Met de digitale basisvaardigheden van veel Nederlanders blijkt het wel goed te zitten. 83 procent van de 17 tot 74 jarigen weet namelijk zijn of haar weg digitaal redelijk goed te vinden. Dat blijkt uit nieuwe Eurostat-gegevens over het ICT-gebruik binnen huishoudens en van individuen (1).

Werk te verzetten

Als je het afzet tegen de tegen andere EU-lidstaten komt Nederland als beste uit de bus. In Polen, Bulgarije en Roemenië wordt significant minder gescoord. Zo ligt in het laatstgenoemde land de score op een schamele 28 procent. Gemiddeld ligt het percentage in de EU op 56 procent. De EU heeft zichzelf tot doel gesteld dat in 2030 80 procent van de burgers digitale basisvaardigheden dient te hebben. Er is dus nog wel wat werk te verzetten.

Dat geldt dus in dat opzicht niet voor koploper Nederland. Maar zoals ook met bestaanszekerheid en armoede is de kloof tussen digitale haves en de digitale have-nots groot en groeiende. De hierboven geschetste mooie cijfers kunnen dat niet verhullen. Aan de andere kant van de streep staat de 17 procent van de Nederlanders die digitaal níet meekomen.

Steeds verder op afstand

Dat dit een groot maatschappelijk probleem is, wordt nog maar eens onderstreept door een rapport van de Universiteit Twente uit november vorig jaar. Ouderen, laagopgeleiden, mensen met een laag inkomen en minder geletterden ondervinden “in elke fase” allerlei digitale belemmeringen (zoals slechtere apparatuur) waardoor internet voor hen minder bijdraagt aan een verbetering van hun maatschappelijke positie in vergelijking tot een hogere sociaal-economische klasse. Met andere woorden, zo zeggen de onderzoekers: internet versterkt bestaande vormen van ongelijkheid (2).

Wie niet uit de voeten kan met digitale zaken zoals het online doen van belastingaangifte zal dus steeds verder op achterstand worden gezet. Op economisch gebied, maar ook sociaal. Digitaal niet meedoen betekent ook een maatschappelijk probleem, nu de samenleving zich vaker bevindt in een online domein – een gegeven, of je dat nou leuk vindt of niet. Het belang van digitale inclusie – ervoor zorgen dat iedereen in Nederland kan deelnemen aan de digitale samenleving en niemand wordt uitgesloten – is levensgroot.

  1. https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20231215-3

  2. https://www.utwente.nl/nl/centrumdigitaleinclusie/nieuws/2023/11/1237417/trendrapport-digitale-inclusie-kerncijfers-en-beleidsaanbevelingen

Over de auteurs

  • Tom Reijner

    Tom Reijner is Freelance journalist, onderzoeker en podcastmaker.

Gerelateerd nieuws

‘Polarisatie is goed. Veel beter dan ongemakkelijk zwijgen’

Beklimt een jongere met een migratieachtergrond ondanks stagediscriminatie de sociale ladder, dan wordt de uitsluiting vaak nog erger. Pas als we deze problemen erkennen, kunnen we ze oplossen, zeggen (ervarings)deskundigen universitair docent Nadia Bouras en Tikho Ong (RADAR). ‘Racisme en discriminatie klotsen tegen de plinten van de samenleving en dat wordt hartstochtelijk ontkend.’

Zorg & Sociaal

Hoe denken Nederlanders over sociale zekerheid en het basisinkomen?

Hoe denken Nederlanders over sociale zekerheid? Dat bracht socioloog Thijs Lindner in kaart in zijn proefschrift. Mensen zijn wel voor een betere herverdeling van de welvaart, maar er is weinig draagvlak voor een basisinkomen, zo toont hij aan. Lindner onderzocht ook hoe mensen reageren als je ze voorhoudt dat er relatief veel mensen met een migratieachtergrond in de bijstand zitten. En hij dook in het fenomeen 'verzorgingsstaatchauvinisme'.

Zorg & Sociaal

Onvoldoende aandacht voor gendergelijkheid in due diligence

De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), op 25 juli 2024 door de EU gepubliceerd, verplicht de grootste bedrijven hun negatieve impact op mensenrechten en het milieu te beperken. Nederland moet deze richtlijn nu omzetten naar nationale wetgeving. WO=MEN Dutch Gender Platform, een netwerk voor gendergelijkheid en vrouwenrechten, grijpt de implementatie van de CSDDD aan om te pleiten voor Gender Responsive Due Diligence.

"Onderzoek naar welzijn helpt om te begrijpen wat jongeren gelukkig maakt"

Mentale gezondheid van jongeren ligt, zeker sinds de pandemie, onder een vergrootglas. Promovenda Kayla Green (Erasmus School of Social and Behavioural Sciences) kijkt liever naar het welzijn van jongeren. Samen met jongeren ontwikkelde ze een aanpak om welzijn beter te kunnen meten. Jongeren ervaren onder meer veel schoolgerelateerde stress en ook blijkt dat financiële stress een voorspeller is van verminderd welzijn.

Zorg & Sociaal