Op COP27 werd besloten dat er een klimaatschadefonds moest komen, maar welke instantie het fonds zou moeten overzien, welke landen ervoor in aanmerking komen en welke landen zouden moeten betalen, was nog geen duidelijkheid over(1). Tot vorige week leek er geen schot in zaak te zitten. Een adviseur van het World Resources Institute stelde zelfs dat de onderhandelingen van COP28 zelfs hadden kunnen ontsporen als de prioriteit voor het financieren van het klimaatschadefonds niet op de juiste manier zou worden aangekaart(1).

Eerste succes

Daarvan lijkt nu geen sprake meer, nu een reeks landen over de brug komen met geld. De Verenigde Arabische Emiraten, gastland van de klimaattop, heeft toegezegd 100 miljoen dollar in te leggen. Ook Duitsland doet met 100 miljoen dollar een duit in het zakje, er komt minimaal 51 miljoen dollar van Groot Brittannië, 17,5 miljoen dollar van de Verenigde Staten en 10 miljoen dollar van Japan.

Al rijst bij critici de vraag hoe het fonds op de lange termijn gefinancierd blijft. Volgens Rosa van Driel, beleidsadviseur bij hulpverleningsorganisatie CARE, mag het klimaatschadefonds geen loze belofte blijven. ‘’De financiering moet bestaan uit nieuwe en aanvullende middelen. COP28 moet tevens een helder pad uitzetten naar innovatieve financieringsbronnen voor klimaatfinanciering, gebaseerd op het principe dat de vervuiler betaalt.’’(2)

De toezeggingen stemmen in elk geval positief voor de rest van de onderhandelingen, zoals over afspraken aangaande het uitfaseren van fossiele brandstoffen in de slottekst van de top. Een heet hangijzer waarvan Sultan Ahmed Al-Jaber, de voorzitter van COP28, heeft aangegeven dat het onderwerp geen taboe is(3).

1 https://www.reuters.com/sustainability/cop/countries-deadlocked-loss-damage-fund-un-climate-summit-nears-2023-10-23/

2 https://www.carenederland.org/uncategorized/cares-reactie-op-de-opening-van-cop28

3 https://nos.nl/collectie/13963/artikel/2499788-eerste-succes-op-klimaattop-akkoord-over-klimaatschadefonds

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Afgelopen kwartaal minder gas bespaard door afschakelen wind en zon

Het afgelopen kwartaal had Nederland 350 miljoen kubieke meter gas kunnen besparen als zonnepanelen en windmolens niet zouden zijn afgeschakeld. Dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl. De niet gerealiseerde besparing wordt de komende tijd waarschijnlijk groter.

Klimaat

Helpt energiedelen de transitie verder?

De Europese Unie wil dat energiedelen makkelijker wordt. Het zou zorgen voor een eerlijker energiesysteem en netcongestie kunnen verlichten. Maar de meningen hierover lijken verdeeld. Energiespecialist Laetitia Ouillet pleit voor terughoudendheid vanwege mogelijke negatieve effecten, zoals belastingontduiking. De VNG vindt juist dat de nieuwe Energiewet op het gebied van energiedelen niet ver genoeg gaat.

Klimaat

Duurzaamheidsrapportering door ondernemingen – de Corporate Sustainability Reporting Directive

De Richtlijn (EU) 2022/2464 duurzaamheidsrapportering door ondernemingen, oftewel de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is op 5 januari 2023 in werking getreden en moet uiterlijk 6 juli 2024 in de Nederlandse wetgeving zijn geïmplementeerd. De CSRD verplicht ondernemingen in hun bestuursverslag duurzaamheidinformatie op te nemen, stelt regels voor de controle op die informatie en verplicht beursvennootschappen verklaringen die zien op de duurzaamheidsrapportering algemeen verkrijgbaar te stellen. Dit alles is gericht op transparantie en het afleggen van verantwoording, met als indirect doel vooruitgang (bijvoorbeeld door duurzaam investeren) te stimuleren.

Klimaat

Groene arbeidsvoorwaarden in de onderneming

Duurzaamheid is binnen veel organisaties een belangrijk thema. Een manier om de organisatie te verduurzamen, is het aanbieden van ‘groene arbeidsvoorwaarden’ aan werknemers. Groene arbeidsvoorwaarden stimuleren werknemers veelal om duurzamere keuzes te maken. Naast dat dit bijdraagt aan het beperken van de uitstoot van de organisatie, kan het aanbieden van groene arbeidsvoorwaarden een organisatie bovendien een aantrekkelijke werkgever maken voor (toekomstige) werknemers. In deze bijdrage zullen wij dan ook stilstaan bij de vormgeving van groene arbeidsvoorwaarden en het implementeren van deze arbeidsvoorwaarden in de organisatie. Tot slot zullen wij ook ingaan op de ontwikkeling van groene arbeidsvoorwaarden in cao’s.

Klimaat