Minister Beljaarts erkent dat ondernemers moeite hebben met de complexiteit van regelgeving: “Ondernemers zijn veel tijd, geld en energie kwijt aan regeldruk. Als minister met een ondernemershart herken ik dit. We zijn in Nederland goed in het stapelen van regels. Dit maakt ondernemen onnodig complex en duur, wat weer een rem zet op onze economische groei. Daarom is het bestrijden van onnodige regeldruk een van de speerpunten van mijn ministerschap.

Een belangrijke uitdaging voor ondernemers de komende jaren is de invoering van de CSRD, die bedrijven verplicht te rapporteren over hun milieu- en maatschappelijke impact. De CSRD wordt gezien als een gevoelig onderwerp, omdat het ondernemers met extra regeldruk en administratieve lasten confronteert.

In Mario Draghi’s recent verschenen rapport “The Future of European Competitiveness” wordt de CSRD genoemd als een voorbeeld van EU-wetgeving die, hoewel goed bedoeld, kan bijdragen aan toenemende complexiteit voor bedrijven. Het rapport van de oud-ECB president waarschuwt dat overmatige regelgeving en administratieve lasten de concurrentiepositie van Europese bedrijven kunnen verzwakken, wat leidt tot hogere operationele kosten en belemmeringen voor nieuwe toetreders op de markt. Dit remt niet alleen de concurrentie, maar kan ook hogere prijzen voor consumenten tot gevolg hebben.

Om de regeldruk te verlagen, pleit het rapport voor een halvering van de rapportageverplichtingen, zoals die van de CSRD, voor het MKB. Ook wordt aanbevolen om verzachtende maatregelen, zoals vereenvoudigde ESRS-standaarden (European Sustainability Reporting Standards), uit te breiden naar alle kleine en middelgrote ondernemingen.

De aanbevelingen uit het rapport zijn positief ontvangen door Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Zij benadrukte dat het rapport richtinggevend zal zijn voor toekomstige EU-acties, in lijn met de doelstellingen van de Commissie.

Deze Europese ontwikkelingen sluiten aan bij de Nederlandse focus op het verminderen van regeldruk voor ondernemers. In december staat de plenaire behandeling van het wetsvoorstel voor de Instellingswet ATR gepland in de Tweede Kamer. Dit voorstel beoogt de oprichting van een permanent ATR met een ruimer mandaat, waaronder het adviseren over Europese regelgeving en het betrekken van het college in een vroege fase van regelgeving.

Het besluit van het kabinet om de tijdelijke status van het ATR te verlengen, dient om de periode te overbruggen tot het permanente adviescollege van start gaat. Dit besluit is voor reactie voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer.

Gerelateerd nieuws

Financiële stabiliteit in balans, risico's blijven

De financiële stabiliteit in Nederland is de afgelopen maanden gesteund door een aantrekkende economie en optimisme op financiële markten, na een korte periode van onrust in de zomer. Daarbij dragen de gestaag dalende inflatie in de eurozone en de ‘zachte landing’ van de economie bij aan de stabiliteit. Wel neemt de geopolitieke onzekerheid toe, net als het risico van cyberaanvallen. Beide ontwikkelingen vormen een risico voor de financiële stabiliteit. Dat blijkt uit het vandaag verschenen Overzicht Financiële Stabiliteit van De Nederlandsche Bank.

De ‘gespleten persoonlijkheid’ van Fleur Agema

Ruim 10 jaar lang knokte Fleur Agema als Kamerlid voor het behoud van het medisch beroepsgeheim, privacy en behoud van zeggenschap van burgers over hun medische gegevens. Het beleid dat ze als Minister wil gaan voeren gaat hier lijnrecht tegenin. Dinsdag 22 oktober debatteert de Tweede Kamer over de plannen en de begroting van de Minister.

Data & Privacy

NIS2, wat moet ik ermee?

De Europese richtlijn NIS2, die in oktober in werking treedt, stelt ook eisen aan bestuurders, ziet Yuri Bobbert. Hij legt uit wat belangrijke consequenties van deze Wet beveiliging netwerk- en Informatiesystemen voor hen zijn. Maak je borst maar nat voor een hele rij plichten. Die kunnen vervolgens wél veel opleveren.

Politie handelt in strijd met de wet door gegevens niet te vernietigen

Volgens rapportage van Follow the Money bewaart de politie al jarenlang persoonlijke gegevens van burgers, zoals namen, adressen, en zelfs informatie over huisdieren, zonder deze ooit te verwijderen. Hoewel de wet voorschrijft dat deze data na verloop van tijd vernietigd moeten worden, weigert de politie dit te doen. Met het oog op mogelijke cold cases handelt de politie bewust in strijd met de regels, zo blijkt uit interne documenten die zijn opgevraagd door Follow the Money.

Data & Privacy