Kleiner toepassingsbereik

De belangrijkste aanpassing heeft betrekking op de scope van de CSDDD: ondernemingen moeten nu aanzienlijk groter zijn om onder de richtlijn te vallen dan eerder was voorgesteld. Bovendien wordt de risicovolle sectorbenadering geschrapt. Dit wil zeggen dat ondernemingen binnen hoogrisicosectoren[1] van een bepaalde grootte niet langer per definitie onder de CSDDD vallen. De aangepaste CSDDD bevat echter wel een herzieningsclausule, die de mogelijkheid biedt om deze risicovolle sectorenbenadering in een later stadium alsnog door te voeren. Voor nu zal de CSDDD naar verwachting slechts direct van toepassing gaan zijn op 30% van de ondernemingen die aanvankelijk direct onder de CSDDD zouden gaan vallen.

Het gewijzigde toepassingsbereik van de CSDDD is inzichtelijk gemaakt in onderstaande twee infographics:

Eerdere voorstel Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)

Huidige voorstel Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)

Verder is het downstream-gedeelte van de definitie van de ‘waardeketen’ beperkt door afvoer en vernietiging van het product weg te strepen. Daarnaast is het downstream-gedeelte beperkt tot zakelijke partners die activiteiten uitvoeren voor of namens het bedrijf, indirecte relaties vallen hier niet langer onder. Tot slot zijn ten aanzien van mogelijke civiele aansprakelijkheid de verplichtingen versoepeld, in die zin dat lidstaten nu meer flexibiliteit hebben bij de toepassing ervan.

Overgangstermijnen voor ondernemingen

In de aangepaste CSDDD is tevens een regeling opgenomen waarin staat beschreven binnen welke termijn ondernemingen moeten voldoen aan de regelgeving. Bij inwerkingtreding van de CSDDD geldt vooralsnog dat:

  • ondernemingen met meer dan 5000 werknemers en 1500 miljoen omzet 3 jaar de tijd krijgen om aan de CSDDD te voldoen;

  • ondernemingen met meer dan 3000 werknemers en 900 miljoen omzet 4 jaar de tijd krijgen om aan de CSDDD te voldoen;

  • ondernemingen met meer dan 1000 werknemers en 300 miljoen omzet 5 jaar de tijd krijgen om aan de CSDDD te voldoen.

Inwerkingtreding van de CSDDD

Voordat de CSDDD in werking treedt, moet het Europees Parlement nog stemmen over de richtlijn. Het is de bedoeling dat deze stemming plaatsvindt vóór de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2024. Daarna zullen EU-landen de CSDDD binnen 2 jaar moeten omzetten in nationale wetgeving.

Conclusie

De door de lidstaten goedgekeurde versie van de CSDDD is weliswaar afgeslankt, maar zal na inwerkingtreding een baanbrekend onderdeel worden van het wetgevingsarsenaal rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarmee wordt het integreren van ESG in de bedrijfsvoering – al dan niet via de verplichtingen van een waardeketenpartner – steeds minder vrijblijvend, en steeds meer vanzelfsprekend.

Heeft u vragen over de CSDDD of over andere ESG-thema’s? Holla’s ESG-team helpt u graag verder.

[1] Waaronder productie en groothandel in textiel, kleding en schoenen, landbouw, productie van voedsel en handel in landbouwmaterialen, winning van en groothandel in minerale hulpbronnen of productie van aanverwante producten.

Over de auteurs

  • Floor Coopmans

    Floor Coopmans is sinds september 2023 werkzaam bij Holla legal & tax. Floor maakt onderdeel uit van het team Ondernemingsrecht en houdt zich met name bezig met Corporate & Commercial Litigation en Commercial Contracting. In dat kader is ze betrokken bij uiteenlopende commerciële geschillen. Verder adviseert zij bij het opstellen en beoordelen van commerciële contracten.

  • Ties Pranger

    Sinds februari 2021 werkt Ties bij Holla in de teams Vastgoed en Overheid. Hij is gespecialiseerd in bestuursrecht, omgevingsrecht, onteigeningsrecht en de Omgevingswet. Binnen deze expertises adviseert Ties onder meer bij wetgevingsvraagstukken, bestemmingsplanvraagstukken en onteigeningsprocedures.

Gerelateerd nieuws

Inspraak burgers: mensen zijn niet verwend – ze willen duidelijkheid

Wat heb je eraan om burgers te vragen naar hun mening over klimaat, zorg of migratie? Meer dan vaak wordt gedacht – want mensen zijn wél bereid verder te kijken dan hun eigenbelang, als je het goed aanpakt, schrijft SCP-directeur Karen van Oudenhoven in deze column.

Overheid verruimt standpunt inzet generatieve AI

Het kabinet heeft nieuwe spelregels afgesproken met gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties over het gebruik van generatieve AI. Ambtenaren krijgen meer ruimte om generatieve AI te gebruiken in hun werk. Bijvoorbeeld om vergunningsaanvragen te versnellen, vragen van burgers en ondernemers sneller te beantwoorden of om efficiënter besluiten te nemen. Hierbij moeten zij zich wel aan voorwaarden houden, die in een nieuwe handreiking staan.

Data & Privacy

Beschermde regio’s bouwen minder

In regio’s met veel gebiedsbescherming reageert de woningbouw minder sterk op een toenemende vraag naar woningen. Hierdoor neemt het tekort aan woningen toe, waardoor de woningmarkt minder betaalbaar en minder toegankelijk wordt voor veel mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Omgeving

De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben.