Logius werkte actief maar beheerst aan het vrijgeven van de broncode. Het publiceren gebeurt op een zorgvuldige manier, zodat het gebruik van DigiD voor iedereen veilig en betrouwbaar blijft. Voorafgaand aan de publicatie van de code is een uitgebreid onderzoek uitgevoerd door een externe organisatie. Dit onderzoek is gedaan om een verantwoorde vrijgave te kunnen realiseren.

Broncode: van foto naar film

Je vindt de broncode nu nog als ‘foto’, maar Logius wil de broncode op termijn als ‘film’ kunnen publiceren. Dan worden ook steeds nieuwe versies openbaar gemaakt. Dat kan nu nog niet, meldt Logius. Daarvoor zijn 3 redenen. De software moet hiervoor geschikt gemaakt worden. Daarnaast moet ook de organisatie klaar zijn om deze andere manier van werken te ondersteunen. En het kost tijd om dit zorgvuldig te kunnen doen, naast de dagelijkse werkzaamheden om te zorgen dat DigiD veilig en betrouwbaar blijft werken.

Transparantie en veiligheid

Transparantie en veiligheid zijn belangrijke waarden van de digitale overheid, zoals benoemd in de Werkagenda Digitalisering van staatssecretaris Van Huffelen (1). Dit geldt ook voor software die de overheid ontwikkelt. Publicatie van de broncode draagt bij aan deze transparantie. De broncode van de DigiD app wordt nu gepubliceerd als een momentopname, een ‘foto’ van de broncode op een bepaald moment in de tijd.

De broncode staat op De GitHub-pagina van het ministerie van BZK (2).

Lees ook de Kamerbrief over de publicatie (3).

(1) https://www.digitaleoverheid.nl/kabinetsbeleid-digitalisering/werkagenda/

(2) https://github.com/MinBZK/woo-besluit-broncode-digid

(3) https://www.digitaleoverheid.nl/document/kamerbrief-over-openbaarmaking-broncode-digid-app/

Gerelateerd nieuws

Waarom je als General Counsel nú werk moet maken van een Fundamental Rights Impact Assessment (FRIA)

Welke ethische afwegingen maak je als General Counsel bij de inzet van AI? De FRIA (Fundamental Rights Impact Assessment) helpt om risico’s voor grondrechten vroegtijdig te signaleren. Lees waarom dit essentieel is en hoe het bijdraagt aan compliance, transparantie en vertrouwen.

Van belofte naar beleid: hoe de EU desinformatie structureel wil aanpakken

Hieronder volgt het eerste deel van een tweedelige blogreeks, geschreven door Tijn Iserief, Consultant Privacy & Data Protection bij Lex Digitalis.

ChatGPT bij de bestuursrechter: hulpmiddel of hindernis?

AI-toepassingen zoals ChatGPT zijn de afgelopen jaren doorontwikkeld van een innovatie naar een gangbaar hulpmiddel. De technologie biedt ontelbare mogelijkheden. Een logisch gevolg daarvan is dat de technologie ook wordt toegepast door betrokkenen bij een juridische procedure. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: Afdeling) heeft een uitspraak gedaan over het gebruik van ChatGPT als hulpmiddel. Anne de Jong (advocaat bij Poelmann van den Broek) legt in deze blog uit dat vertrouwen op ChatGPT voor een deskundigenoordeel (vooralsnog) niet mogelijk is.

AI hard op weg om grootste energieverbruiker te worden

Het wereldwijde gebruik van kunstmatige intelligentie groeit razendsnel. Toch blijft het energieverbruik dat daarmee gepaard gaat grotendeels onzichtbaar. Onderzoek van datawetenschapper Alex de Vries-Gao wijst uit dat AI op weg is een van de grootste energieverbruikers in de digitale wereld te worden. Aan toezicht en transparantie ontbreekt het.