overgewicht in de zorg worden behandeld als een chronische aandoening, waarbij de nadruk ligt op de onderliggende oorzaken, in plaats van alleen de lichamelijke gevolgen bestrijden. Werkgevers kunnen een rol spelen door hun medewerkers te ondersteunen met bijvoorbeeld fietsbeleid, gezonde bedrijfsrestaurants en leefstijlprogramma’s. De overheid kan dit stimuleren door gezondheidsbevorderende interventies niet langer als loon in natura te belasten en door de werkkostenregeling te verruimen.

Gerelateerd nieuws

Inspraak burgers: mensen zijn niet verwend – ze willen duidelijkheid

Wat heb je eraan om burgers te vragen naar hun mening over klimaat, zorg of migratie? Meer dan vaak wordt gedacht – want mensen zijn wél bereid verder te kijken dan hun eigenbelang, als je het goed aanpakt, schrijft SCP-directeur Karen van Oudenhoven in deze column.

Brede welvaart vraagt om stevig fundament

Wat betekent brede welvaart in een tijd van ingrijpende maatschappelijke transities? Hoe kunnen we een samenleving vormgeven waarin brede welvaart écht centraal staat? Die vragen stonden centraal tijdens het congres van Institutions for Open Societies (IOS). In een tijd van politieke, sociale en ecologische transities werd duidelijk dat verandering begint bij de systemen die ons dagelijks leven vormgeven.

Nederlandse leerlingen kwetsbaar in veranderende wereld

De wereld om ons heen verandert. De arbeidstekorten zijn hoog, de democratie staat wereldwijd onder druk en conflicten belanden via sociale media met grote snelheid in de klas en in de collegezaal. Dat betekent iets voor de manier waarop jongeren de maatschappij toetreden. Het is een kernfunctie van het onderwijs om de toekomstige generatie op te leiden tot actieve burgers die onze democratie zowel dragen als verdedigen. Dit kan het onderwijs natuurlijk niet alleen, maar het heeft daar wel een belangrijke rol in. Veel scholen en instellingen worstelen echter met deze opgave. Dat blijkt onder andere uit de grote hoeveelheid herstelopdrachten die de Inspectie van het Onderwijs geeft op burgerschap en de beperkte burgerschapskennis van onze leerlingen. Ook op andere plekken in het onderwijs liggen kansen om leerlingen en studenten tot ontwikkeling te laten komen. Die kansen moeten we benutten, omdat het juist in tijden van verandering en onrust belangrijk is dat onze jongeren weerbaar en toekomstbestendig zijn. Docenten, schoolleiders en bestuurders verdienen steun bij deze uitdagende opgave. Dat schrijft de Inspectie van het Onderwijs op basis van de bevindingen in de Staat van het Onderwijs 2025.

Zorg & Sociaal

Inzichten en succesfactoren van proeftuinen met het Digitaal Meedoen Pakket

Onderzoekers van het Centrum voor Digitale Inclusie hebben onderzocht hoe financieel kwetsbare mensen in Nederland meer kunnen deelnemen aan de digitale samenleving. Door middel van een proeftuin onder 100 deelnemers is gekeken naar toegang tot de digitale wereld voor groepen die geen of beperkt internet hebben. Het onderzoeksrapport laat de noodzaak zien van toegang tot het internet en digitale middelen om aangesloten te blijven bij de maatschappij. De resultaten bieden concrete aanbevelingen voor overheden, beleidsmakers en organisaties om toegang tot de digitale wereld in Nederland verder te verbeteren.

Zorg & Sociaal