De NZa, die regels opstelt voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars en toezicht houdt op de naleving daarvan, deed de afgelopen tijd onderzoek naar het wel en wee van de zorgverzekeraars.

De toezichthouder zoemde in op wat zorgverzekeraars doen om in beeld te krijgen wat de regionale zorgbehoefte is, of het zorgaanbod op peil is en welke eventuele knelpunten er zijn.

Ook is “de proactieve houding van zorgverzekeraars onderzocht als het gaat om het voldoende vervullen van hun regierol in de regio en het terugdringen van wachtlijsten en wachttijden.”

Formele maatregel

Uit dat onderzoek blijkt dat er “verbetermogelijkheden” zijn voor alle zorgverzekeraars bij het uitvoeren van hun zorgplicht. Bij twee zorgverzekeraars ziet de NZa zulke tekortkomingen dat zij een formele maatregel hebben gekregen. Dat is een soort bestraffingsinstrument. Maar wat deze precies inhoudt, is vooralsnog geheim.

De zorgverzekeraars krijgen een half jaar de tijd voor verbeteringen. Wanneer dat niet gebeurt, wordt de formele maatregel in de openbaarheid gebracht en ook bekendgemaakt om welke zorgverzekeraars het gaat. Naar verluidt gaat het om CZ en Menzis, meldt de Volkskrant (1).

“De twee zorgverzekeraars die een formele maatregel hebben gekregen scoorden onvoldoende op enkele onderdelen”, aldus de NZa. “Maar voor alle vier de zorgverzekeraars geldt dat zij de invulling van hun zorgplicht moeten verbeteren. De grootste verbeterpunten zijn het in beeld krijgen van de knelpunten in het aanbod, de acties die zij daarop nemen en het evalueren en bijstellen van deze acties.”

Kloof in de zorg

Dat het zorgstelsel onder druk staat door personeelskosten en rap stijgende kosten, is geen verrassing. Zorgverzekeraars- en aanbieders moeten zorgen voor een kwalitatieve gezondheidszorg en – ook dat is belangrijk - zorgdragen voor duurzame toegang tot de zorg. Dat betekent dat elke Nederlander de beschikking moet hebben over zorg en dat deze ook bereikbaar moet zijn. “De toegang tot zorg is geen vanzelfsprekendheid meer”, waarschuwt de NZa. “Dit is een ingewikkeld probleem waar alle partijen in het zorgstelsel verantwoordelijk voor zijn.”

Het klinkt als een echo van eenzelfde waarschuwing uit 2022. Toen bracht de NZa een rapport uit onder de naam De Stand van de Zorg, waarin dezelfde harde noten werden gekraakt over onder meer de groeiende kloof in de zorg tussen haves en de have nots (2). “De vraag naar zorg stijgt terwijl het aanbod steeds schaarser wordt. Het gevolg hiervan is dat de toegang tot zorg onder druk komt te staan. En zo stevenen we af op een harde tweedeling.”

Als we niet uitkijken, schreef de toezichthouder, staan aan de ene kant straks de mensen voor wie de zorg nog steeds beschikbaar is, omdat zij de weg kennen en over voldoende middelen beschikken en aan de andere kant de mensen die niet over voldoende middelen beschikken en de weg niet kennen. En dan zijn er ook nog grote regionale verschillen, aldus het rapport.

Met het nieuws van deze week in het achterhoofd is er, wat de toegang tot de zorg betreft, nog een lange weg te gaan.

1) https://www.volkskrant.nl/wetenschap/nza-de-grote-zorgverzekeraars-houden-zich-niet-aan-hun-zorgplicht~ba3b305a/
2) https://magazines.nza.nl/nza-magazines/2022/04/1-de-zorg-heeft-een-kritisch-punt-bereikt

Over de auteurs

  • Tom Reijner

    Tom Reijner is Freelance journalist, onderzoeker en podcastmaker.

Gerelateerd nieuws

Vernieuwde klokkenluiderswet moet voor betere bescherming zorgen

Melders van misstanden, oftewel ‘klokkenluiders’ verdienen bescherming, maar hoe effectief is die bescherming nu écht geregeld? De Wet bescherming klokkenluiders (Wbk), die in februari 2023 in werking trad, had als doel om melders van misstanden beter te beschermen. Toch blijkt uit recente rapporten dat er nog flink wat haken en ogen zitten aan het toezicht- en handhavingsstelsel. Zo kunnen sancties nog niet worden opgelegd aan werkgevers die de wet overtreden en zijn er vragen over de juridische uitvoerbaarheid van de huidige regels. Terwijl NGO’s als Transparency International kritiek leveren, werkt het kabinet achter de schermen aan nieuwe wetsvoorstellen om deze knelpunten op te lossen. Maar is dat genoeg om klokkenluiders de bescherming te bieden die ze verdienen?

Warmtenetten: waar lukt het wel en waarom?

Terwijl bij de opwek van schone elektriciteit het ene record na het andere sneuvelt en inmiddels de helft duurzaam is, verloopt de omslag naar duurzame warmte stukken grilliger. Zeker, het gebruik van aardgas is de afgelopen jaren flink gedaald. Getriggerd door de torenhoge gasprijzen als gevolg van de Oekraïnecrisis verstoken we miljarden kuubs minder. Aanvankelijk kreeg ook de verkoop van warmtepompen een geweldige impuls. De verkoop steeg in 2023 tot 150.000 stuks, maar is inmiddels lelijk ingezakt. Veel ernstiger is de situatie bij de aanleg van warmtenetten: met jaarlijks een schrale 15.000 nieuwe aansluitingen (op grote netten) raakt de ambitie van 500.000 nieuwe aansluiting in 2030 ver buiten bereik. Krakend en piepend komen projecten in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht tot stilstand. Er is reden te over om te somberen over aanhoudende onduidelijkheid rond de marktordening, stijgende (bouw)kosten, niet rond te breien businesscases, onkundige gemeenten en sceptische klanten. Toch lukt het links en rechts wel om projecten uitgevoerd te krijgen. Waar zit hem dat in?

Klimaat

Omstreden Chat Control-wet wederom op agenda Raad van Europa

De controversiële chat control-wetgeving staat weer op de agenda van de Raad van Europa. Onder het Hongaarse voorzitterschap wordt op 4 september 2024 gewerkt aan uitwerking van de wetstekst. De wetgeving, die voorziet in de massale controle en scanning van privécommunicatie, wordt door veel privacy- en mensenrechtenorganisaties als een bedreiging gezien voor de fundamentele rechten van burgers. Eerder dit jaar werd het wetsvoorstel, mogelijk na aanleiding van hevige kritiek plots van de agenda afgehaald. De Raad werkt nu aan een herziene versie, maar experts blijven kritisch.

Data & Privacy

Woningisolatie breed bezien

Woningisolatie leidt niet alleen tot energiebesparing en CO2-reductie, maar heeft effect op een groot aantal welzijnsaspecten en vraagt arbeidsinzet en investeringen. De kwaliteit van de uitvoering van de isolatiemaatregelen is van belang om alle mogelijke bredewelvaartsbaten van woningisolatie te realiseren. Dat schrijven het Centraal Planbureau (CPB), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een gezamenlijke beschouwing op het Nationaal Isolatieprogramma (NIP).

Klimaat