Het wetsvoorstel is met 30 tegen 43 stemmen afgewezen. Gestemd voor het aannemen van het wetsvoorstel hebben de fracties van VVD, CDA, D66, CU, VOLT, SGP en FVD. Tegengestemd hebben de fracties van BBB, Groenlinks-PvdA, PVV, Ja21, SP en PvdD. De Eerste Kamer fracties van OPNL en 50Plus waren afwezig.

Senatoren van de BBB en GroenLinks-PvdA lieten vorige week al weten meer te zien in een integrale afweging, zoals de afbouw van de regeling in een breder perspectief te plaatsen met de rest van de energietransitie. Bijvoorbeeld in de nieuwe Energiewet.

Volgens minister Jetten (Klimaat en Energie) betekent de verwerping van de wet - waartoe de Eerste Kamer dus in meerderheid heeft besloten - dat de schatkist tussen 2025 tot 2031 elk jaar 700 miljoen misloopt. In totaal gaat het om 2,8 miljard tot 2031.

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Afgelopen kwartaal minder gas bespaard door afschakelen wind en zon

Het afgelopen kwartaal had Nederland 350 miljoen kubieke meter gas kunnen besparen als zonnepanelen en windmolens niet zouden zijn afgeschakeld. Dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl. De niet gerealiseerde besparing wordt de komende tijd waarschijnlijk groter.

Klimaat

Helpt energiedelen de transitie verder?

De Europese Unie wil dat energiedelen makkelijker wordt. Het zou zorgen voor een eerlijker energiesysteem en netcongestie kunnen verlichten. Maar de meningen hierover lijken verdeeld. Energiespecialist Laetitia Ouillet pleit voor terughoudendheid vanwege mogelijke negatieve effecten, zoals belastingontduiking. De VNG vindt juist dat de nieuwe Energiewet op het gebied van energiedelen niet ver genoeg gaat.

Klimaat

Duurzaamheidsrapportering door ondernemingen – de Corporate Sustainability Reporting Directive

De Richtlijn (EU) 2022/2464 duurzaamheidsrapportering door ondernemingen, oftewel de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is op 5 januari 2023 in werking getreden en moet uiterlijk 6 juli 2024 in de Nederlandse wetgeving zijn geïmplementeerd. De CSRD verplicht ondernemingen in hun bestuursverslag duurzaamheidinformatie op te nemen, stelt regels voor de controle op die informatie en verplicht beursvennootschappen verklaringen die zien op de duurzaamheidsrapportering algemeen verkrijgbaar te stellen. Dit alles is gericht op transparantie en het afleggen van verantwoording, met als indirect doel vooruitgang (bijvoorbeeld door duurzaam investeren) te stimuleren.

Klimaat

Groene arbeidsvoorwaarden in de onderneming

Duurzaamheid is binnen veel organisaties een belangrijk thema. Een manier om de organisatie te verduurzamen, is het aanbieden van ‘groene arbeidsvoorwaarden’ aan werknemers. Groene arbeidsvoorwaarden stimuleren werknemers veelal om duurzamere keuzes te maken. Naast dat dit bijdraagt aan het beperken van de uitstoot van de organisatie, kan het aanbieden van groene arbeidsvoorwaarden een organisatie bovendien een aantrekkelijke werkgever maken voor (toekomstige) werknemers. In deze bijdrage zullen wij dan ook stilstaan bij de vormgeving van groene arbeidsvoorwaarden en het implementeren van deze arbeidsvoorwaarden in de organisatie. Tot slot zullen wij ook ingaan op de ontwikkeling van groene arbeidsvoorwaarden in cao’s.

Klimaat