Een tegenstrijdig belang wordt aangenomen als sprake is van omstandigheden die op zo’n manier van invloed zijn op de besluitvorming van de bestuurder dat hij/zij niet in staat is om op een integere en objectieve manier het belang van de vennootschap te behartigen. Het gevolg daarvan is dat de bestuurder niet mag deelnemen aan de besluitvorming (en als dan geen besluit kan worden genomen dan voorziet de wet er in hoe het besluit dan wel moet worden genomen). Neemt de bestuurder toch deel aan de besluitvorming dan is het besluit vernietigbaar. Omdat het in deze zaak een kort geding betrof, werd het besluit geschorst. De kans dat het besluit in de bodemprocedure zou worden vernietigd, vond de kort geding-rechter zeer waarschijnlijk.

De casus: een bestuurder met een tegenstrijdig belang

In dit geval was er een B.V. met twee zelfstandig bevoegde bestuurders. De B.V. verstrekte een lening aan een van de bestuurders in privé om een huis te kopen. Vervolgens werden de afspraken uit de leningsovereenkomst niet nagekomen door de bestuurder die het geld had geleend. De B.V. heeft toen een procedure gevoerd tegen deze bestuurder, waarbij de bestuurder werd veroordeeld om de lening met rente en kosten terug te betalen.

De bestuurder die in privé werd veroordeeld was echter ook prioriteitsaandeelhouder, wat inhoudt dat hij (als aandeelhouder) bepaalde voorrangsrechten had. Op basis daarvan ontnam hij de andere bestuurder het recht om zelfstandig namens de B.V. op te treden. Dat betekende dat deze prioriteitsaandeelhouder/bestuurder in zijn eentje besluiten kon nemen namens de B.V. Dat deed hij vervolgens ook. Hij wisselde van advocaten voor de B.V., liet hoger beroep instellen tegen het vonnis waarbij hij in privé was veroordeeld om de lening terug te betalen, en liet de tenuitvoerlegging van het vonnis stopzetten.

Het spreekt gezien deze feiten voor zich dat de bestuurder in kwestie zich in zijn hoedanigheid van enig prioriteitsaandeelhouder en bestuurder, zowel tegenover zijn medebestuurder, als tegenover de B.V. niet heeft gedragen naar wat de redelijkheid en billijkheid in de gegeven omstandigheden eisen.

Goed bestuur

De wet is vaak best logisch. Alleen zien we in de praktijk dat die logica bij bestuurders nog wel eens ontbreekt als het om de eigen belangen gaat. Een bestuurder moet handelen in het belang van de onderneming. Als dat ten koste gaat van het persoonlijke belang, dan gaat het belang van de onderneming nog steeds voor. Een oplossing kan zijn om een Raad van Commissarissen of – minder formeel – een Raad van Advies in te stellen, die per definitie het belang van de onderneming voorop stelt en die er op toeziet dat situaties als deze intern worden besproken en opgelost. Ook kan voor een specifieke situatie een externe conflictmanager of procesbegeleider worden ingeschakeld. Daar moeten alle betrokken partijen wel mee instemmen.

Over de auteurs

  • Evert-Karel Ditvoorst

    Evert-Karel is sinds 1999 werkzaam als advocaat bij Kneppelhout. Sinds 2007 als partner. Evert-Karel houdt zich binnen het ondernemingsrecht met name bezig met het vennootschapsrecht. Dat betekent advies over aandeelhouders-, samenwerkings- en overnameovereenkomsten en geschillen daarover (Corporate Litigation, waaronder arbitrages en procedures bij de Ondernemingskamer). Een ander aspect van het vennootschapsrecht is de advisering over de vennootschappelijke organisatie (Corporate Governance). Zijn ruime ervaring stelt hem in staat de klant te begrijpen en daar to-the-point mee van gedachten te wisselen. Ook op strategisch en commercieel niveau. Met een rustige, doortastende aanpak probeert hij het doel van de klant te bereiken. Evert-Karel heeft veel ervaring met procedures over bestuurdersaansprakelijkheid, aandeelhoudersgeschillen en besluitvorming binnen een onderneming. Samen met de klant wordt de beste processtrategie gekozen.

Gerelateerd nieuws

AIVD waarschuwt voor geavanceerde cyberaanvallen via 'zwakke' plekken

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt in zijn jaarverslag over 2024 voor een toename van geavanceerde cyberdreigingen tegen Nederland. Zowel statelijke actoren als criminele netwerken vormen een groeiend risico voor de nationale veiligheid, economie en democratie.

ACM roept levensmiddelenbedrijven op tot controle duurzaamheidsclaims

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een dringende oproep gedaan aan levensmiddelenbedrijven om hun duurzaamheidsclaims te controleren en waar nodig aan te passen. In een recentelijk verzonden brief benadrukt de ACM het belang van eerlijke, specifieke, meetbare en onderbouwde claims, zodat consumenten met vertrouwen een duurzamere keuze kunnen maken.

De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben.

'Nonchalant omgaan met regels ondermijnt kwaliteit lokale democratie'

Het gemeenterecht, is dat saai? Zeker niet, zo toont mr. Olaf Schuwer aan in zijn nieuwe boek Gemeenterecht in en om de raadszaal. Met aanstekelijk enthousiasme behandelt de expert in het gemeenterecht 50 praktijksituaties, die elk een verhelderend beeld geven van het (correct) functioneren van de gemeenteraad en alles daaromheen. PONT | Omgeving voelde Schuwer aan de tand over het gemeenterecht, het functioneren van de raad en de stand van de democratie. “Ik strijd ervoor dat het gemeentebestuur zuiver handelt. Dat is belangrijker dan vaak gedacht wordt, want er gaat ontzettend veel mis.”

Omgeving