Nieuw is dat er naast toezicht achteraf, ook toezicht vooraf komt op de beveiliging van de gemeentelijke ICT. Gemeenschappelijke regelingen, zoals shared servicecentra die ICT beheren voor meerdere gemeenten, vallen ook onder de NIS2 (mits zij aan de juiste criteria voor overheidsinstanties uit de richtlijn voldoen).

Vragen blijven

De wetgever vertaalt momenteel de NIS2-richtlijn naar nationale wetgeving. De uitwerking hiervan vergt nauwe samenwerking tussen verschillende ministeries (waaronder BZK, J&V, I&W en VWS) en de sectoren waarop de richtlijn van toepassing wordt, waaronder lokale overheden. In dit proces staan nog een aantal vragen open.

De belangrijkste vragen houden verband met de exacte uitwerking van de zorgplicht en het toezichtstelsel. De staatssecretaris wil de eisen van NIS2 meenemen in de vernieuwde Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en deze wettelijk vastleggen. Daarnaast wil zij ook bestaande toezichts- en verantwoordingsinstrumenten, waaronder de Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA), blijven gebruiken en versterken.

De VNG dringt er bij het rijk op aan dat de regeling uitvoerbaar en betaalbaar is en dat de administratieve lasten in balans zijn met de bedoeling van de wet: het verhogen van de digitale veiligheid in Europa.

Hoe kunnen gemeenten zich voorbereiden op NIS2?

Gezien het feit dat gemeenten nu al een zorgplicht, meldplicht (IBD) en toezicht hebben zal de impact van NIS2 voor gemeenten afhankelijk zijn van de mate waarin nu al gedocumenteerd voldaan wordt aan de BIO.  Daarom is het cruciaal dat alle gemeenten door blijven gaan met de cyclus van plannen, uitvoeren, controleren en bijstellen rondom de complete BIO.

Het is ook belangrijk om dit proces te documenteren zodat de gemeenteraad en de (nog te benoemen) centrale toezichthouder hun rol goed kunnen invullen. Hoewel er nog onduidelijkheid is kunnen gemeenten dus wel vast aan de slag.

Gerelateerd nieuws

AI-geletterdheid in de organisatie: van strategie naar praktijk

Vanaf 2 februari 2025 moeten organisaties zorgen dat hun werknemers AI-geletterd zijn. Dit is een verplichting vanuit de AI Act. In de wet staat niet beschreven welke maatregelen er precies genomen moeten worden. De mate van kennis hangt af van de wijze waarop AI binnen de organisatie wordt toegepast. In dit artikel geeft compliance-specialist DMCC, gespecialiseerd in privacy en klantcontact, handvatten om hiermee een start te maken.

AIVD waarschuwt voor geavanceerde cyberaanvallen via 'zwakke' plekken

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt in haar jaarverslag over 2024 voor een toename van geavanceerde cyberdreigingen tegen Nederland. Zowel statelijke actoren als criminele netwerken vormen een groeiend risico voor de nationale veiligheid, economie en democratie.

Gebruik van AI-modellen in vastgoedsector: Kans of risico voor privacy?

Beschik jij al over de vaardigheid van ‘prompten’? In deze blog legt Alexandra Boot uit waarom ‘prompt engineering’ niet langer mag ontbreken op je cv. Ontdek hoe AI de sector transformeert en welke risico’s en kansen daarbij horen.

Omgeving

Overheid verruimt standpunt inzet generatieve AI

Het kabinet heeft nieuwe spelregels afgesproken met gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties over het gebruik van generatieve AI. Ambtenaren krijgen meer ruimte om generatieve AI te gebruiken in hun werk. Bijvoorbeeld om vergunningsaanvragen te versnellen, vragen van burgers en ondernemers sneller te beantwoorden of om efficiënter besluiten te nemen. Hierbij moeten zij zich wel aan voorwaarden houden, die in een nieuwe handreiking staan.

Data & Privacy