Concreet betekent dit nu onder meer dat het UWV in 703 gevallen nagaat of mensen ten onrechte zijn gekort op hun uitkering, of dat mensen ten onrechte een boete hebben gekregen.

Algoritme

De NOS bracht het onrechtmatig handelen van het UWV in juli aan het licht. Uit de mediaberichtgeving bleek toen dat het UWV tot medio februari gegevens van WW-uitkeringsgerechtigden had gebruikt voor een algoritme met de naam Risicoscan Verblijf Buiten Nederland. Het UWV volgde en analyseerde het gedrag van bezoekers van UWV-websites om te zien of zij illegaal in het buitenland verbleven terwijl ze een WW-uitkering ontvingen. Websitebezoekers kregen niet te horen dat zij werden gevolgd.

Toezeggingen na actie AP

De AP vroeg na deze onthulling om opheldering. Het UWV erkent in overtreding te zijn geweest. De organisatie zal nu de volgende stappen zetten:

  • Iedere WW-uitkeringsgerechtigde informeren van wie onrechtmatig persoonsgegevens zijn gebruikt voor de Risicoscan Verblijf Buiten Nederland.

  • Nagaan of de betreffende WW-uitkeringsgerechtigden schade hebben geleden, en die schade compenseren.

  • Een plan van aanpak maken voor deze maatregelen en regelmatig aan de AP rapporteren over de voortgang.

AP houdt vinger aan de pols

AP-bestuurslid Katja Mur: ‘Mensen zomaar online volgen, mag in Nederland natuurlijk niet. Dat inzicht is er nu hopelijk ook bij het UWV. De AP vertrouwt erop dat het UWV de zaak rechtzet. Zo niet, dan kan dat reden zijn voor verscherpt toezicht of een controlerend onderzoek en handhaving door de AP.’

Voor meer verdieping PONT | Data & Privacy , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

De leefomgeving als juridische uitdaging: een trend die niet te negeren is

De juridische wereld is in beweging. Klimaatverandering, stikstofproblematiek, woningnood en de energietransitie brengen urgente juridische uitdagingen met zich mee. Door de groeiende complexiteit van deze thema’s is een sectoraal juridische benadering niet langer toereikend en is een bredere blik en nauwere samenwerking tussen verschillende disciplines nodig. Op die manier kunnen we de uitdagingen op het gebied van de leefomgeving het hoofd bieden en bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit is geen tijdelijke trend, maar een structurele ontwikkeling.

Migranten die beter Nederlands spreken hebben vaker een vaste baan

Wie de Nederlandse taal spreekt, heeft betere kansen op de arbeidsmarkt. Investeer daarom in taalles van migranten, is de boodschap van wetenschapper Giacomo Boffi.

ACM: aanvullende maatregelen nodig voor betaalbare nettarieven waterstoftransport

Waterstof wordt gezien als belangrijke schakel in de energietransitie, omdat het kan dienen als duurzame energiedrager in sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn. Toch komt de markt voor waterstof door verschillende oorzaken maar langzaam op gang. Eén van de oorzaken is de onzekerheid over de tarieven voor het transport van waterstof via een netwerk van leidingen. Doordat volumes waterstof achterblijven en investeringskosten hoger uitvallen, kunnen zonder aanvullende maatregelen de tarieven voor het waterstoftransportnetwerk aanzienlijk stijgen. Voor de komende jaren stelt het ministerie van Klimaat en Groene Groei de tarieven vast die gebruikers van het waterstofnetwerk moeten betalen. Vanaf uiterlijk 2033 stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze tarieven vast op basis van de gemaakte kosten. De ACM heeft in een marktrapportage verkend hoe zij kan bijdragen aan de ontwikkeling van de waterstofmarkt en betaalbare waterstofnettarieven.

AI-geletterdheid in de organisatie: van strategie naar praktijk

Vanaf 2 februari 2025 moeten organisaties zorgen dat hun werknemers AI-geletterd zijn. Dit is een verplichting vanuit de AI Act. In de wet staat niet beschreven welke maatregelen er precies genomen moeten worden. De mate van kennis hangt af van de wijze waarop AI binnen de organisatie wordt toegepast. In dit artikel geeft compliance-specialist DMCC, gespecialiseerd in privacy en klantcontact, handvatten om hiermee een start te maken.