Dat ziet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na landelijk onderzoek en in drie regio’s: Almelo/Twenterand, rond Heerlen en rond Emmen. Landelijk is 52 procent van de bevolking te zwaar en 18 procent rookt. In de drie regio’s liggen die percentages nog wat hoger.
Gezonder leven helpt
Zorgverleners willen hun patiënten en cliënten helpen gezonder te leven. Want dat helpt tegen bestaande of latere klachten en ziektes.
Zorgverleners kaarten dat aan in de spreekkamer, en hun patiënten en cliënten begrijpen en waarderen dat meestal ook. Wel is het gesprek daarover moeilijker met mensen met een lager inkomen, minder opleiding of minder eigen vaardigheden om gezonder te leven.
Zorgverleners hebben een beter overzicht nodig van het totale aanbod aan leefstijlbegeleiding in hun regio. Dan kunnen zij beter inspelen op de wensen en behoeften van hun patiënten en cliënten.
Verder kunnen de verschillende organisaties hun samenwerking nog versterken. Onder andere door beter informatie uit te wisselen en afspraken te maken over wie verantwoordelijk is voor de nazorg en bij een terugval.
Voor cliënten moeten er minder obstakels zijn als wachtlijsten, reisafstanden en kosten (eigen risico).
Van ziekte genezen naar gezondheid stimuleren
Om de zorg toegankelijk, goed en betaalbaar te houden is het ook nodig gezond leven te stimuleren. De punten die de inspectie noemt kunnen in de regioplannen van de zorg en andere organisaties komen. Dat biedt kansen om nog meer aandacht te besteden aan het stimuleren van een gezonde leefstijl, juist om klachten en ziekte te voorkomen.
Gerelateerd nieuws
Spreken werknemers zich uit over seksisme en diversiteitsbeleid op het werk?
Zorg & Sociaal
Het raakt alle gezinsleden: hoe seksueel misbruik tussen broers en zussen door kan werken in de familie
Zorg & Sociaal
Nu is het moment voor ziekenhuizen (en andere zorgaanbieders) om een eigen zorgverzekeraar op te richten
Zorg & Sociaal
Samen zorgen voor waardig werk
Zorg & Sociaal