De Cyberbeveiligingswet

De Cyberbeveiligingswet is de nationale wetgeving die voortkomt uit de Europese Network and Information Security Directive (NIS2-richtlijn)(1). Dit wetsvoorstel heeft als doel om de digitale en economische weerbaarheid te versterken tegen toenemende dreigingen. De wet zal gelden voor bedrijven en organisaties die in specifieke 'kritieke' sectoren actief zijn en een bepaalde omvang hebben.

Cyberbeveiligingswet vervangt de Wbni

De Cyberbeveiligingswet is de opvolger van de zogeheten Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni)(2) en bevat een aantal wijzigingen ten opzichte van de Wbni. Allereerst is het aantal sectoren en dus ook het aantal organisaties dat onder de wet zal vallen, uitgebreid. Verder bevat het wetsvoorstel regels op het gebied van zorgplicht (cyberbeveiligingsmaatregelen), meldplicht (het melden van incidenten), en toezicht op naleving (3).

Verbetersuggesties?

Reageren op het wetsvoorstel kan tussen 21 mei en 2 juli 2024 via internetconsultatie.nl

. Na de consultatieperiode worden alle reacties bekeken en wordt eventueel het wetsvoorstel aangepast. Het resultaat van de consultatie en de verwerking daarvan wordt in een verslag op hoofdlijnen vermeld op de website van de internetconsultatie.

Voor wie geldt de Cyberbeveiligingswet?

Benieuwd of jouw bedrijf aan deze nieuwe wet moet voldoen? Doe de snelle checks op 'Voor wie geldt de NIS2?" (4) of doorloop NIS2-Zelfevaluatie tool (5) om erachter te komen.

Bereid je alvast voor

Een weerbaar digitaal Nederland is altijd belangrijk. Nu en in de toekomst. Er zijn veel maatregelen die organisaties nu al kunnen nemen, nog voordat ze dat verplicht worden vanuit de wetgeving.

De maatregelen die organisaties vanuit de zorgplicht moeten nemen, kosten tijd en aandacht. Daarom adviseert het Digital Trust Center organisaties om niet af te wachten totdat er wetgeving is, maar om alvast voorbereidingen te treffen. Bekijk het NIS2-startpunt met 10 maatregelen (6) die terugkomen in de zorgplicht en ga alvast aan de slag om jouw organisatie voor te bereiden. 

Heb je nog vragen over NIS2 of de Cyberbeveiligingswet?

Hoewel nog niet alle vragen beantwoord kunnen worden, hoort het Digital Trust Center graag welke vragen en informatiebehoefte jouw bedrijf heeft. Dé plek om dit uit te wisselen is de speciale NIS2 themaruimte op de DTC Community (7). Je kunt op dit online platform in direct contact komen met ruim duizenden andere ondernemers en cybersecurity professionals.

Naar de consultatie (8)

  1. https://digitaltrustcenter.nl/nis2/startpunt

  2. https://www.digitaltrustcenter.nl/wet-beveiliging-netwerk-en-informatiesystemen-wbni

  3. https://www.digitaltrustcenter.nl/nis2/voor-wie-geldt-de-nis2

  4. https://www.digitaltrustcenter.nl/nis2/voor-wie-geldt-de-nis2

  5. https://regelhulpenvoorbedrijven.nl/NIS-2-NL/

  6. https://www.digitaltrustcenter.nl/nis2/startpunt#10maatregelen

  7. http://digitaltrustcenter.nl/community

  8. https://www.internetconsultatie.nl/cyberbeveiligingswet

Gerelateerd nieuws

Waarom je als General Counsel nú werk moet maken van een Fundamental Rights Impact Assessment (FRIA)

Welke ethische afwegingen maak je als General Counsel bij de inzet van AI? De FRIA (Fundamental Rights Impact Assessment) helpt om risico’s voor grondrechten vroegtijdig te signaleren. Lees waarom dit essentieel is en hoe het bijdraagt aan compliance, transparantie en vertrouwen.

Van belofte naar beleid: hoe de EU desinformatie structureel wil aanpakken

Hieronder volgt het eerste deel van een tweedelige blogreeks, geschreven door Tijn Iserief, Consultant Privacy & Data Protection bij Lex Digitalis.

ChatGPT bij de bestuursrechter: hulpmiddel of hindernis?

AI-toepassingen zoals ChatGPT zijn de afgelopen jaren doorontwikkeld van een innovatie naar een gangbaar hulpmiddel. De technologie biedt ontelbare mogelijkheden. Een logisch gevolg daarvan is dat de technologie ook wordt toegepast door betrokkenen bij een juridische procedure. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: Afdeling) heeft een uitspraak gedaan over het gebruik van ChatGPT als hulpmiddel. Anne de Jong (advocaat bij Poelmann van den Broek) legt in deze blog uit dat vertrouwen op ChatGPT voor een deskundigenoordeel (vooralsnog) niet mogelijk is.

AI hard op weg om grootste energieverbruiker te worden

Het wereldwijde gebruik van kunstmatige intelligentie groeit razendsnel. Toch blijft het energieverbruik dat daarmee gepaard gaat grotendeels onzichtbaar. Onderzoek van datawetenschapper Alex de Vries-Gao wijst uit dat AI op weg is een van de grootste energieverbruikers in de digitale wereld te worden. Aan toezicht en transparantie ontbreekt het.