Het feit dat de AI Safety Summit plaatsvond in zijn land, is vooral voor de Britse premier Rishi Sunak een belangrijk moment. Hij moet zich met Groot-Brittannië positioneren tussen grootmachten als de EU, China en de VS en dan is zo’n mondiale top over AI de gelegenheid om zichzelf op de wereldkaart te zetten en zich te profileren op deze heikele kwestie. Echte harde afspraken zijn er overigens niet gemaakt. Wel is er afgesproken dat er een Brits instituut komt dat, in het algemeen belang, de veiligheid van AI-toepassingen monitort, vooral bij “snelle onverwachte ontwikkelingen”.

Blik op de deelnemerslijst

Een blik op de deelnemerslijst leert dat de echt grote politieke namen er niet waren, behalve Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. De Amerikaanse president Joe Biden stuurde Kamala Harris, Emmanuel Macron liet sowieso verstek gaan en Mark Rutte, zelf op handelsmissie, stuurde staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Wel aanwezig waren de grote techbedrijven: Elon Musk, de baas van X (voorheen Twitter) en Nick Clegg, directeur bij Meta. China stuurde een staatssecretaris voor Wetenschap en Technologie.

Precies in dat laatste feit zit het waardevolle van deze AI-top: overleg op hoog, globaal niveau. De ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie gaan zo snel en kunnen dusdanig mondiaal ontwrichtend zijn dat de diverse machtsblokken er wel over móeten praten. Tot dusver gebeurde dat slechts sporadisch en nauwelijks georganiseerd.

Civil society niet aanwezig

Probleem is wel dat het maatschappelijk middenveld, of de civil society, in beperkte mate aanwezig was. Wel veel onderwijsinstellingen, maar geen kritische burgerrechtenbewegingen bijvoorbeeld. Op die manier was het toch vooral “feestje” voor de bestuurlijke en technologische elite, en niet de mensen die uiteindelijk met de onvermijdelijke algoritmes te maken gaan krijgen.

Dat was ook de klacht die de spaarzaam aanwezige vertegenwoordigers uit de civil society uitten tegenover Politico (1). Zeker, we moeten naar de grote bedreigingen van AI kijken voor de gehele mensheid, maar vooral ook naar het betekent op kleinere schaal, klinkt het. Bijvoorbeeld wanneer AI wordt ingezet bij het al dan niet verstrekken van een hypotheek of toegang tot de zorg.

Het sluit aan bij een interview met Peter Werkhoven, Chief Science bij TNO, dat onlangs op PONT verscheen. Daarin zegt hij dat de nu in de maak zijnde AI een goede ontwikkeling is, maar dat daarbij maar weinig wordt gezegd over hoe ethische dilemma’s moeten worden afgewogen bij de inzet van AI, bijvoorbeeld voor cyber security, zelfrijdende auto’s of zorgrobots. “Dit raakt aan filosofie, aan sociologie, aan psychologie, aan technologie en aan wet- en regelgeving’’, zegt Werkhoven. “Al die perspectieven moeten samenkomen, trans-disciplinair. Dit zijn systeemveranderingen met vragen die als samenleving moeten worden beantwoord.’’ Daarom stelt Werkhoven in Nederland een trans-disciplinaire AI-raad voor, waar deze perspectieven samenkomen.

En dus ook meer ruimte voor het maatschappelijk middenveld, van onderop dus. Het lijkt, gepaard met strenge wet- en regelgeving, een zinvoller initiatief dan een nieuw top down-instituut dat vooralsnog minder breed van opzet is – en daardoor waarschijnlijk minder maatschappelijke impact maakt.

  1. https://www.politico.com/newsletters/digital-future-daily/2023/11/08/the-ai-safety-summit-and-its-critics-00126171

Over de auteurs

  • Tom Reijner

    Tom Reijner is Freelance journalist, onderzoeker en podcastmaker.

Gerelateerd nieuws

AI-geletterdheid in de organisatie: van strategie naar praktijk

Vanaf 2 februari 2025 moeten organisaties zorgen dat hun werknemers AI-geletterd zijn. Dit is een verplichting vanuit de AI Act. In de wet staat niet beschreven welke maatregelen er precies genomen moeten worden. De mate van kennis hangt af van de wijze waarop AI binnen de organisatie wordt toegepast. In dit artikel geeft compliance-specialist DMCC, gespecialiseerd in privacy en klantcontact, handvatten om hiermee een start te maken.

AIVD waarschuwt voor geavanceerde cyberaanvallen via 'zwakke' plekken

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt in haar jaarverslag over 2024 voor een toename van geavanceerde cyberdreigingen tegen Nederland. Zowel statelijke actoren als criminele netwerken vormen een groeiend risico voor de nationale veiligheid, economie en democratie.

Gebruik van AI-modellen in vastgoedsector: Kans of risico voor privacy?

Beschik jij al over de vaardigheid van ‘prompten’? In deze blog legt Alexandra Boot uit waarom ‘prompt engineering’ niet langer mag ontbreken op je cv. Ontdek hoe AI de sector transformeert en welke risico’s en kansen daarbij horen.

Omgeving

Overheid verruimt standpunt inzet generatieve AI

Het kabinet heeft nieuwe spelregels afgesproken met gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties over het gebruik van generatieve AI. Ambtenaren krijgen meer ruimte om generatieve AI te gebruiken in hun werk. Bijvoorbeeld om vergunningsaanvragen te versnellen, vragen van burgers en ondernemers sneller te beantwoorden of om efficiënter besluiten te nemen. Hierbij moeten zij zich wel aan voorwaarden houden, die in een nieuwe handreiking staan.

Data & Privacy