Minister Beljaarts erkent dat ondernemers moeite hebben met de complexiteit van regelgeving: “Ondernemers zijn veel tijd, geld en energie kwijt aan regeldruk. Als minister met een ondernemershart herken ik dit. We zijn in Nederland goed in het stapelen van regels. Dit maakt ondernemen onnodig complex en duur, wat weer een rem zet op onze economische groei. Daarom is het bestrijden van onnodige regeldruk een van de speerpunten van mijn ministerschap.

Een belangrijke uitdaging voor ondernemers de komende jaren is de invoering van de CSRD, die bedrijven verplicht te rapporteren over hun milieu- en maatschappelijke impact. De CSRD wordt gezien als een gevoelig onderwerp, omdat het ondernemers met extra regeldruk en administratieve lasten confronteert.

In Mario Draghi’s recent verschenen rapport “The Future of European Competitiveness” wordt de CSRD genoemd als een voorbeeld van EU-wetgeving die, hoewel goed bedoeld, kan bijdragen aan toenemende complexiteit voor bedrijven. Het rapport van de oud-ECB president waarschuwt dat overmatige regelgeving en administratieve lasten de concurrentiepositie van Europese bedrijven kunnen verzwakken, wat leidt tot hogere operationele kosten en belemmeringen voor nieuwe toetreders op de markt. Dit remt niet alleen de concurrentie, maar kan ook hogere prijzen voor consumenten tot gevolg hebben.

Om de regeldruk te verlagen, pleit het rapport voor een halvering van de rapportageverplichtingen, zoals die van de CSRD, voor het MKB. Ook wordt aanbevolen om verzachtende maatregelen, zoals vereenvoudigde ESRS-standaarden (European Sustainability Reporting Standards), uit te breiden naar alle kleine en middelgrote ondernemingen.

De aanbevelingen uit het rapport zijn positief ontvangen door Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Zij benadrukte dat het rapport richtinggevend zal zijn voor toekomstige EU-acties, in lijn met de doelstellingen van de Commissie.

Deze Europese ontwikkelingen sluiten aan bij de Nederlandse focus op het verminderen van regeldruk voor ondernemers. In december staat de plenaire behandeling van het wetsvoorstel voor de Instellingswet ATR gepland in de Tweede Kamer. Dit voorstel beoogt de oprichting van een permanent ATR met een ruimer mandaat, waaronder het adviseren over Europese regelgeving en het betrekken van het college in een vroege fase van regelgeving.

Het besluit van het kabinet om de tijdelijke status van het ATR te verlengen, dient om de periode te overbruggen tot het permanente adviescollege van start gaat. Dit besluit is voor reactie voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer.

Gerelateerd nieuws

Onderzoek: belangrijke verbetering positie klokkenluiders in Nederlands bedrijfsleven

Het rapport, Whistleblowing Frameworks 2024, ziet een belangrijke verbetering na invoering van de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders in 2023. Toch blijft er nog volop ruimte voor verbetering: slechts 20 van de 70 onderzochte bedrijven scoren 75 procent of hoger op de meetlat en op de dimensie cultuur wordt met 49 procent benedengemiddeld gescoord. Onlangs presenteerde Transparency International haar rapport over de staat van klokkenluidersbescherming bij grote Nederlandse ondernemingen.

Toezicht en sanctiebevoegdheid verwacht vanaf eind 2026

“Dat het Huis voor Klokkenluiders die taken krijgt, is een politiek gegeven. We bespreken nu hoe we het gaan inrichten”, zei minister Uitermark tijdens het commissiedebat klokkenluiders, dinsdagavond 3 december. Met die taken verwees zij naar de toezichts- en sanctietaken, die het Huis in 2022 bij amendement kreeg, maar tot op heden nog niet zijn uitgewerkt. De minister bereidt een wetsvoorstel voor en verwacht dat het Huis eind 2026, begin 2027 met de nieuwe taken kan starten. In het voorjaar stelt de minister per brief de Tweede Kamerleden op de hoogte van de stand van zaken met betrekking tot alle onderwerpen die tijdens het debat de revue passeerden.

AP waarschuwt: Online publicatie CABR riskeert privacyschendingen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft op 26 november een formele waarschuwing gegeven aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) over de voorgenomen online publicatie van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Dit archief, dat gevoelige informatie bevat over personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog van collaboratie werden verdacht, wordt vanaf januari 2025 digitaal beschikbaar gesteld.

‘Menselijke maat’ centraal in kabinetsreactie op toeslagen- en sociale zekerheidsstelsel

Het kabinet heeft gereageerd op het rapport 'Blind voor mens en recht', gepubliceerd door de Parlementaire Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening (PEFD) begin dit jaar. In de kabinetsreactie, ondertekend door minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Hijum en staatssecretaris van Financiën Van Oostenbruggen, wordt het belang van de menselijke maat in de hervorming van het toeslagen- en socialezekerheidsstelsel benadrukt. Veel van de aanbevelingen van de PEFD worden overgenomen, met name die gericht op vereenvoudigen van regelingen, het tegengaan van discriminatie en het versterken van de rechtsbescherming.