Het rapport werd vandaag overhandigd aan demissionair ministers Hugo de Jonge van BZK en Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. De organisaties pleiten in het rapport voor één integrale groennorm, die landelijk wordt ingevoerd.

Daarnaast moet de overheid geld reserveren, vinden de organisaties. Het realiseren van extra groen in bestaand bebouwd gebied om te voldoen aan een norm, zou tussen de 1 en 2 miljard euro per jaar kosten voor alle gemeenten.

“Groen in stedelijke gebieden biedt niet alleen een esthetische waarde, maar het is ook essentieel voor het behoud van de biodiversiteit, het verbeteren van de gezondheid van mensen en het aanpassen aan de veranderende klimaatomstandigheden zoals verdroging, wateroverlast en hittestress. Een duidelijke groennorm is dus van groot belang”, aldus Natuur & Milieu in een persbericht.

In de huidige normen ligt de nadruk vaak op de hoeveelheid groen (75 vierkante meter per woning), terwijl de kwaliteit ervan voor biodiversiteit en recreatie vaak onderbelicht blijft, staat in het rapport. De ‘integrale norm’ zou niet alleen uitgaan van de hoeveelheid groen, maar ook kijken naar de positieve effecten op de leefomgeving en op de biodiversiteit.

Bijvoorbeeld door te zorgen voor goede verbindingen tussen land en water: parken, oevers en plantsoenen die op een natuurlijke manier met elkaar verbonden zijn. “Dat is goed voor de vogels, maar geeft bijvoorbeeld ook een impuls aan recreatie”, illustreert de Vogelbescherming.

Voor meer verdieping PONT | Omgeving , opent in nieuw tabblad

Over de auteurs

  • Redactie PONT | Omgeving

    De redactie van Pont | Omgeving voorziet in dagelijks nieuws over de fysieke leefomgeving, ruimtelijke ordening en het omgevingsrecht.

    PONT | Omgeving

Gerelateerd nieuws

Nederlandse aanpak van regeldruk sluit aan bij Europese kritiek op complexe wetgeving

Het Nederlandse kabinet zet zich actief in voor het verminderen van de regeldruk voor (MKB-)ondernemers. Minister Beljaarts van Economische Zaken wil deze last verminderen door de rol van het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) te versterken. Dit college adviseert over de gevolgen van nieuwe Europese en Nederlandse wetgeving, zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), op de regeldruk.

Governanceweb

Financiële stabiliteit in balans, risico's blijven

De financiële stabiliteit in Nederland is de afgelopen maanden gesteund door een aantrekkende economie en optimisme op financiële markten, na een korte periode van onrust in de zomer. Daarbij dragen de gestaag dalende inflatie in de eurozone en de ‘zachte landing’ van de economie bij aan de stabiliteit. Wel neemt de geopolitieke onzekerheid toe, net als het risico van cyberaanvallen. Beide ontwikkelingen vormen een risico voor de financiële stabiliteit. Dat blijkt uit het vandaag verschenen Overzicht Financiële Stabiliteit van De Nederlandsche Bank.

De ‘gespleten persoonlijkheid’ van Fleur Agema

Ruim 10 jaar lang knokte Fleur Agema als Kamerlid voor het behoud van het medisch beroepsgeheim, privacy en behoud van zeggenschap van burgers over hun medische gegevens. Het beleid dat ze als Minister wil gaan voeren gaat hier lijnrecht tegenin. Dinsdag 22 oktober debatteert de Tweede Kamer over de plannen en de begroting van de Minister.

Data & Privacy

NIS2, wat moet ik ermee?

De Europese richtlijn NIS2, die in oktober in werking treedt, stelt ook eisen aan bestuurders, ziet Yuri Bobbert. Hij legt uit wat belangrijke consequenties van deze Wet beveiliging netwerk- en Informatiesystemen voor hen zijn. Maak je borst maar nat voor een hele rij plichten. Die kunnen vervolgens wél veel opleveren.