Door CSRD: aangescherpte transparantieregels voor duurzaamheidsinformatie in jaarverslag 

Per 1 januari 2024 is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Grote beursgenoteerde ondernemingen (OOB’s) moeten transparant zijn over netzerodoelstellingen en laten zien hoe ze klimaatneutraal worden. De AFM deed verkennend onderzoek naar hoe 27 geselecteerde beursgenoteerde ondernemingen over hun netzerodoelstellingen rapporteren.

AFM verwacht transparante toelichtingen over onzekerheden en uitdagingen

Er zijn veel uitdagingen en onzekerheden om de netzerodoelstellingen te halen, zoals technologische en financiële uitdagingen en ook fysieke en transitierisico’s door klimaatverandering. De AFM verwacht transparante toelichtingen over de onzekerheden en uitdagingen die de onderneming onderkent, dit vraag lef. De AFM ondersteunt hierbij in het rapport met aanbevelingen, goede voorbeelden en een self-assesment. 

Wees transparant over inzet van carbon capture en storage (CCS), offset-projecten en carbon credits

Naast emissiereducties gebruiken ondernemingen ook carbon capture en storage, offset-projecten en carbon credits om tot net zero te komen. Deze methodes worden gebruikt om emissies die niet gereduceerd (kunnen) worden op te vangen of te compenseren. Het is belangrijk om kritisch te zijn op het inzetten van vrijwillige carbon credits en carbon-offset-projecten. IOSCO en de AFM plaatsten eerder vraagtekens over de kwaliteit van vrijwillige carbon credits. 

Datakwaliteit duurzaamheidsgegevens belangrijk aandachtspunt

Het proces van verzamelen, verwerken en beheren van duurzaamheidsgegevens bevindt zich bij veel ondernemingen in een ontwikkelingsfase naar hogere volwassenheidsniveaus van datakwaliteit. Het transparant toelichten over datakwaliteit is een belangrijk aandachtspunt.

Bekijk hier het rapport van de AFM ‘Transparante netzerodoelstellingen vragen om lef’

Gerelateerd nieuws

Privacy Officers en FG’s lopen tegen governance-problematiek aan: ‘De FG moet geen slager zijn die zijn eigen vlees keurt'

Er komt vanuit Europa een enorme golf aan nieuwe wetgeving. Zo’n 15 wetten in totaal. Daarbij komt de digitale transformatie die AI met zich meebrengt, en ook die nieuwe AI-toepassingen zijn per 1 augustus gereguleerd door inwerkingtreding van de AI Act. Dit brengt enorme veranderingen mee voor de rol Privacy Officers en FG’s. PONT | Data en Privacy besprak de rol van de nieuwe Privacy Officer en FG met Vonne Laan van The Data Lawyers.

Data & Privacy

Gedragsinzichten onmisbaar voor effectief toezicht in de financiële wereld

Een recent rapport van de Europese toezichthoudende autoriteiten (EBA, EIOPA en ESMA) – gezamenlijk bekend onder de afkorting ESA (European Supervisory Authorities) – onderstreept het belang van gedragsinzichten voor een effectievere aanpak van financiële regelgeving en toezicht. Het rapport, dat voortkomt uit een workshop met nationale toezichthouders, belicht hoe inzichten uit de gedragseconomie en psychologie kunnen bijdragen aan een betere bescherming van consumenten.

De zorgfraudepreventie en – bestrijding dient volwassen te worden

De ‘beknopte kabinetsreactie met betrekking tot zorgfraude’ is nietszeggend en onverantwoord. Nietszeggend omdat het in wielertermen een surplace is. De minister staat stil, kijkt om zich heen en probeert overeind te blijven. De minister doet dat door zich vast te klampen aan het verleden (Kamerbrief WMO-toezicht).

Zorg & Sociaal

Klaas Knot ziet kansen en risico’s in AI

Tijdens zijn toespraak op 11 juli op de bijeenkomst van de IMF/Wereldbank-kiesgroep in Moldavië sprak Klaas Knot, als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB), over de mogelijke invloed van Artificial Intelligence (AI) op de economie en het financiële stelsel.

Governanceweb