Dit staat beschreven in de Toekomstvisie Cyberweerbaarheidsnetwerk (1) van de NCTV.

Basis voor de toekomstvisie

Om tot de toekomstvisie te komen was het noodzakelijk eerst een aantal beleidskeuzes te maken. Deze keuzes zijn gebaseerd op een evaluatie van het huidige stelsel, beschikbare documenten en gesprekken met de stelselpartners.

Thema’s voor doorontwikkeling

De doorontwikkeling van het stelsel richt zich op 7 thema’s:

  1. Netwerk: voor een breder bereik is intensieve samenwerking met diverse publieke en private organisaties nodig.

  2. Tijdlijn: er moet meer samenwerking plaatsvinden tijdens incidenten. Vanaf de eerste dreiging tot en met de evaluatie en de herstelperiode.

  3. Functies: de hoofdfunctie van informatiedeling verandert door de NIS2-richtlijn (2). Daarnaast is er behoefte aan 4 extra functies te weten: incidentafhandeling, doelwit- en slachtoffernotificatie,  opleiden, trainen & oefenen, en kennisdeling.

  4. Duidelijkheid over deelname: het moet duidelijker worden wat de reikwijdte is van het vernieuwde stelsel en de randvoorwaarden voor deelname.

  5. Regie en coördinatie: er komt een duidelijke  regie en governance rondom het vernieuwde LDS.

  6. Consolidatie: het samenbrengen van publiek-private samenwerkingsinitiatieven onder de paraplu van het nieuwe stelsel is noodzakelijk voor een efficiëntere werking.

  7. Naamgeving: er komt een nieuwe naam die de lading van het stelsel goed dekt. De huidige naam ‘Landelijk Dekkend Stelsel’ wordt gewijzigd naar ‘Cyberweerbaarheidsnetwerk’.

  8. Vervolgstappen

    Het NCSC en DTC maken een plan om het Cyberweerbaarheidsnetwerk verder te ontwikkelen. Goed lopende onderdelen van het LDS blijven voortbestaan en waar nodig verder gestimuleerd. Regelmatig evalueren de verschillende partijen de voortgang.

    Met de introductie van het Cyberweerbaarheidsnetwerk zet Nederland een belangrijke stap richting een digitaal veiligere samenleving, waarin publieke en private organisaties samenwerken aan het verhogen van de weerbaarheid.

    (1) https://www.nctv.nl/documenten/publicaties/2024/05/23/toekomstvisie-cyberweerbaarheidsnetwerk

    (2) https://www.digitaleoverheid.nl/overzicht-van-alle-onderwerpen/nis2-richtlijn/

Gerelateerd nieuws

Privacy Officers en FG’s lopen tegen governance-problematiek aan: ‘De FG moet geen slager zijn die zijn eigen vlees keurt'

Er komt vanuit Europa een enorme golf aan nieuwe wetgeving. Zo’n 15 wetten in totaal. Daarbij komt de digitale transformatie die AI met zich meebrengt, en ook die nieuwe AI-toepassingen zijn per 1 augustus gereguleerd door inwerkingtreding van de AI Act. Dit brengt enorme veranderingen mee voor de rol Privacy Officers en FG’s. PONT | Data en Privacy besprak de rol van de nieuwe Privacy Officer en FG met Vonne Laan van The Data Lawyers.

Data & Privacy

AP: onstuimige opkomst AI vraagt om waakzaamheid van iedereen

Kunstmatige intelligentie (AI) maakt een stormachtige ontwikkeling door, maar staat als technologie deels nog in de kinderschoenen. Er wordt volop geëxperimenteerd: van een ‘rat race’ in generatieve AI door bigtechbedrijven tot op AI gebaseerde gedragsherkenningssystemen in supermarkten en sportscholen. De beheersing van de risico’s van AI-systemen gaat echter niet in hetzelfde tempo. Dat betekent voor Nederland dat zorgvuldige inzet voorop moet staan én dat we ons moeten voorbereiden op meer incidenten met AI. Waakzaamheid van burgers, bestuurders en volksvertegenwoordigers is daarom geboden.

Data & Privacy

Pay-or-OK: The Saga Continues

In november 2023 introduceerde Meta haar “ Pay or Ok model”, naar aanleiding van een arrest van het Europees Hof van Justitie in juli van dat jaar tussen Meta en de Duitse mededingingswaakhond. Kort gezegd oordeelde het Hof dat Meta gepersonaliseerde advertenties alleen op basis van toestemming mag verwerken. En dat Meta aan gebruikers die geen toestemming geven, een gelijkwaardige dienst moet bieden - zonodig tegen een redelijke vergoeding. Sinds die introductie is er veel over het Pay or OK model te doen. Zo kwam een groep Europarlementariërs in verzet, oordeelde de European Data Protection Group dat het model niet conform de AVG is, diende Max Schrems via zijn NOYB-vehikel klachten tegen Meta in, en kwam de Europese Commissie tot een voorlopig standpunt dat het model ook de Digital Markets Act schendt. In een - deze keer Engelstalige - blog, gaat Menno Weij nader op deze ontwikkelingen in.

Data & Privacy

Online platforms onder de loep: self-preferencing

Grote online platformen zoals Amazon, Booking, Zalando en Bol zijn inmiddels niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Op deze platformen wordt de vraag van consumenten naar producten samengebracht met het aanbod van producten door online verkopers. Een win-win situatie, meestal. Veelal verkopen deze platformen zelf ook producten op hun eigen platform en concurreren zij zodoende direct met de online verkopers die gebruik maken van hun platform. Meestal geen probleem, tenzij het gedrag van het online platform de concurrentie vervalst.

Data & Privacy