Met de digitale basisvaardigheden van veel Nederlanders blijkt het wel goed te zitten. 83 procent van de 17 tot 74 jarigen weet namelijk zijn of haar weg digitaal redelijk goed te vinden. Dat blijkt uit nieuwe Eurostat-gegevens over het ICT-gebruik binnen huishoudens en van individuen (1).

Werk te verzetten

Als je het afzet tegen de tegen andere EU-lidstaten komt Nederland als beste uit de bus. In Polen, Bulgarije en Roemenië wordt significant minder gescoord. Zo ligt in het laatstgenoemde land de score op een schamele 28 procent. Gemiddeld ligt het percentage in de EU op 56 procent. De EU heeft zichzelf tot doel gesteld dat in 2030 80 procent van de burgers digitale basisvaardigheden dient te hebben. Er is dus nog wel wat werk te verzetten.

Dat geldt dus in dat opzicht niet voor koploper Nederland. Maar zoals ook met bestaanszekerheid en armoede is de kloof tussen digitale haves en de digitale have-nots groot en groeiende. De hierboven geschetste mooie cijfers kunnen dat niet verhullen. Aan de andere kant van de streep staat de 17 procent van de Nederlanders die digitaal níet meekomen.

Steeds verder op afstand

Dat dit een groot maatschappelijk probleem is, wordt nog maar eens onderstreept door een rapport van de Universiteit Twente uit november vorig jaar. Ouderen, laagopgeleiden, mensen met een laag inkomen en minder geletterden ondervinden “in elke fase” allerlei digitale belemmeringen (zoals slechtere apparatuur) waardoor internet voor hen minder bijdraagt aan een verbetering van hun maatschappelijke positie in vergelijking tot een hogere sociaal-economische klasse. Met andere woorden, zo zeggen de onderzoekers: internet versterkt bestaande vormen van ongelijkheid (2).

Wie niet uit de voeten kan met digitale zaken zoals het online doen van belastingaangifte zal dus steeds verder op achterstand worden gezet. Op economisch gebied, maar ook sociaal. Digitaal niet meedoen betekent ook een maatschappelijk probleem, nu de samenleving zich vaker bevindt in een online domein – een gegeven, of je dat nou leuk vindt of niet. Het belang van digitale inclusie – ervoor zorgen dat iedereen in Nederland kan deelnemen aan de digitale samenleving en niemand wordt uitgesloten – is levensgroot.

  1. https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20231215-3

  2. https://www.utwente.nl/nl/centrumdigitaleinclusie/nieuws/2023/11/1237417/trendrapport-digitale-inclusie-kerncijfers-en-beleidsaanbevelingen

Over de auteurs

  • Tom Reijner

    Tom Reijner is Freelance journalist, onderzoeker en podcastmaker.

Gerelateerd nieuws

Rapport aan VN-comité: ‘Rechten van mensen met een beperking worden niet volledig beschermd’

Hoe staat het met de uitvoering van het VN-verdrag handicap? Vandaag moet Nederland hier verantwoording over afleggen bij het VN-comité handicap in Genève. Als toezichthouder op de uitvoering van het verdrag leverde het College een rapport aan bij het comité. Ook is het College vandaag aanwezig bij de dialoog van Nederland met het comité.

Zorg & Sociaal

Toegankelijkheidsrichtlijn: waar moeten financiële instellingen straks aan voldoen?

Op 28 juli 2025 treedt de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn in werking in Nederland. Deze richtlijn stelt nieuwe regels om de toegankelijkheid van producten en diensten voor personen met een handicap of een functionele beperking te verbeteren. Om hieraan te voldoen, moeten financiële ondernemingen procedures opstellen, informatie aanpassen en algemene voorwaarden herzien. Voldoen zij niet aan deze voorschriften, dan geldt een meldingsplicht bij de AFM. In dit artikel licht Daniëlle Geelen, Risk & Compliance consultant bij Projective Group, toe wat er van financiële instellingen verwacht wordt.

Zorg & Sociaal

Monitor Discriminatiezaken: stijging aantal meldingen ongelijke beloning

Hoewel er de afgelopen jaren meer aandacht is voor ongelijke beloning, blijft de loonkloof bestaan. Het College zag de afgelopen maanden zelfs een stijging in het aantal meldingen over ongelijke beloning. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Monitor Discriminatiezaken die vandaag is gepubliceerd. In totaal kreeg het College 44 meldingen en 5 verzoeken om een oordeel over dit onderwerp. Recentelijk nog dienden twee vrouwelijke rechters en Bureau Clara Wichmann een klacht in bij het College vanwege de ongelijke beloning van vrouwelijke rechters en officieren van justitie.

Zorg & Sociaal

'Misbruik in zorginstellingen is misschien te voorkomen'

Recentelijk nog berichtte het NOS nieuws over grootschalige wantoestanden tussen 1950 en 2019 in Nieuw Zeeland , een verlate echo van het rapport van onze Commissie de Winter. Maar ook dicht bij huis berichte de Leeuwarder Courant deze week over slachtoffers van verkrachting in Drachten (22 juli). Het is verleidelijk om al deze ‘gevallen’ af te doen als incidentele gevolgen van gestoorde individuen . Dat lijkt een denkfout want daarvoor is het fenomeen misbruik in de jeugdzorg te groot. Vaak durven slachtoffers er niet over te praten (self-silencing) en wijten ze het misbruik aan zichzelf. Dat veroorzaakt nog meer machteloosheid met vaak een post traumatische stressstoornis (PTSS) tot gevolg, die we maar moeilijk kunnen behandelen. Wat kunnen we er aan doen?

Zorg & Sociaal