Kleiner toepassingsbereik

De belangrijkste aanpassing heeft betrekking op de scope van de CSDDD: ondernemingen moeten nu aanzienlijk groter zijn om onder de richtlijn te vallen dan eerder was voorgesteld. Bovendien wordt de risicovolle sectorbenadering geschrapt. Dit wil zeggen dat ondernemingen binnen hoogrisicosectoren[1] van een bepaalde grootte niet langer per definitie onder de CSDDD vallen. De aangepaste CSDDD bevat echter wel een herzieningsclausule, die de mogelijkheid biedt om deze risicovolle sectorenbenadering in een later stadium alsnog door te voeren. Voor nu zal de CSDDD naar verwachting slechts direct van toepassing gaan zijn op 30% van de ondernemingen die aanvankelijk direct onder de CSDDD zouden gaan vallen.

Het gewijzigde toepassingsbereik van de CSDDD is inzichtelijk gemaakt in onderstaande twee infographics:

Eerdere voorstel Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)

Huidige voorstel Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)

Verder is het downstream-gedeelte van de definitie van de ‘waardeketen’ beperkt door afvoer en vernietiging van het product weg te strepen. Daarnaast is het downstream-gedeelte beperkt tot zakelijke partners die activiteiten uitvoeren voor of namens het bedrijf, indirecte relaties vallen hier niet langer onder. Tot slot zijn ten aanzien van mogelijke civiele aansprakelijkheid de verplichtingen versoepeld, in die zin dat lidstaten nu meer flexibiliteit hebben bij de toepassing ervan.

Overgangstermijnen voor ondernemingen

In de aangepaste CSDDD is tevens een regeling opgenomen waarin staat beschreven binnen welke termijn ondernemingen moeten voldoen aan de regelgeving. Bij inwerkingtreding van de CSDDD geldt vooralsnog dat:

  • ondernemingen met meer dan 5000 werknemers en 1500 miljoen omzet 3 jaar de tijd krijgen om aan de CSDDD te voldoen;

  • ondernemingen met meer dan 3000 werknemers en 900 miljoen omzet 4 jaar de tijd krijgen om aan de CSDDD te voldoen;

  • ondernemingen met meer dan 1000 werknemers en 300 miljoen omzet 5 jaar de tijd krijgen om aan de CSDDD te voldoen.

Inwerkingtreding van de CSDDD

Voordat de CSDDD in werking treedt, moet het Europees Parlement nog stemmen over de richtlijn. Het is de bedoeling dat deze stemming plaatsvindt vóór de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2024. Daarna zullen EU-landen de CSDDD binnen 2 jaar moeten omzetten in nationale wetgeving.

Conclusie

De door de lidstaten goedgekeurde versie van de CSDDD is weliswaar afgeslankt, maar zal na inwerkingtreding een baanbrekend onderdeel worden van het wetgevingsarsenaal rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarmee wordt het integreren van ESG in de bedrijfsvoering – al dan niet via de verplichtingen van een waardeketenpartner – steeds minder vrijblijvend, en steeds meer vanzelfsprekend.

Heeft u vragen over de CSDDD of over andere ESG-thema’s? Holla’s ESG-team helpt u graag verder.

[1] Waaronder productie en groothandel in textiel, kleding en schoenen, landbouw, productie van voedsel en handel in landbouwmaterialen, winning van en groothandel in minerale hulpbronnen of productie van aanverwante producten.

Over de auteurs

  • Floor Coopmans

    Floor Coopmans is sinds september 2023 werkzaam bij Holla legal & tax. Floor maakt onderdeel uit van het team Ondernemingsrecht en houdt zich met name bezig met Corporate & Commercial Litigation en Commercial Contracting. In dat kader is ze betrokken bij uiteenlopende commerciële geschillen. Verder adviseert zij bij het opstellen en beoordelen van commerciële contracten.

  • Ties Pranger

    Sinds februari 2021 werkt Ties bij Holla in de teams Vastgoed en Overheid. Hij is gespecialiseerd in bestuursrecht, omgevingsrecht, onteigeningsrecht en de Omgevingswet. Binnen deze expertises adviseert Ties onder meer bij wetgevingsvraagstukken, bestemmingsplanvraagstukken en onteigeningsprocedures.

Gerelateerd nieuws

Nederland steunt Oekraïne ook in de digitale oorlog

Al meer dan duizend dagen vechten de Oekraïners met man en macht om hun land te verdedigen. De oorlog speelt zich niet alleen af aan de frontlinies, maar ook online. Op 20 december bestaat het Tallinn Mechanisme één jaar. Via het Tallinn Mechanisme werkt Nederland samen met andere landen aan de online veiligheid van Oekraïne én zichzelf.

Data & Privacy

Spreken werknemers zich uit over seksisme en diversiteitsbeleid op het werk?

Seksisme op het werk neemt vele vormen aan, van subtiele opmerkingen tot regelrechte intimidatie. Het bestaan van seksistisch gedrag kan een verklaring zijn waarom vrouwen uit door mannen gedomineerde bedrijfstakken stappen. Om deze situatie aan te pakken, maken bedrijven gebruik van diversiteits-, gelijkheids- en inclusiebeleid (DEI: Diversity, Equity, and Inclusion) om de gedragsproblemen aan te pakken. Dit is om ervoor te zorgen dat mensen met verschillende achtergronden zich op hun gemak voelen en erbij betrokken worden.

Zorg & Sociaal

Randvoorwaarden en mogelijkheden bij groen aanbesteden

Duurzaamheid neemt een steeds prominentere rol in bij aanbestedingen en is tegenwoordig een hot topic. Niet alleen wordt de regelgeving vanuit Europa steeds dwingender van aard, vanuit maatschappelijk oogpunt realiseren aanbestedende diensten zich steeds beter welke sleutelrol zij kunnen innemen in de duurzaamheidstransitie door middel van ‘groene’ inkoop. Maar hoe neem je als aanbestedende dienst duurzaamheid effectief mee in je aanbestedingsprocedure? En hoe zorg je er vervolgens voor dat de gestelde groene eisen ook daadwerkelijk worden nagekomen tijdens de uitvoering?

Klimaat

Het raakt alle gezinsleden: hoe seksueel misbruik tussen broers en zussen door kan werken in de familie

Seksueel misbruik tussen broers en zussen kan ook na jaren nog grote impact hebben op de familierelaties. Dat blijkt uit onderzoek van Sheila van Berkel, Iva Bicanic en Anja van der Voort, die slachtoffers met elkaar in gesprek brachten over hun ervaringen. ‘Ouders ontkenden of minimaliseerden het misbruik vaak.’

Zorg & Sociaal