De klimaatcrisis, de ecologische crisis, de biodiversiteitscrisis, de groeiende ongelijkheid tussen rijk en arm en de vertrouwenscrisis tussen burger en politiek. Je kunt al deze crises niet los van elkaar zien. Ze zijn onderdelen van één grote systeemcrisis. Het huidige sociale contract – de collectieve afspraken over hoe we onze samenleving hebben georganiseerd en gestructureerd – heeft zijn houdbaarheidsdatum bereikt. Wat nodig is, is niet alleen een nieuw sociaal contract, maar een Eco-Sociaal Contract waarin de mens niet als heerser, maar als onderdeel van een complex ecosysteem wordt gezien. Het is hoog tijd dat we onze innige connectie met de natuur erkennen en vanuit deze visie handelen.

Aanpak existentiële crisis

We worden als samenleving in de houdgreep genomen door een systeem gericht op economische groei en een blind geloof dat we met marktwerking en technologische innovatie alles kunnen oplossen. Dat is een gevaarlijke miskenning van de realiteit. Het brengt ons zeker niet op het pad naar een eerlijkere en duurzame samenleving. Denk alleen al aan een overheid die voor 37,5 miljard euro aan fossiele subsidies verleent aan bedrijven die grote winsten maken, maar nauwelijks ondersteuning biedt voor burgers die hun energierekening niet kunnen betalen.

We hebben een nieuw sociaal contract nodig met nieuwe collectieve en bindende afspraken gericht op een duurzame, gezonde en eerlijke samenleving, en op basis van een wereldbeeld waarin niet de mens, maar het ecosysteem het middelpunt van het bestaan is. We moeten stoppen onszelf te zien als superieur ten opzichte van de natuur. We zijn feitelijk onderdeel van de natuur en zonder gezonde natuur kan onze economie en samenleving niet functioneren. Met onze menselijke kwaliteiten, zoals solidariteit, wederkerigheid, co-creatie en samenwerking, kunnen we een prachtige rol spelen in dit sociaal-ecologisch systeem.

We hebben als mens een aangeboren vermogen om te delen en te zorgen voor elkaar en voor de natuur. Deze gedragingen zijn natuurlijk voor ons. Ze geven ons energie, betekenis en zingeving. Het gedachtegoed van Omtzigt sluit hier goed op aan. Alleen omschrijft Omtzigt onze rol veel te beperkt. Hij spreekt alleen over zorgen voor elkaar, maar niet over de zorg voor onze natuurlijk leefomgeving. Dit laatste is wel noodzakelijk, omdat het ten grondslag ligt aan onze huidige klimaat- en ecologische crises die op allerlei manieren onze bestaanszekerheid in gevaar brengen. Voor een partij die zich richt op bestaanszekerheid is het opmerkelijk dat hier nauwelijks over gesproken wordt.

Omslag van Omtzigt?

Omzigts uitspraak dat er in de schepping geen plek is voor hokdieren, stemt hoopvol. Graag zie ik zijn woorden concreter vertaald naar effectieve beleidsvoorstellen voor de transitie naar een duurzaam, gezond en eerlijk voedselsysteem. Dat vergt in ieder geval een radicale omslag richting duurzame productie en consumptie van plantaardig voedsel in plaats van dierlijk voedsel. Ook een aanpak van de grote stikstofuitstoters in de landbouw en andere sectoren kan niet ontbreken. Vooral op dit punt wordt reikhalzend uitgekeken naar Omtzigts standpunten. Gaat Omtzigt echt voor een Nieuw Sociaal Contract? Of hecht hij meer waarde aan zijn potentiële achterban vanuit CDA- en BBB-gelederen en kiest hij daarmee voor behoud van de status quo?

-------

Prof. Dr. Patrick Huntjens is lector Sociale innovaties in het groene domein bij Hogeschool Inholland en werkt als hoogleraar Governance van Duurzaamheidstransities bij Maastricht Universiteit.

Over de auteurs

  • Patrick Huntjens

    Patrick Huntjens is lector Sociale innovaties in het groene domein bij Hogeschool Inholland en hoogleraar Governance van Duurzaamheidstransities bij Maastricht Universiteit

Gerelateerd nieuws

Van sluiting naar startschot: hoe regio’s de toekomst van de chemie kunnen veiligstellen

De recente sluitingen van Apollo Vredestein in Enschede en Akzo Nobel in Wapenveld lijken op het eerste gezicht symptomatisch voor een verdwijnende maakindustrie. Maar wie verder kijkt, ziet geen sterfhuisconstructie, maar een transitie. De chemische sector, goed voor 55.000 banen en 17% van de Nederlandse export, staat op een kruispunt. De vraag is niet óf we chemie willen, maar onder welke voorwaarden.

Klimaat

We kunnen met meer zonne- en windenergie Nederland onafhankelijker maken

De noodzaak meer duurzame energie op land op te wekken, is onverminderd groot. Zonne- en windenergie helpen tegen de stroomspits en maken ons onafhankelijker van dure en onvoorspelbare import. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Energie-Nederland, NedZero, Holland Solar en Energy Storage NL zeggen veel méér zonne- en windenergie te kunnen realiseren dan waar zij ruimte voor krijgen. Als het aan hen ligt, is de bestuurlijk afgesproken RES-ambitie van 55 TWh in 2030 haalbaar. ‘Schone energie uit je eigen regio is vaak de sleutel waardoor bedrijven en nieuwe wijken vooruit kunnen,’ zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. ‘Het is goed als dit besef meer en meer doordringt bij RES-regio’s.’

Klimaat

Lokale energie geeft bedrijven weer ruimte, ook bij vol stroomnet

Het lokaal opwekken van energie helpt ondernemers vooruit en gaat netcongestie tegen. De combinatie van zonne- en windenergie, opslag en onderlinge energielevering werkt het best. Dit bespaart ondernemers veel geld, de jaarlijkse energiekosten dalen tot 50 procent. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Holland Solar.

Klimaat

De rol van engagement in duurzaam beleggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkenning gedaan naar de invulling van engagement door vermogensbeheerders en de effectiviteit ervan. We constateren dat effectiviteit lastig is aan te tonen, maar dit hoeft niet weg te nemen dat engagement een waardevol instrument kan zijn binnen een duurzame beleggingsstrategie. Ook is er ruimte om de value case van engagement te verduidelijken en nog beter te onderbouwen. Ten slotte kan het beperken van de engagementinspanningen tot een selecte groep van ondernemingen en focus op een beperkt aantal specifieke ESG-thema’s de kwaliteit van engagement verhogen.

Klimaat