VNG vraagt urgentie van het kabinet voor een structurele oplossing voor de eenverdienersproblematiek. We benadrukken dat de oplossing niet bij gemeenten maar bij het rijk ligt. Het is belangrijk dat er een duurzame oplossing komt die bijdraagt aan het structureel borgen van bestaanszekerheid.

Oplossing moet uitvoerbaar en uitlegbaar zijn voor inwoners

De complexe samenloop van inkomensregelingen (belasting, toeslagen en sociale zekerheid) treft zo’n tienduizend huishoudens. De structurele oplossing is gebruiksvriendelijk voor de inwoner, uitlegbaar, uitvoerbaar en legt het risico bij de overheid en niet de inwoner. Zo zorgen we voor een vereenvoudiging in dit toch al ingewikkelde stelsel.

Helpende hand via bijzondere bijstand blijft pleisters plakken

In het SZW Gemeentenieuws van 19 april worden gemeenten gevraagd via de bijzondere bijstand tijdelijk een helpende hand te bieden waar de nood het hoogst is.

Gemeenten vinden het belangrijk dat inwoners goed worden geholpen. Helaas is dit handelingsperspectief de zoveelste pleister die we moeten plakken. Het is geen structurele oplossing voor het probleem en het vraagt veel van de betrokken huishoudens.

Dit vinden wij geen wenselijke situatie. Het kabinet is als eerste verantwoordelijke aan zet en zal met een structurele oplossing moeten komen.

Probleem speelt al geruime tijd

Het probleem speelt al geruime tijd en is in 2016 aangekaart door de Nationale Ombudsman. Opeenvolgende kabinetten kwamen niet tot een oplossing. De opties die op tafel lagen hadden onder meer nadelige effecten voor alle mensen met een bijstandsuitkering of een uitkering die daaraan is gerelateerd, óf de oplossingen waren zo ingewikkeld voor de betrokken uitvoeringsorganisaties dat ze niet uitvoerbaar waren.

Divosa en VNG denken mee over structurele oplossing

Het kabinet zal de Tweede Kamer vóór juni 2023 nader informeren over de vorderingen van een structurele oplossing. De VNG en Divosa zullen meedenken met een structurele oplossing, in lijn met het essay van de VNG Bestaanszekerheid als belofte: naar een lokale agenda bestaanszekerheid.

Publicaties

Kamerbrief over effect samenloop van regelingen op toeslagen alleenverdieners

Bestaanszekerheid als belofte: naar een lokale agenda bestaanszekerheid

Voor meer verdieping PONT | Zorg & Sociaal , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Politie handelt in strijd met de wet door gegevens niet te vernietigen

Volgens rapportage van Follow the Money bewaart de politie al jarenlang persoonlijke gegevens van burgers, zoals namen, adressen, en zelfs informatie over huisdieren, zonder deze ooit te verwijderen. Hoewel de wet voorschrijft dat deze data na verloop van tijd vernietigd moeten worden, weigert de politie dit te doen. Met het oog op mogelijke cold cases handelt de politie bewust in strijd met de regels, zo blijkt uit interne documenten die zijn opgevraagd door Follow the Money.

Data & Privacy

'Voor een eerlijke klimaattransitie is het recht cruciaal'

De accentverschuiving van klimaatmitigatie naar -adaptatie, het vooruitschuiven van klimaatmaatregelen, en het rechtssysteem zien als een vervelend obstakel. Het zijn ingrediënten van het nieuwe regeerprogramma waarover Margaretha Wewerinke-Singh zich zorgen maakt. Tijdens Springtij ging de universitair hoofddocent Duurzaamheidsrecht aan de UvA met PONT in gesprek over de rol van het recht in klimaatverandering, en over de verantwoordelijkheid van landen als Nederland in het aanjagen van eerlijke transities. “Op feiten gebaseerde rechtspraak werkt uiteindelijk verschonend voor het politieke proces.”

Klimaat

Hoe gaan bouwwerkzaamheden en flora en fauna samen?

Verduurzamingstrajecten, herstructureringsprojecten en zelfs groot onderhoud: steeds vaker lopen dit soort werkzaamheden vertraging op door onderzoek vanwege de Flora- en Faunawet. Hoe kun je toch bouwen, verduurzamen en onderhoud plegen zonder schade toe te brengen aan de natuur? Woningcorporatie Woonopmaat zocht samen met de gemeente Heemskerk naar een oplossing.

Omgeving

Overheid en bedrijfsleven versterken samenwerking tegen criminele inmenging

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven versterken hun samenwerking in de strijd tegen criminaliteit, met name gericht op het tegengaan van ondermijning. Dit blijkt uit een recent overleg van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing, waar minister van Justitie en Veiligheid David van Weel en Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, afspraken maakten over het intensiveren van de samenwerking.