Duurzaamheidsreclame in de reisbranche

Consumenten vinden het steeds belangrijker om duurzame keuzes te maken, zo ook bij de invulling van hun vakantiereizen.

De aanbieder van een cruise naar Noorwegen adverteerde in de Volkskrant van 22 december 2023 onder meer met de tekst:

“Duurzame keuze”

Op de website van die aanbieder stond ook nog het volgende:

“Duurzaam toerisme

Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mensen, milieu, natuur en cultuur, zodat de vakantie niet alleen voor u bijzonder is, maar ook komende generaties kunnen genieten van aantrekkelijke bestemmingen. Of het nu gaat om vakanties waarbij u geniet van ongerepte natuur, de lokale cultuur beleeft, nieuwe mensen ontmoet of een heerlijk lokaal gerecht proeft; samen werken we aan vakanties die zorgen voor betere plekken en mooiere ervaringen. En daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkelingen op de bestemming. Voor u als reiziger, maar ook voor de mensen die op de vakantiebestemming wonen.”

Tegen deze reclame-uitingen werd een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. De Reclame Code Commissie deed op 19 maart 2024 uitspraak [link: https://www.reclamecode.nl/uit...]

Klachtprocedure Reclame Code Commissie

Klager meent dat in de krantenadvertentie op geen enkele wijze wordt onderbouwd of toegelicht dat de aangeboden cruisereis een “duurzame keuze” zou zijn.

Verder meent klager dat ook op de website van de aanbieder van de cruise op geen enkele wijze wordt verduidelijkt of onderbouwd op welke wijze adverteerder bij het organiseren van reizen rekening zou houden met “mensen, milieu, natuur en cultuur”, waarom “komende generaties kunnen genieten van aantrekkelijke bestemmingen” en waaruit “de belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkeling op de bestemming” bestaat.

De Reclame Code Commissie toetst beide uitingen aan artikel 3.1 Code voor Duurzaamheidsreclame (CDR). Dat artikel bepaalt, kort gezegd, dat duurzaamheidsclaims op duidelijke, specifieke, juiste en ondubbelzinnige wijze moeten worden gepresenteerd en de gemiddelde consument niet misleiden over duurzaamheidsaspecten van de aangeprezen producten, of over de duurzaamheidsbijdrage van de adverteerder, en zo de consument ertoe brengen een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen.

Beide uitingen doorstaan die toets niet.

Voor wat betreft het gebruik van de claim “duurzame keuze” geldt dat de term “duurzaam” geen vastomlijnde betekenis heeft. Daarom moet de adverteerder duidelijk maken welke invulling hij aan dit begrip geeft. Die invulling ontbreekt.

Hetzelfde geldt voor de uitingen op de website. De adverteerder onderbouwt niet op welke wijze rekening zou worden houden “met mensen, milieu, natuur en cultuur” bij het samenstellen van de reizen. Ook wordt niet toegelicht op welke manier adverteerder “een belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkelingen op de bestemming” levert.

De Reclame Code Commissie beveelt de adverteerder niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Conclusie

Duurzaamheidsclaims dienen deugdelijk onderbouwd te zijn. Een adverteerder zal moeten aangeven welke specifieke invulling er wordt gegeven aan het containerbegrip “duurzaam”, en welke concrete maatregelen er zijn genomen om de duurzaamheidsclaim te rechtvaardigen.

Over de auteurs

Gerelateerd nieuws

'Voor een eerlijke klimaattransitie is het recht cruciaal'

De accentverschuiving van klimaatmitigatie naar -adaptatie, het vooruitschuiven van klimaatmaatregelen, en het rechtssysteem zien als een vervelend obstakel. Het zijn ingrediënten van het nieuwe regeerprogramma waarover Margaretha Wewerinke-Singh zich zorgen maakt. Tijdens Springtij ging de universitair hoofddocent Duurzaamheidsrecht aan de UvA met PONT in gesprek over de rol van het recht in klimaatverandering, en over de verantwoordelijkheid van landen als Nederland in het aanjagen van eerlijke transities. “Op feiten gebaseerde rechtspraak werkt uiteindelijk verschonend voor het politieke proces.”

Klimaat

CO2-uitstoot van huishoudens zwaarder belast dan die van bedrijven

In 2023 bedraagt de gemiddelde belasting op CO2-uitstoot in Nederland 88 euro per uitgestoten ton CO2. Er zijn grote verschillen in CO2-belasting tussen gebruikers van fossiele brandstoffen. In 2023 betalen huishoudens een 2,5 keer hogere belasting per uitgestoten ton CO2 dan bedrijven. Een aantal energie-intensieve bedrijven wordt nauwelijks belast voor hun CO2-uitstoot. Dit meldt het CBS in het onderzoek ‘Effective Carbon Rates by Manufacturing Industries and Household Consumers in the Netherlands’.

Klimaat

Vóór 1 januari 2025 moet minister beslissen over gaswinning in het Waddengebied

De minister van Klimaat en Groene Groei moet vóór 1 januari 2025 beslissen op de aanvragen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om gas te mogen winnen uit het gasveld bij het dorp Ternaard in het noorden van Friesland. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald in een uitspraak van vandaag (10 oktober 2024). De NAM heeft in 2019 en 2020 in totaal tien aanvragen gedaan om dit project uit te voeren, maar tot nu toe is nog geen beslissing genomen op deze aanvragen.

Klimaat

Kabinet zet belangrijke stappen in verduurzaming industrie

Om de economie toekomstbestendig te maken en klimaatverandering tegen te gaan, wil dit kabinet nieuwe en groene bedrijven opbouwen en bestaande bedrijven vergroenen. Daarom tekenen minister Hermans en staatssecretaris Jansen vandaag samen met provincies en twee bedrijven intentieverklaringen om sneller de uitstoot van CO2 te verminderen. Ook kondigt minister Hermans een nieuwe regeling aan om de uitstoot van stikstof door piekbelasters in de industrie aan te pakken en werkt zij parallel aan een aanpak voor nieuwe bedrijven met groene toepassingen, technologieën en producten. Dit zijn belangrijke stappen naar een schonere toekomst voor de Nederlandse industrie.

Klimaat