Een grote groep werknemers kan nauwelijks in de dagelijkse levensbehoeften voorzien, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van carrièreplatform Intermediair en Nyenrode Business Universiteit (1). Aan dit tweejaarlijkse onderzoek namen 23.550 respondenten deel. De respondenten werden gevraagd naar onder meer salarisontwikkeling en werktevredenheid. Twee jaar geleden was de kloof 5 procent, aldus de onderzoekers.

Mannen vs. vrouwen

Mannen krijgen vaker extra’s, zoals een bonus en een auto van de zaak. Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode Business Universiteit, doet een oproep aan de werkgevers: “Ik heb in het verleden weleens op de radio geroepen dat vrouwen beter moeten leren onderhandelen, maar uit onderzoek blijkt dat het bij hen vaak als iets negatiefs wordt gezien als ze onderhandelen, terwijl mannen erom worden geprezen. Daar schiet je als vrouw dus niet veel mee op.”

Hij vervolgt: “Daarom moet er naar mijn mening veel meer druk komen te liggen op de organisaties. Laat ze maar in hun jaarverslag aantonen dat vrouwen evenveel betaald krijgen als mannen in dezelfde functie. Die kloof moet niet het probleem zijn van de vrouwen, maar van de werkgevers.’ 

Theoretisch vs. praktisch opgeleiden

70 procent van de respondenten heeft de afgelopen twee jaar een salarisverhoging gekregen. Maar gezien de oplopende inflatie in diezelfde periode is het wellicht opvallender dat 30 procent het dus nog met hetzelfde salaris moet stellen voor de enorme prijsstijging. Mannen kregen er gemiddeld meer bij dan vrouwen. Mannen zagen hun salaris stijgen met respectievelijk 15 procent, 16 procent en 18 procent in de opleidingscategorieën ‘laag’, ‘midden’ en ‘hoog’. Bij vrouwen was dat slechts 7 procent, 8 procent en 14 procent, schrijft Intermediair.

Theoretisch opgeleiden “scoren” op de salarisschaal dus beter dan praktisch opgeleiden. En dat is volgens Van Muijen een aanzienlijk probleem: “We zien dat praktisch opgeleiden veel meer moeite hebben om klappen op te vangen dan theoretisch opgeleiden. Dat bevestigt weer dat we ontzettend geneigd zijn om opleiding te betalen, in plaats van wat mensen daadwerkelijk laten zien. En vrouwen delven ook hier weer het onderspit, helemaal als ze zogenoemd laagopgeleid zijn.”

  1. https://www.intermediair.nl/onderzoeken/nationaal-salaris-onderzoek 

Over de auteurs

  • Tom Reijner

    Tom Reijner is Freelance journalist, onderzoeker en podcastmaker.

Gerelateerd nieuws

Kabinet trekt aan de bel: corruptie ondermijnt Nederland van binnenuit

Nederland mag niet naïef zijn in de strijd tegen corruptie. Dat zeggen demissionair minister Van Weel van Justitie en Veiligheid en demissionair minister Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zonder corruptie kunnen criminele organisaties niet functioneren. Via omkoping of intimidatie krijgen ze toegang tot vertrouwelijke informatie en kunnen ze invloed uitoefenen op processen binnen overheden en bedrijven.

Ambitieuze ruimtelijke en maatschappelijke keuzes nodig om klimaatbestendig te worden

Er moeten ambitieuze en duidelijke keuzes worden gemaakt om de overgang te versnellen naar een klimaatbestendige toekomst. Dat schrijft de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) in het nieuwe adviesrapport Meeveranderen met het klimaat. We zullen op sommige plekken de ruimte anders moeten gaan gebruiken. En de rol van burgers en bedrijven zal steeds groter worden. Een van de adviezen van de WKR: maak informatie over klimaatrisico’s van woningen en andere gebouwen openbaar.

Klimaat

Veiligheid en volwaardig meedoen centraal in emancipatiebeleid

Iedereen moet veilig zijn en volwaardig kunnen meedoen aan de samenleving. Dit zijn de speerpunten in de emancipatienota ‘Veilig meedoen!’, waarin staat hoe het kabinet hier de komende periode op inzet. Zo moeten de arbeidsmarktkansen voor vrouwen omhoog. Ook wil het kabinet nog gerichter de strijd aangaan tegen geweld tegen vrouwen en lhbtiq+ personen.

Fietsersbond en Bouwend Nederland: veiligheid fietsroutes niet op orde

Op veel plekken in Nederland zijn fietsroutes onveilig. Te smalle fietspaden, wegen met snelheden van 50, 60 en tot wel 80 kilometer per uur zonder aparte fietspaden en gevaarlijke oversteekplaatsen vormen een gevaar voor fietsers. Uit het onderzoek Verkeersveiligheid fietsroutes in Nederland dat Sweco uitvoerde in opdracht van de Fietsersbond en Bouwend Nederland, blijkt dat een investering van €2,3 miljard de komende 30 jaar ruim 10.000 verkeersgewonden en 220 verkeersdoden kan voorkomen. Samen met de Fietsersbond roepen we de Tweede Kamer op te investeren in fietsroutes om de veiligheid van fietsers te verbeteren.

Omgeving