Een grote groep werknemers kan nauwelijks in de dagelijkse levensbehoeften voorzien, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van carrièreplatform Intermediair en Nyenrode Business Universiteit (1). Aan dit tweejaarlijkse onderzoek namen 23.550 respondenten deel. De respondenten werden gevraagd naar onder meer salarisontwikkeling en werktevredenheid. Twee jaar geleden was de kloof 5 procent, aldus de onderzoekers.
Mannen vs. vrouwen
Mannen krijgen vaker extra’s, zoals een bonus en een auto van de zaak. Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode Business Universiteit, doet een oproep aan de werkgevers: “Ik heb in het verleden weleens op de radio geroepen dat vrouwen beter moeten leren onderhandelen, maar uit onderzoek blijkt dat het bij hen vaak als iets negatiefs wordt gezien als ze onderhandelen, terwijl mannen erom worden geprezen. Daar schiet je als vrouw dus niet veel mee op.”
Hij vervolgt: “Daarom moet er naar mijn mening veel meer druk komen te liggen op de organisaties. Laat ze maar in hun jaarverslag aantonen dat vrouwen evenveel betaald krijgen als mannen in dezelfde functie. Die kloof moet niet het probleem zijn van de vrouwen, maar van de werkgevers.’
Theoretisch vs. praktisch opgeleiden
70 procent van de respondenten heeft de afgelopen twee jaar een salarisverhoging gekregen. Maar gezien de oplopende inflatie in diezelfde periode is het wellicht opvallender dat 30 procent het dus nog met hetzelfde salaris moet stellen voor de enorme prijsstijging. Mannen kregen er gemiddeld meer bij dan vrouwen. Mannen zagen hun salaris stijgen met respectievelijk 15 procent, 16 procent en 18 procent in de opleidingscategorieën ‘laag’, ‘midden’ en ‘hoog’. Bij vrouwen was dat slechts 7 procent, 8 procent en 14 procent, schrijft Intermediair.
Theoretisch opgeleiden “scoren” op de salarisschaal dus beter dan praktisch opgeleiden. En dat is volgens Van Muijen een aanzienlijk probleem: “We zien dat praktisch opgeleiden veel meer moeite hebben om klappen op te vangen dan theoretisch opgeleiden. Dat bevestigt weer dat we ontzettend geneigd zijn om opleiding te betalen, in plaats van wat mensen daadwerkelijk laten zien. En vrouwen delven ook hier weer het onderspit, helemaal als ze zogenoemd laagopgeleid zijn.”
https://www.intermediair.nl/onderzoeken/nationaal-salaris-onderzoek
Over de auteurs
Gerelateerd nieuws
Rapport aan VN-comité: ‘Rechten van mensen met een beperking worden niet volledig beschermd’
Zorg & Sociaal
Toegankelijkheidsrichtlijn: waar moeten financiële instellingen straks aan voldoen?
Zorg & Sociaal
Monitor Discriminatiezaken: stijging aantal meldingen ongelijke beloning
Zorg & Sociaal
'Misbruik in zorginstellingen is misschien te voorkomen'
Zorg & Sociaal