Op COP27 werd besloten dat er een klimaatschadefonds moest komen, maar welke instantie het fonds zou moeten overzien, welke landen ervoor in aanmerking komen en welke landen zouden moeten betalen, was nog geen duidelijkheid over(1). Tot vorige week leek er geen schot in zaak te zitten. Een adviseur van het World Resources Institute stelde zelfs dat de onderhandelingen van COP28 zelfs hadden kunnen ontsporen als de prioriteit voor het financieren van het klimaatschadefonds niet op de juiste manier zou worden aangekaart(1).

Eerste succes

Daarvan lijkt nu geen sprake meer, nu een reeks landen over de brug komen met geld. De Verenigde Arabische Emiraten, gastland van de klimaattop, heeft toegezegd 100 miljoen dollar in te leggen. Ook Duitsland doet met 100 miljoen dollar een duit in het zakje, er komt minimaal 51 miljoen dollar van Groot Brittannië, 17,5 miljoen dollar van de Verenigde Staten en 10 miljoen dollar van Japan.

Al rijst bij critici de vraag hoe het fonds op de lange termijn gefinancierd blijft. Volgens Rosa van Driel, beleidsadviseur bij hulpverleningsorganisatie CARE, mag het klimaatschadefonds geen loze belofte blijven. ‘’De financiering moet bestaan uit nieuwe en aanvullende middelen. COP28 moet tevens een helder pad uitzetten naar innovatieve financieringsbronnen voor klimaatfinanciering, gebaseerd op het principe dat de vervuiler betaalt.’’(2)

De toezeggingen stemmen in elk geval positief voor de rest van de onderhandelingen, zoals over afspraken aangaande het uitfaseren van fossiele brandstoffen in de slottekst van de top. Een heet hangijzer waarvan Sultan Ahmed Al-Jaber, de voorzitter van COP28, heeft aangegeven dat het onderwerp geen taboe is(3).

1 https://www.reuters.com/sustainability/cop/countries-deadlocked-loss-damage-fund-un-climate-summit-nears-2023-10-23/

2 https://www.carenederland.org/uncategorized/cares-reactie-op-de-opening-van-cop28

3 https://nos.nl/collectie/13963/artikel/2499788-eerste-succes-op-klimaattop-akkoord-over-klimaatschadefonds

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Klimaat

Gerelateerd nieuws

Geen reductiebevel voor Shell in hoger beroep: wat betekent dit?

Op 12 november 2024 heeft het Gerechtshof Den Haag het vonnis vernietigd dat Shell verplichtte om de uitstoot van CO2-emissies door de Shell-groep tegen 2030 met 45% te reduceren (ECLI:NL:GHDHA:2024:2099). In dit artikel vatten wij het oordeel samen en gaan we in op wat dit oordeel kan betekenen voor de toekomst en voor andere bedrijven.

Groen aanbesteden: een aanzwellende trend

Duurzaamheid neemt een steeds prominentere rol in bij aanbestedingen en is tegenwoordig een hot topic. Niet alleen wordt de regelgeving vanuit Europa steeds dwingender van aard, vanuit maatschappelijk oogpunt realiseren aanbestedende diensten zich steeds meer welke sleutelrol zij kunnen innemen in de duurzaamheidstransitie door middel van ‘groene’ inkoop. Maar hoe neem je als aanbestedende dienst duurzaamheid effectief mee in je aanbestedingsprocedure? En hoe zorg je er vervolgens voor dat de gestelde groene eisen ook daadwerkelijk worden nagekomen tijdens de uitvoering?

Klimaat

Case Study: Klimaatbestendige haven van Amsterdam

De Amsterdamse haven, een cruciale schakel in het nationale en internationale transportnetwerk, staat voor een aanzienlijke uitdaging door klimaatverandering. Deltares heeft een gedetailleerd rapport opgesteld dat inzicht biedt in de risico’s en noodzakelijke maatregelen om de haven veerkrachtig en duurzaam te maken. Deze case study onderzoekt de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen van Deltares, evenals de stappen die al zijn gezet.

Omgeving

Onmisbare rol voor financiële sector in klimaatbestendig Nederland

De financiële sector is cruciaal voor de klimaatadaptatie van Nederland. Medy van der Laan, voorzitter van de NVB is ambassadeur van NL AAA-Klimaatbestendig: een coalitie waarin de overheid, de financiële sector, bedrijven en de wetenschap de handen ineen slaan voor een klimaatbestendig Nederland.