De nieuwe afspraken, uiteengezet door minister De Jonge en minister Jetten, streven naar multifunctioneel gebruik van de beschikbare ruimte. De voorkeursvolgorde voor zonnepanelen is als volgt:

  1. Zonnepanelen op daken en gevels.

  2. Onbenutte terreinen in bebouwd gebied.

  3. Onbenutte terreinen in landelijk gebied.

  4. Landbouw- en natuurgronden.

  5. Het uitgangspunt is duidelijk: zonnepanelen moeten zoveel mogelijk worden geplaatst op daken en gevels of in combinatie met andere functies, zoals kassen, industrieterreinen, stortplaatsen en boven parkeerplaatsen. Belangrijk is dat deze multifunctionele toepassingen landschappelijk goed inpasbaar zijn en aansluiten op het elektriciteitsnet, zonder de doelstellingen voor duurzame energie uit het oog te verliezen.

    Deze nieuwe benadering betekent ook dat provincies de aangescherpte voorkeursvolgorde zon juridisch zullen verankeren in hun verordeningen.

    Hoewel zonneparken op landbouw- en natuurgronden in Nederland over het algemeen niet langer zijn toegestaan, kunnen gemeenten nog steeds uitzonderingen toestaan in specifieke situaties. Indien een gemeente ervoor kiest om toch de overgebleven doelstellingen te behalen, wordt aanbevolen om zonne-energieprojecten in open landelijke gebieden te vermijden. In deze gebieden is de vraag naar elektriciteit doorgaans beperkt, en de zonneprojecten zorgen voor overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Daarom wordt geadviseerd om gebruik te maken van:

    1. Lokale afname: Dit houdt in dat zonneparken ontwikkeld worden in nauwe afstemmen met de lokale elektriciteitsvraag, waardoor vraag en aanbod effectief samenkomen.

    2. Cablepooling: Cablepooling gaat over het samenvoegen van wind- en zonne-energieprojecten op één elektrische aansluiting. Op deze manier wordt beschikbare transportcapaciteit voor terug levering optimaal benut.

    3. Opwekking met opslag: Het aanleggen van energieopslagsystemen (batterijen) bij de zonneparken draagt bij aan een efficiënter gebruik van de opgewekte stroom.

    4. Door deze richtlijnen te volgen, kunnen zonne-energieprojecten bijdragen aan een optimaal functionerend ruimtegebruik dat rekening houdt met lokale behoeften, transport efficiënte en de balans tussen verschillende duurzame energiebronnen. Heeft u als gemeente hulp nodig bij het opstellen van beleid over grootschalige opwek in relatie tot de aangescherpte regels? Neem dan contact op met Ruimtemeesters.

Voor meer verdieping PONT | Omgeving , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

College oordeelt over seksuele intimidatie zaken: werkgevers schieten tekort

Werkgevers zijn wettelijk verplicht beleid te voeren dat seksuele intimidatie voorkomt en duidelijke meldprocedures biedt. Toch blijken veel organisaties te worstelen met hoe zij meldingen moeten behandelen. Recent oordeelde het College over zaken bij de Politieacademie en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waaruit blijkt dat deze instellingen onvoldoende maatregelen hadden getroffen om seksuele intimidatie te voorkomen en adequaat op meldingen te reageren.

Zorg & Sociaal

In beeld: Vertraging woningbouw door juridische procedures

De woningbouwopgave is enorm. Het liefst willen we dat de woningbouwplannen die vandaag bedacht worden er morgen staan om het woningtekort zo snel mogelijk opgelost te krijgen. Het ministerie van VRO werkt daarom via het Plan van aanpak versnellen processen en procedures woningbouw aan het structureel sneller bouwen, zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen.

Omgeving

Wagenings onderzoekscollectief werkt doelsturing voor milieuemissies verder uit

Het nieuwe kabinet wil het vakmanschap van boeren weer centraal stellen bij het halen de wettelijke doelen voor stikstof, broeikasgassen en grondwaterkwaliteit. De boeren mogen zelf bedenken hoe ze deze doelen halen, de overheid beperkt zich tot ‘doelsturing’. De Wageningse onderzoekers Wim de Vries, Gerard Ros, Roel Jongeneel en Martin van Ittersum hebben deze doelsturing verder uitgewerkt in een boekje.

Klimaat

Onderzoek naar de inzet van reviews na moord en doodslag in huiselijke kring

Huiselijk geweld is een ingrijpend probleem in Nederland, met jaarlijkse fatale gevolgen. De impact gaat verder dan alleen de slachtoffers zelf en raakt ook nabestaanden en de samenleving als geheel. Momenteel ontbreekt het echter aan een gestructureerde manier om fatale gevallen systematisch te evalueren en hiervan te leren.

Zorg & Sociaal