Dat ziet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na landelijk onderzoek en in drie regio’s: Almelo/Twenterand, rond Heerlen en rond Emmen. Landelijk is 52 procent van de bevolking te zwaar en 18 procent rookt. In de drie regio’s liggen die percentages nog wat hoger.

Gezonder leven helpt

Zorgverleners willen hun patiënten en cliënten helpen gezonder te leven. Want dat helpt tegen bestaande of latere klachten en ziektes.

Zorgverleners kaarten dat aan in de spreekkamer, en hun patiënten en cliënten begrijpen en waarderen dat meestal ook. Wel is het gesprek daarover moeilijker met mensen met een lager inkomen, minder opleiding of minder eigen vaardigheden om gezonder te leven.

Zorgverleners hebben een beter overzicht nodig van het totale aanbod aan leefstijlbegeleiding in hun regio. Dan kunnen zij beter inspelen op de wensen en behoeften van hun patiënten en cliënten.

Verder kunnen de verschillende organisaties hun samenwerking nog versterken. Onder andere door beter informatie uit te wisselen en afspraken te maken over wie verantwoordelijk is voor de nazorg en bij een terugval.

Voor cliënten moeten er minder obstakels zijn als wachtlijsten, reisafstanden en kosten (eigen risico).

Van ziekte genezen naar gezondheid stimuleren

Om de zorg toegankelijk, goed en betaalbaar te houden is het ook nodig gezond leven te stimuleren. De punten die de inspectie noemt kunnen in de regioplannen van de zorg en andere organisaties komen. Dat biedt kansen om nog meer aandacht te besteden aan het stimuleren van een gezonde leefstijl, juist om klachten en ziekte te voorkomen.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg maakt aanpak zorgfraude makkelijker

Binnenkort treedt wetgeving in werking die de gegevensuitwisseling in het kader van de zorgfraude mogelijk maakt; de ‘Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg’. Privacyjurist Corrie Ebbers analyseert en duidt de wet.

Data & Privacy

Wat wil coalitie nu echt met de zorg en het sociaal domein? Antwoord: geen idee

Bijna zes maanden hebben PVV, VVD, NSC en BBB erover gedaan om tot hun akkoord op hoofdlijnen te komen. Het is, gezien die lange looptijd, wonderlijk dat er geen samenhangende visie op bijvoorbeeld het terrein van zorg en het sociaal domein zichtbaar is, ziet Tom Reijner.

Zorg & Sociaal

1 op 3 mensen ontvangt stapelfacturen voor eigen bijdrage Wmo en Wlz

Ruim een miljoen Nederlanders betaalt elk jaar eigen bijdragen voor langdurige zorg. Bijna 1 op de 3 mensen die eigen bijdragen betalen, wordt geconfronteerd met stapelfacturen. Dat zijn facturen waarin eigen bijdragen voor meerdere maanden tegelijk in rekening wordt gebracht. Vaak gaat het hierbij om kwetsbare mensen zoals ouderen die permanente zorg nodig hebben, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Stapelfacturen kunnen leiden tot financiële onzekerheid en betalingsproblemen bij deze groep mensen, maar daar heeft de minister geen zicht op.

Zorg & Sociaal

Grote invloed van klimaatverandering op gezondheid, meer onderzoek nodig naar samenhang

De effecten van klimaatverandering worden steeds duidelijker merkbaar, ook op onze gezondheid. Het RIVM analyseerde voor de periode 1991-2020 welke gezondheidseffecten dat zijn. Ook onderzocht het RIVM de impact van deze effecten en hoe waarschijnlijk het is dat ze plaatsvinden. Het RIVM keek daarbij naar hitte, luchtkwaliteit, mentale gezondheid, uv(ultraviolet)-straling, (pollen)allergieën en infectieziekten. De studie is onderdeel van een overzichtsrapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat beschrijft voor verschillende sectoren de invloed van klimaatverandering. Daaruit blijkt dat gezondheidseffecten ook in vergelijking met andere sectoren hoog scoren op impact en waarschijnlijkheid. De effecten van klimaatverandering staan niet los van elkaar, maar kunnen elkaar versterken. Het RIVM vindt het belangrijk dat hier meer onderzoek naar wordt gedaan, zodat Nederland zich beter kan voorbereiden op extreme weersomstandigheden waarin gelijktijdig effecten optreden in de onderzochte sectoren.

Zorg & Sociaal