Minister Beljaarts erkent dat ondernemers moeite hebben met de complexiteit van regelgeving: “Ondernemers zijn veel tijd, geld en energie kwijt aan regeldruk. Als minister met een ondernemershart herken ik dit. We zijn in Nederland goed in het stapelen van regels. Dit maakt ondernemen onnodig complex en duur, wat weer een rem zet op onze economische groei. Daarom is het bestrijden van onnodige regeldruk een van de speerpunten van mijn ministerschap.

Een belangrijke uitdaging voor ondernemers de komende jaren is de invoering van de CSRD, die bedrijven verplicht te rapporteren over hun milieu- en maatschappelijke impact. De CSRD wordt gezien als een gevoelig onderwerp, omdat het ondernemers met extra regeldruk en administratieve lasten confronteert.

In Mario Draghi’s recent verschenen rapport “The Future of European Competitiveness” wordt de CSRD genoemd als een voorbeeld van EU-wetgeving die, hoewel goed bedoeld, kan bijdragen aan toenemende complexiteit voor bedrijven. Het rapport van de oud-ECB president waarschuwt dat overmatige regelgeving en administratieve lasten de concurrentiepositie van Europese bedrijven kunnen verzwakken, wat leidt tot hogere operationele kosten en belemmeringen voor nieuwe toetreders op de markt. Dit remt niet alleen de concurrentie, maar kan ook hogere prijzen voor consumenten tot gevolg hebben.

Om de regeldruk te verlagen, pleit het rapport voor een halvering van de rapportageverplichtingen, zoals die van de CSRD, voor het MKB. Ook wordt aanbevolen om verzachtende maatregelen, zoals vereenvoudigde ESRS-standaarden (European Sustainability Reporting Standards), uit te breiden naar alle kleine en middelgrote ondernemingen.

De aanbevelingen uit het rapport zijn positief ontvangen door Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Zij benadrukte dat het rapport richtinggevend zal zijn voor toekomstige EU-acties, in lijn met de doelstellingen van de Commissie.

Deze Europese ontwikkelingen sluiten aan bij de Nederlandse focus op het verminderen van regeldruk voor ondernemers. In december staat de plenaire behandeling van het wetsvoorstel voor de Instellingswet ATR gepland in de Tweede Kamer. Dit voorstel beoogt de oprichting van een permanent ATR met een ruimer mandaat, waaronder het adviseren over Europese regelgeving en het betrekken van het college in een vroege fase van regelgeving.

Het besluit van het kabinet om de tijdelijke status van het ATR te verlengen, dient om de periode te overbruggen tot het permanente adviescollege van start gaat. Dit besluit is voor reactie voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe bestuurscode onder vuur: FNV hekelt ‘zelfregulering zonder tegenmacht’

De Corporate Governance Code, die de spelregels vastlegt voor goed bestuur bij beursgenoteerde bedrijven in Nederland, is opnieuw onderwerp van politiek debat. Demissionair minister van Economische Zaken Vincent Karremans heeft in antwoorden op Kamervragen gereageerd op zorgen over de positie van werknemersbelangen en de rol van vakbond FNV binnen de vernieuwde Monitoring Commissie Corporate Governance (MCCG).

Plastic afval als dekmantel voor witwassen: Nederland cruciale schakel

De internationale handel in plastic afval is volop in beweging, maar blijkt ook gevoelig voor fraude en witwaspraktijken. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Anti Money Laundering Centre (AMLC) en de Nederlandse Douane. De complexe keten, waarin miljoenen euro’s omgaan, kent veel zwakke plekken die misbruik in de hand werken.

Klokkenluider vindt weg naar autoriteit, misstanden vaker aan het licht

In 2024 hebben 183 mensen een melding gedaan van een vermoeden van een misstand op het werk (klokkenluidersmelding) bij een Nederlandse bevoegde autoriteit. Dat zijn er 98 meer dan het jaar ervoor, toen 85 mensen een melding maakten. Dat maakt het Huis voor Klokkenluiders vandaag, op World Whistleblower Day bekend. De meeste meldingen betroffen de bescherming van persoonsgegevens (46), volksgezondheid (28), financiële dienstverlening, producten & markten (22), voedselveiligheid (19) en consumentenbescherming (17). 129 van de 183 meldingen hebben tot dusverre geleid tot onderzoek, waarvan er 54 zijn afgerond.

Niet de tool, maar de koers: AI vraagt om fundamentele keuzes

Tijdens het afgelopen Risk & Compliance Jaarcongres was de rol van artificiële intelligentie (AI) in de compliance-sector een gespreksonderwerp dat veelvuldig terugkwam. Jolanda ter Maten, expert in digitale innovatie en auteur van het boek ‘From Buzz to Bizz: Your strategic guide in a complex world of emerging technologies’, sprak met ons over hoe de discussie rond AI zich verdiept. Niet langer draait het alleen om tools, maar steeds meer om fundamentele vragen over ethiek, organisatiecultuur en strategie.