Afspraken

De voorzieningenrechter stelt vast dat meermalen is afgesproken dat het COA niet meer dan 2.000 personen zal opvangen in de opvanglocatie in Ter Apel. Dat staat in de bestuursovereenkomst tussen de gemeente en het COA uit 2010 en is recent door het COA en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid nog eens bevestigd in een mediationtraject onder leiding van de Nationale ombudsman (april 2023).

Mediationtraject

Het COA had aangevoerd dat het ‘naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is’ om het COA aan die afspraken te houden. Daar is de voorzieningenrechter het niet mee eens omdat alle omstandigheden die het COA daarbij aanvoerde in het mediationtraject al waren meegewogen.

Capaciteit

Het COA had ook aangevoerd dat er te weinig capaciteit is voor de opvang van asielzoekers omdat onvoldoende gemeenten bereid zijn die beschikbaar te stellen en gemeenten daartoe niet kunnen worden gedwongen. De voorzieningenrechter oordeelt dat dat niet aan de gemeente Westerwolde kan worden toegerekend maar aan het COA, met name omdat in Nederland het aantal bestaande opvanglocaties vanaf 2016 structureel is afgebouwd. Verder overweegt de voorzieningenrechter dat niet valt in te zien dat het feit dat het COA andere gemeenten niet kan dwingen om überhaupt asielzoekers op te vangen, zou legitimeren dat de gemeente Westerwolde gedwongen kan worden om er meer dan de afgesproken 2.000 op te vangen.

Algemeen belang

Het COA had ook aangevoerd dat toewijzing van de vordering ertoe kan leiden dat er weer asielzoekers buiten zouden moeten slapen. Daarbij beroept het zich op het algemeen belang. De voorzieningenrechter wijst erop dat op grond van diverse internationale verdragen het COA/de Staat moet waarborgen dat die situatie wordt voorkomen en dat dat niet de verantwoordelijkheid is van de gemeente Westerwolde.

Vertrouwen

De voorzieningenrechter oordeelt verder dat het in het belang van het COA is dat gemeenten bereid zijn om overeenkomsten over de opvang van asielzoekers aan te gaan en dat die bereidheid naar verwachting nauw samenhangt met het vertrouwen bij gemeenten dat het COA dergelijke overeenkomsten ook zal nakomen. De voorzieningenrechter acht de vrees gerechtvaardigd dat afwijzing van de vordering dat vertrouwen zou ondermijnen, waardoor het voor het COA nog lastiger zou worden om nieuwe opvangcapaciteit te verwerven. Verder acht de voorzieningenrechter het in het algemeen belang dat in een democratische rechtsstaat de overheid gehouden wordt om de verplichtingen die zij aangaat na te komen.

Dwangsom

De voorzieningenrechter vindt het nodig om een dwangsom op te leggen, omdat de afspraken die recent in het mediationtraject onder leiding van de Nationale ombudsman zijn gemaakt door het COA niet zijn nagekomen. Die dwangsom moet volgens de voorzieningenrechter substantieel zijn, omdat het voor het COA een prikkel moet zijn om na te komen en het niet de bedoeling is dat het COA zijn verplichtingen zal afkopen. Het COA heeft vier weken de tijd gekregen om de veroordeling na te kunnen komen.

Voor meer verdieping PONT | Zorg & Sociaal , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

"Wet bescherming klokkenluiders steekt mager af bij de verwachtingen die we hadden"

De Wet bescherming klokkenluiders is te onduidelijk en voldoet niet aan de eisen van de Europese richtlijn, stelt Lotte Rooijendijk, projectleider bij Transparency International Nederland. De wet zou te beperkt zijn en biedt onvoldoende bescherming aan klokkenluiders, die een essentiële rol spelen in de strijd tegen corruptie.

Nederlandse Privacy Awards 2025: Inschrijvingen Geopend

Op 28 januari 2025, tijdens de Europese Dag van de Privacy, organiseert Privacy First de jaarlijkse uitreiking van de Nederlandse Privacy Awards. De prijzen worden uitgereikt aan ondernemingen, overheden en organisaties die uitblinken in privacybewuste oplossingen en informatiebescherming. Kent u een organisatie met dé oplossing voor een privacyvriendelijke toekomst? Schrijf de betreffende organisatie dan in voor de Nederlandse Privacy Awards!

Data & Privacy

Illegaal AI-project Transactiemonitoring Nederland voor de rechter

De stichting Human Rights in Finance stond afgelopen woensdag 11 september in de rechtszaal tegenover De Nederlandsche Bank. De toezichthouder moet, volgens de stichting, optreden tegen de vijf grootbanken en garanderen dat de uitbestedingsovereenkomst van banken met Transactiemonitoring Nederland opgezegd wordt. De omstreden samenwerking tussen de overheid, toezichthouders en banken wordt door partijen ontkend, maar uit eigen documenten blijkt dat de samenwerking al in 2020, op initiatief van Ministerie van Financien, is ontstaan. De Rotterdamse rechtbank buigt zich nu over de vraag of de toezichthouder een einde moet maken aan de vermeende gedoogstructuur.

Data & Privacy

Aarti Gupta over de risico's van solar radiation modification om het klimaat te ‘technofixen’

Aarti Gupta, professor Global Environmental Governance, heeft een kritische kijk op solar radiation modification (SRM). Door haar argumenten tegen het gebruik van SRM, laat ze ons nadenken over hoe we technologische oplossingen zien in de politieke keuzes rondom klimaatactie. Gupta houdt een sessie over dit onderwerp bij de Science Summit van de Verenigde Naties.

Klimaat