De Cyberbeveiligingswet

De Cyberbeveiligingswet is de nationale wetgeving die voortkomt uit de Europese Network and Information Security Directive (NIS2-richtlijn)(1). Dit wetsvoorstel heeft als doel om de digitale en economische weerbaarheid te versterken tegen toenemende dreigingen. De wet zal gelden voor bedrijven en organisaties die in specifieke 'kritieke' sectoren actief zijn en een bepaalde omvang hebben.

Cyberbeveiligingswet vervangt de Wbni

De Cyberbeveiligingswet is de opvolger van de zogeheten Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni)(2) en bevat een aantal wijzigingen ten opzichte van de Wbni. Allereerst is het aantal sectoren en dus ook het aantal organisaties dat onder de wet zal vallen, uitgebreid. Verder bevat het wetsvoorstel regels op het gebied van zorgplicht (cyberbeveiligingsmaatregelen), meldplicht (het melden van incidenten), en toezicht op naleving (3).

Verbetersuggesties?

Reageren op het wetsvoorstel kan tussen 21 mei en 2 juli 2024 via internetconsultatie.nl

. Na de consultatieperiode worden alle reacties bekeken en wordt eventueel het wetsvoorstel aangepast. Het resultaat van de consultatie en de verwerking daarvan wordt in een verslag op hoofdlijnen vermeld op de website van de internetconsultatie.

Voor wie geldt de Cyberbeveiligingswet?

Benieuwd of jouw bedrijf aan deze nieuwe wet moet voldoen? Doe de snelle checks op 'Voor wie geldt de NIS2?" (4) of doorloop NIS2-Zelfevaluatie tool (5) om erachter te komen.

Bereid je alvast voor

Een weerbaar digitaal Nederland is altijd belangrijk. Nu en in de toekomst. Er zijn veel maatregelen die organisaties nu al kunnen nemen, nog voordat ze dat verplicht worden vanuit de wetgeving.

De maatregelen die organisaties vanuit de zorgplicht moeten nemen, kosten tijd en aandacht. Daarom adviseert het Digital Trust Center organisaties om niet af te wachten totdat er wetgeving is, maar om alvast voorbereidingen te treffen. Bekijk het NIS2-startpunt met 10 maatregelen (6) die terugkomen in de zorgplicht en ga alvast aan de slag om jouw organisatie voor te bereiden. 

Heb je nog vragen over NIS2 of de Cyberbeveiligingswet?

Hoewel nog niet alle vragen beantwoord kunnen worden, hoort het Digital Trust Center graag welke vragen en informatiebehoefte jouw bedrijf heeft. Dé plek om dit uit te wisselen is de speciale NIS2 themaruimte op de DTC Community (7). Je kunt op dit online platform in direct contact komen met ruim duizenden andere ondernemers en cybersecurity professionals.

Naar de consultatie (8)

  1. https://digitaltrustcenter.nl/nis2/startpunt

  2. https://www.digitaltrustcenter.nl/wet-beveiliging-netwerk-en-informatiesystemen-wbni

  3. https://www.digitaltrustcenter.nl/nis2/voor-wie-geldt-de-nis2

  4. https://www.digitaltrustcenter.nl/nis2/voor-wie-geldt-de-nis2

  5. https://regelhulpenvoorbedrijven.nl/NIS-2-NL/

  6. https://www.digitaltrustcenter.nl/nis2/startpunt#10maatregelen

  7. http://digitaltrustcenter.nl/community

  8. https://www.internetconsultatie.nl/cyberbeveiligingswet

Gerelateerd nieuws

AP signaleert nog altijd privacyrisico’s bij de overheid

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de trends en ontwikkelingen op privacygebied in kaart gebracht die spelen bij de overheid. De AP ziet dat de overheid wel stappen heeft gezet, maar nog altijd worstelt om te voldoen aan privacywetgeving.

Data & Privacy

Oproep aan staatssecretaris Szabó: samen digitaliseren

In vervolg op de lancering van de Digitale Agenda Gemeenten 2028 benoemt de VNG 8 prioriteiten voor de overheidsbrede samenwerking op digitalisering.

Data & Privacy

Nederlandse beslissing zet rem op Chat Control-wetgeving

Het controversiële Chat Control-wetsvoorstel van de EU heeft zoveel wendingen doorstaan dat het ons duizelig maakt. Onder hernieuwde druk van de Hongaarse Viktor Orbán hadden sommige wetgevers gehoopt dat ze dit najaar eindelijk voldoende steun zouden krijgen voor het omstreden wetsvoorstel. Maar na een cruciale last-minute beslissing van Nederland zijn we voorlopig veilig voor “Chat Control” – althans voor nu. Het artikel gaat verder in het Engels.

Data & Privacy

Surveillancewet stuit op massale kritiek: Experts, bedrijven en oppositie roepen kabinet op tot verzet

Verschillende experts, bedrijven en politieke partijen, waaronder GroenLinks-PvdA, D66, en SP hebben felle kritiek geuit op de voorgestelde Europese CSAM-verordening, ook wel bekend als de surveillancewet. De wet, een initiatief van de Hongaarse regering, is bedoeld om online kindermisbruik te bestrijden, maar volgens de critici schiet de verordening op alle fronten tekort en brengt het de privacy en veiligheid van alle Europeanen in gevaar.

Governanceweb